Як війна змінила видатки Звягельського бюджету

Як війна змінила видатки Звягельського бюджету

600 млн грн додаткових витрат: як змінилися видатки з бюджету Звягельської громади з початком повномасштабного вторгнення.

 




Вже 19 місяців українці щогодинно виборюють право на життя у вільній країні. Для більшості українців війна стала найтяжчим випробуванням у житті, яке змінило кожного. Трансформацій зазнала більшість сфер повсякденного життя. Не стала винятком зміна видатків із місцевих бюджетів. Тож, розповідаємо, як повномасштабне вторгнення змінило пріоритети бюджету Звягельської міської територіальної громади.
 

Підтримка Захисників та Захисниць нашої держави, а також їхніх родин


Громада шанує та підтримує тих, хто боронить державні кордони України від загарбників.

На підтримку обороноздатності надали військовим частинам кошти в сумі трохи більше 122 млн грн на закупівлю необхідного для здійснення бойових завдань обладнання. На ТЦК та СП (військкомат) Звягельської громади спрямували 1,7 млн грн.

Задля збереження життя і здоров’я воїнів, на закупівлю медикаментів для надання медичної допомоги військовослужбовцям виділили 1 млн грн.

Закупили військові облігації на 220 млн грн. Це — наш загальний вклад у підтримку Збройних Сил України та економіку держави сьогодні.

52 військовослужбовці отримали кошти на придбання житла, а це — 54,4 млн грн.

У громаді військовослужбовцям забезпечили пільгове перевезення на 4 млн грн. Герою України, який проживає в нашій громаді, здійснюється відшкодування за паливно-мастильні матеріали.

В нинішніх умовах гостро постало й питання реабілітації поранених захисників. Враховуючи цю нагальну потребу, провели капітальний ремонт у відділенні комплексної реабілітації, який завартував майже 6,2 млн грн. Нове обладнання забезпечить сучасний підхід до реабілітації й ефективне відновлення не лише для військових, але й для жителів громади після травм, інсультів та захворювань.

Значну фінансову допомогу спрямували на підтримку родин воїнів, які захищають нас від російської агресії. Відтак, відповідно до рішень міської ради, діти військовослужбовців у загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладах мають пільгу на харчування: з місцевого бюджету на це спрямовано майже 18 млн грн.

Також цього року дітям захисників виплатили допомогу на оздоровлення, загальною сумою 10,5 млн.
 

Вшанування полеглих Героїв та підтримка їх родин


Громада шанує подвиг воїнів, які заплатили життям за захист нашої Батьківщини.

Усім військовим, які були жителями нашої громади і загинули, боронячи Україну, посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин Звягеля».

У знак шани загиблих Захисників та Захисниць у громаді облаштували Сквер пам’яті: трохи менше 300 тисяч спрямували на виготовлення банерів та конструкцій.

Загальна сума допомоги сім’ям на поховання полеглих воїнів складає 1,1 млн грн.

Для родин загиблих Героїв передбачили компенсацію на оплату комунальних послуг у розмірі 1 млн грн.
 

В умовах війни, коли рф атакує території України ракетами, для звягелян надзвичайно необхідні зручні та безпечні найпростіші укриття


Щоб діти могли спокійно навчатися у школах та садочках, відвідувати гуртки та секції, провели ремонти в укриттях на суму понад 17,2 млн грн.

Побудували укриття у Гімназії №5. Будуються укриття у Гімназіях №2, №6 та №9, які також їх не мали. На це спрямували 18,7 млн грн.

Здійснили ремонти споруд цивільного захисту закладів охорони здоров’я на майже 14,3 млн грн, закладів культури — близько 7,2 млн грн, фізичної культури та спорту — понад
3,5 млн грн.
 

Безпека жителів громади у випадку надзвичайних ситуацій — понад усе


Спрямували понад 2,1 млн грн на придбання засобів індивідуального захисту органів дихання та шкіри, приладів та обладнання хімічної та радіаційної безпеки, майже
8 млн грн виділили на створення матеріального резерву.

Служба безпеки, поліція, служба з надзвичайних ситуацій, територіальна оборона забезпечують порядок та безпеку жителів громади. На підтримку цих важливих структур із бюджету надали 53 млн грн. Виділяли кошти і на укріплення наших північних кордонів: 4,5 млн грн — на облаштування фортифікаційних споруд, обладнання вогневих точок, придбання необхідного обладнання і матеріалів.
 

Готовність до блекауту


Питанням на часі є енергозабезпечення роботи критичної інфраструктури громади. На придбання генераторів для комунальних підприємств «Звягельтепло» та «Звягельводоканал» спрямували майже 18,2 млн грн. У разі перебоїв з електропостачанням, жителі громади не залишаться без тепла та води. Здійснюється підтримка ОСББ для підготовки до періоду холодів. Діє програма відшкодування вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб ОСББ. На випадок надзвичайних ситуацій закуплено буржуйки.

Також із різних джерел генераторами забезпечені всі школи та садочки, заклади охорони здоров’я.

При потребі функціонуватимуть Пункти Незламності.
 

Ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій


Отримали фінансову підтримку жителі громади, житло яких було зруйноване або пошкоджене внаслідок терористичної ракетної атаки. Всього з місцевого бюджету на підтримку постраждалих спрямовано 8,1 млн грн.
 

Рука допомоги


Громада не залишилася байдужою до чужого горя. На підтримку інших громад, які постраждали від російського вторгнення, в тому числі — й для ліквідації наслідків гуманітарної катастрофи виділили 2,9 млн грн. Передали для жителів постраждалих територій гуманітарні вантажі: речі, воду, продукти, одяг та постіль, засоби гігієни, зібрані небайдужими звягелянами та закуплені за рахунок бюджету.

Із початком повномасштабного вторгнення більше трьох тисяч внутрішньо переміщених осіб знайшли прихисток у нашій громаді. Наразі зареєстровано 2202 внутрішньо переміщені особи. Прикладаються всі зусилля, щоб створити сприятливі умови для їх перебування у громаді. Діють міські програми для їх підтримки: Програма забезпечення перебування внутрішньо переміщених осіб на території громади на 2022 рік та Програма соціальної підтримки та забезпечення перебування внутрішньо переміщених осіб на території Звягельської міської територіальної громади на 2023 рік. Для внутрішньо переміщених осіб забезпечується безкоштовний проїзд у міському транспорті, працює пункт прокату побутової техніки першої необхідності та посуду. Наразі в громаді, із залученням грантових коштів НЕФКО, реалізується проєкт реконструкції будівель під житло для ВПО.

Ми намагаємося вижити і вистояти, довести, що маємо силу і наснагу, демонструємо свою волю до життя і Перемоги.

Кожен із нас тримає оборону на своєму місці, на своєму фронті під незламним захистом ЗСУ.

Лише спільними зусиллями ми зможемо здобути нашу Перемогу.
 

Слава Україні!


 

Відділ інформації міської ради