Співачка Надя Дорофєєва привезла на могилу загиблого Героя України  Андрія Верхогляда погони підполковника

Співачка Надя Дорофєєва привезла на могилу загиблого Героя України Андрія Верхогляда погони підполковника

12 лютого співачка Надя Дорофєєва приїхала у Звягель та поклала на могилу загиблого Героя України Андрія Верхогляда його погони підполковника. Це військове звання Андрієві присвоїли посмертно в січні 2023 року.




\"Співачка

За життя Андрій говорив, що хотів би, аби саме Надя Дорофєєва вручала погони після присвоєння йому наступного військового рангу. 22 червня 2022 року комбат 72-ї бригади Андрій «Лівша» Верхогляд загинув у бою на Світлодарській дузі. Погони Надя Дорофєєва привезла вже на кладовище. Про це «Суспільному Житомир» розповіла мама Андрія Людмила Верхогляд.

Людмила Верхогляд каже, що ідея зі співачкою належала вдові Андрія — Марині.

«Погони, за фактом, видають у військкоматі, а вручає, зазвичай, хтось із командування. Але все командування та й взагалі всі військові зараз на передовій. Марина запропонувала зв’язатися з Надею Дорофєєвою. Андрієві подобалася ця співачка — у квітні 2022 року друзі на день народження організували йому відеовітання від неї. Тому Марина, фактично, вирішила виконати його волю. Спочатку вона сумнівалася, та я їй сказала: якщо для нього це було важливо, то спробуй, аби потім не шкодувати.

Ще з 2016 року в Андрія було багато знайомих репортерів, тож вони допомогли вийти на Надю і попросили її приїхати», — каже мама загиблого Героя України.

«Звісно, ми намагалися робити це не публічно, у спокійній обстановці. Надя приїхала сама, на кладовищі були лише ми з Мариною і донечкою Андрія — Юлечкою, журналісти ТСН, які організували нам цю зустріч, і ще приїхав репортер Іван Любиш-Кірдей, з яким був знайомий мій син. Він привіз із собою баян, щоб зіграти Андрієві. Надя зачитала текст наказу про присвоєння звання «підполковник» і поклала на могилу погони», — розповіла Людмила Верхогляд.

\"Співачка

Вдова Марина розповіла, що з Надею Дорофєєвою Андрія та його побратимів пов’язувала своя історія: одна з її пісень стала фактично їхнім талісманом.

«Під час звільнення від окупації Київщини Андрій разом з побратимами помітив: коли вони перед завданням дивилися кліп Наді Дорофєєвої «Gorit», то бій обов’язково був успішним: і втрати невеликі, і техніку відіжмуть у росіян. А якщо не подивляться, то обов’язково будуть значні втрати чи щось піде не так. Ця пісня і кліп стали для них свого роду талісманом», — розповіла Марина Верхогляд.

«Надя дуже боялася, щоб не сказали, ніби вона на цьому піариться. Вона виявилася дуже простою людиною у спілкуванні. Добре, що нам вдалося зробити все так, як Андрій бажав. Він тоді жартома сказав, а нам разом вдалося виконати те, чого він хотів. За життя, може, так і не вийшло б, адже було б недоречно, якби погони вручала співачка, а не військове командування. Оскільки ми зараз маємо іншу ситуацію — варто було це зробити», — каже Марина.

Разом із Надею Дорофєєвою та донечкою Юлею вони записали відеовітання військовим, які воювали з Андрієм і нині продовжують битися за Україну.

За матеріалами suspilne.media