Енергоефективність — на часі

Енергоефективність — на часі

В умовах війни енергоефективність набуває нового значення для кожної громади. Адже покращення її стану є сьогодні одним із пріоритетних і найбільш важливих напрямків для України, бо дозволяє не лише зменшити витрати бюджетних коштів, а й суттєво покращити енергетичну незалежність.

 




Саме тому енергоефективність є одним із пріоритетних напрямків розвитку нашої громади. І певні кроки щодо цього вже зроблено. Так, впроваджено систему енергетичного менеджменту, яка передбачає, зокрема, постійний моніторинг за споживанням енергоресурсів комунальними закладами; розроблено муніципальний енергетичний план та розпочато реалізацію енергоефективних заходів.

Також важливим напрямком цього питання є постійна робота та підвищення кваліфікації персоналу. Саме тому нещодавно відбулася робоча нарада-навчання з питань енергоефективності з відповідальними особами закладів освіти.

Начальник відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності міської ради Юрій Савич наголосив на важливості забезпечення ефективного функціонування системи енергетичного менеджменту в громаді, як основного інструменту управління та контролю за енергоспоживанням, а також на якісному плануванні та реалізації енергоефективних заходів.

Він також ознайомив учасників із енергоефективними проєктами та заходами, які впроваджуються в громаді. Крім того, детально зупинився на залученій грантовій допомозі на реалізацію енергоефективних заходів: GIZ допоміг провести комплексний енергоаудит і передав енергоефективне обладнання на КП«Звягельводоканал», а також фінансує заміну вікон у Ліцеї №4; ПРООН профінансував проведення 6 енергоаудитів у закладах освіти та медицини; ГО «Екоклуб» допоміг із фінансуванням для встановлення сонячних електростанцій у лікарні та ЦРД «Дельфін»; NEFCO фінансує енергоефективну реконструкцію гуртожитку для 47 родин ВПО по вул. В. Карпенка, 63.

Енергоефективність — на часі

Також у громаді розробляється довгострокова Програма розвитку відновлюваних джерел енергії, що забезпечить подальший розвиток ВДЕ в громаді, а отже — і збільшення рівня її енергонезалежності. І мова йде не лише про сонячну енергетику (до кінця року планується встановлення сонячних електростанцій на очисних спорудах водоканалу, ЦРД «Дельфін», в Ліцеї №1 та гуртожитку для ВПО), а й інших потенційно можливих джерел (біомаса та біогаз, теплові насоси тощо). Для її розробки створено робочу групу та залучено фахових спеціалістів, що надають допомогу з аналізом джерел ВДЕ та розробкою заходів із впровадження конкретних проєктів, на які можна буде залучити не лише власні кошти, а й грантове фінансування.

Енергоменеджером Валентиною Кривошей надані учасникам навчання практичні рекомендації з підвищення енергоефективності в громадських будівлях, шляхом впровадження малозатратних заходів для зменшення теплових втрат будівель, контрольованого і економного споживання електроенергії та води.

Точний моніторинг споживання тепла, електроенергії та води в комунальних будівлях є основою для ефективного управління енергією. А впровадження енергоефективних заходів — це важлива складова оптимізації використання бюджетних ресурсів та створення комфортних умов для учнів, учителів та відвідувачів.

І тільки завдяки командній роботі, співпраці всіх підрозділів, можна досягти найкращого результату — ефективного використання ресурсів громади.
 

Відділ підтримки
громадських ініціатив
та енергоефективності