Позачергова сесія: допомога Херсонщині та постраждалим  від обстрілу родинам Звягеля

Позачергова сесія: допомога Херсонщині та постраждалим від обстрілу родинам Звягеля

Депутати екстрено зібралися на позачергову сесію Звягельської міської ради, аби прийняти рішення про допомогу Херсонщині, що постраждала внаслідок затоплення, та родинам Звягеля, житло яких зазнало пошкоджень від уламків російської ракети в ніч на 9 червня, під час обстрілу країни. На початку засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять звягелянки, 1952 р. н., загиблої внаслідок підступної атаки ворогом приватного житлового сектора.




Загалом на порядок денний було внесено 4 питання.

Про стан справ щодо ліквідації наслідків надзвичайної події воєнного характеру місцевого рівня, що сталася внаслідок бойових дій російського агресора на території міста Звягеля, доповів міський голова Микола Боровець. Насамперед, подякував усім, хто оперативно долучився до ліквідації наслідків трагедії: депутатам, медикам, екстреним службам, підприємцям, представникам добровольчого формування.

Зазначив, що рішенням позачергового засідання міської комісії ТЕБ та НС створена комісія з визначення збитків внаслідок надзвичайної ситуації, яка проводить обстеження та складає акти щодо визначення сум збитків.

Народні обранці підтримали внесення змін до рішення міської ради від 21.10.2021 р. №335 «Про затвердження Комплексної програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2022-2024 роки» та до Положення про надання адресних грошових допомог громадянам Звягельської міської територіальної громади.

Уже в день трагедії депутати проголосували за виділення першої матеріальної допомоги у розмірі по 50000 гривень тим 5 господарям, які втратили житло. А також по 10000 гривень виділили тим, у кого воно пошкоджене. Далі напрацьовується механізм відшкодування збитків за пошкоджені дахи, вікна, фасади тощо. І наступного тижня депутати голосуватимуть за компенсацію збитків постраждалим оселям.

Виділили й 20000 гривень на поховання загиблої звягелянки.

Обговорили підтримку Херсонщині, яка постраждала внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС. Юрій Оханський, перший заступник начальника Звягельської районної військової адміністрації, поінформував про нагальні потреби жителів громад Херсонської області, закріплених за Житомирщиною. За його словами, насамперед життєво необхідною є питна вода. Одноголосно міська рада затвердила «Програму щодо підтримки інших територіальних громад для ліквідації надзвичайних ситуацій або стихійного лиха на їх території на 2023-2024 роки». Відповідно до неї, передбачено 2 млн грн на підтримку херсонців. До слова, від Звягельської міської територіальної громади вже було доставлено в Херсонську область 28 палет із питною водою (понад 14 тисяч пляшок).

Також досить детально обговорювали проблему компенсації за втрачене житло. Розглядали два варіанти. Перший — купити житло за кошти міського бюджету. Другий  — створити банк житла і дати можливість людям жити у квартирах чи будинках, доки держава за програмою «єОселя» не відшкодує їм завдані втрати.

Депутати більше схилялися до першого варіанту — купити житло за кошти міського бюджету. Остаточне рішення щодо механізму і суми затверджуватимуть на другому пленарному засіданні цієї сесії, яке відбудеться найближчим часом.

Відділ інформації міської ради