Фізіотерапія: сім важливих запитань

Фізіотерапія: сім важливих запитань

Щороку в усьому світі фізіотерапевти та реабілітологи допомагають мільйонам людей усунути фактори ризику захворювання, проводячи первинні та вторинні профілактичні заходи. Вони зміцнюють здоров’я, фізичний стан та гарне самопочуття.

Що таке фізіотерапія?


Це — немедикаментозні методи впливу на організм, засновані на застосуванні властивостей природних явищ (електричного струму, магнітного випромінювання, звуку, світла, температури, тиску тощо). Фізіотерапія зазвичай призначається в комплексі з медикаментозною терапією під час лікування захворювань різних систем та органів.

Які хвороби може лікувати фізіотерапія?


Залежно від захворювання, яке потребує лікування, фізіопроцедури можуть призначати лікарі різних спеціальностей: невролог, уролог, гінеколог, травматолог, дерматолог, терапевт чи педіатр. Фізіотерапія в неврології призначається для лікування артриту, артрозу, остеохондрозу, парезу, невриту, невралгії, нервових сплетень та корінців. Фізіотерапія за остеохондрозу має протизапальний ефект, знімає біль та спазми у спині. Фізіотерапія суглобів сприяє відновленню рухливості зчленувань.

Які є види фізіотерапії?


Фізіотерапевтичні процедури можуть грунтуватися на застосуванні різних фізичних властивостей. Виділяють такі види фізіотерапії: фонофорез; електрофорез; магнітотерапія; лазерна терапія; електростимуляція; ударно-хвильова терапія; інфрачервона терапія; ЛВТ-терапія.

Навіщо потрібна фізіотерапія?


Фізіотерапія застосовується як додатковий метод лікування, який покращує ефект від медикаментозної терапії. Приміром, фізіотерапія для спини знімає біль та спазм і сприяє поліпшенню загального стану хворого. Фізіотерапія для дітей допомагає в лікуванні вроджених станів (дитячий церебральний параліч) та набутих захворювань. Фізіотерапія при пневмонії у дитини має протизапальну та протинабрякову дію, сприяє виведенню мокротиння. Часто фізіотерапія навіть дозволяє уникнути хірургічного втручання.

Чи можна робити фізпроцедури при онкології?


Онкологічні захворювання не є протипоказанням до фізіотерапії. Навпаки, фізпроцедури активно застосовуються для реабілітації онкохворих після хірургічного втручання та хіміотерапії. Однак через ослаблений імунітет людям з онкологічними захворюваннями фізіотерапія повинна проводитися з обережністю та під наглядом лікаря, який, за необхідності, може коригувати курс та тривалість процедур.

Чи може фізіотерапія зашкодити?


Фізіотерапія є безпечною, застосовується для лікування багатьох захворювань (еректильної дисфункції, простатиту, кольпіту, дисфункцій яєчників, невритів тощо) та посилює ефект від медикаментозної терапії. Фізіопроцедури можуть завдати шкоди організму лише тоді, якщо проводяться неправильно та не за призначенням. Шкода магнітотерапії може полягати у появі побічних ефектів: нудоти, головного болю та запаморочення. Тому фізіотерапія має проводитися суворо за призначенням лікаря після результатів обстежень та аналізів.

Чи існують протипокази чи обмеження щодо призначення фізіотерапії?


У похилому віці (через зниження витривалості організму до навантажень, зменшення адаптаційних можливостей і підвищення чутливості до дії чинників навколишнього середовища) потрібно зменшити інтенсивність, тривалість, а також частоту повторення фізіотерапевтичних процедур, у порівнянні з людиною середнього віку.

Дітям фізіотерапевтичні процедури призначають і дозують з урахуванням анатомо-фізіологічних особливостей організму дитини. Новонародженим і немовлятам фізіотерапевтичні дії проводять із великою обережністю — через незавершеність формування багатьох органів і систем (перш за все, нервової), недостатньо розвинутих реакцій пристосування, інтенсивного росту.

При проведенні фізіотерапевтичних процедур підліткам слід враховувати стан формування в них нервової, ендокринної та серцево-судинної систем.

Відділ комунікації, організаційної та
профілактично-інформаційної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України»