Звіт заступниці міського голови  Ірини Гудзь за 2023 рік

Звіт заступниці міського голови Ірини Гудзь за 2023 рік

Про основне у напрямку економіки, соціального захисту населення, надання адміністративних послуг, міжнародної співпраці, охорони здоров’я 2023 року у моєму звіті — заступниці міського голови Ірини Гудзь.




Блок економіки


За 10 місяців 2023 року надходження від промислових підприємств громади до міського бюджету громади становлять 37,4 млн грн.

Промисловими підприємствами основного кола вироблено продукції на суму 1257,6 млн грн, що на 2% більше аналогічного періоду минулого року.

У структурі промисловості продовжує переважати харчова галузь. Обсяги виробництва у харчовій галузі склали 496,9 млн грн, що більше проти відповідного періоду минулого року на 89 млн грн завдяки збільшенню обсягів виробництва ПрАТ «Звягельхліб» та ТОВ «Нові ласощі Житомир», які навіть в умовах воєнного стану нарощують обсяги виробництва.

У легкій промисловості обсяги виробництва склали 208 млн грн, що більше, ніж у минулому році майже на 30%.

У галузі машинобудування обсяги виробництва склали 211,5 млн грн, у хімічній галузі — 180,6 млн грн, у деревообробній галузі — 64,7 млн грн.

У 2023 році промисловість громади також збільшила обсяги реалізації виробленої продукції на 7,9%, або 101,8 млн грн.

Незважаючи на ситуацію в країні, підприємства продовжують інвестування в основні засоби та нарощують свої виробничі потужності для покращення роботи.

У 2023 році в промисловості було зайнято 2,5 тис. осіб. Середня заробітна плата на підприємствах промисловості в звітному році збільшилася на 12% та склала 13 тис. грн.

У той же час відчувається нестача кваліфікованих кадрів — особливо чоловічої статі. Промисловці зазначають дефіцит вузьких спеціалістів у різних сферах виробництва.

Головним напрямом економічної політики громади є створення сприятливих умов для розвитку інвестування, подальше поліпшення інвестиційного клімату, допомога суб’єктам господарювання в реалізації важливих інфраструктурних проєктів із залученням усіх джерел фінансових ресурсів.

Триває робота щодо створення індустріального парку.

Спостерігається позитивна тенденція до збільшення валових зборів пізніх культур, у порівнянні з попереднім роком.

У галузі тваринництва виробництво молока та м’яса залишилося на рівні 2022 року. У Майстрівському старостинському окрузі успішно почала працювати птахоферма з вирощування молодняка птиці сучасних порід.

У перспективі на 2024 рік проведено посів озимої пшениці на площі 1200 га та озимого ріпаку — 700 га.

Низка сільськогосподарських підприємств, незважаючи на воєнний стан, поновлюють технічний парк. Завдяки старанням керівників усіх агроформувань, закуплено десятки автомобілів для потреб ЗСУ.

Триває процес розробки Стратегії розвитку міської територіальної громади, який координує Комітет із розробки Звягельської міської територіальної громади до 2028 року, затверджений рішенням виконавчого комітету 14.06.2023 р. №777. Відпрацьовані тематичні стратегічні сесії з напрямків, проведено опитування серед громадян, стартує робота узагальнення пропозицій.

Важливим залишається виконання Програми економічного і соціального розвитку громади. Робота виконавчих органів міської ради у 2023 році була спрямована на поліпшення середовища для ведення ділової та економічної діяльності, забезпечення сталого економічного і соціального відновлення та розвитку Звягельської міської територіальної громади з урахуванням визначених пріоритетів.

У міській територіальній громаді здійснюють діяльність 669 юридичних осіб та 2785 фізичних осіб-підприємців, що більше, в порівнянні з 2022 роком, на 49 осіб та 123 особи відповідно.

У процесі релокації бізнесу в громаду перемістилося ТОВ «СПІКО-ГРУП» з основним видом діяльності — виробництво інших виробів із пластмас.

Мікро- та мале підприємництво виконує низку важливих економічних і соціальних функцій. Розвиток малого бізнесу призводить до створення додаткових робочих місць, самозайнятості населення та формування бюджетів усіх рівнів.

Ми почали робити перші кроки до впорядкування стихійної торгівлі. Вважаємо, що в сучасних умовах, застосовуючи альтернативні підходи до управління містом, цілком можливо розглядати неформальну торгівлю як невід’ємну частину міського життя. Саме тому людям, котрі торгують городиною, продукцією власного виробництва було, облаштовано майданчик для такого виду торгівлі по вул. Наталі Оржевської й встановлено перші ятки.

Цьогоріч відбулося оновлення транспортних засобів. Подбали про два види використання графіків руху громадського транспорту: встановивши інформаційні стенди з графіками руху на зупинках, де у розкладах зазначено час прибуття автобусу саме на ту зупинку, на якій ви знаходитеся, та перелік зупинок на тому чи іншому маршруті; запровадивши мобільний додаток «Розклад руху транспорту у Звягелі», завдяки якому в пасажирів з’явилася можливість бачити розклади руху громадського транспорту у власному гаджеті.

Впроваджено єдину систему управління та супутникового моніторингу транспорту загального користування, GPS моніторинг громадського транспорту.

Блок міжнародної співпраці, енергоефективність


Протягом 2023 року у Звягельській міській територіальній громаді здійснювалася співпраця з проєктами міжнародної технічної допомоги.

Триває реалізація проєкту від НЕФКО на суму 2 млн 460 тис. євро, що забезпечить житлом 47 сімей ВПО.

Спільно з НУО «Сучасний формат» та humedica e.V. реалізовуємо проєкт, де буде облаштовано ще 7 квартир для ВПО. Грантова складова — 3,7 млн грн.

Продовжується співпраця з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА». Громада отримала генератори великої та малої потужності, обладнання для ліквідації надзвичайних ситуацій, екскаватор, на суму біля 5,7 млн грн.

Із проєктом ПРООН/GIZ «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)» розпочинаємо створення сучасного центру розвитку бізнесу та креативних інновацій шляхом реконструкції будівлі колишнього кінотеатру на вул. Шевченка, 5/1 (грантова складова 850,2 тис. дол. США).

На проєкт щодо підвищення енергоефективності будівлі ліцею №4, на який отримали грантові кошти 100 тис. євро в межах проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», здійснено заміну вікон. Громада отримала грантове фінансування від ЮНІСЕФ для поліпшення навчального середовища у Пилиповицькому ліцеї на суму 3 тис. дол. США. Також профінансовано 3 млн грн від програми для облаштування укриття в ліцеї №4 м. Звягеля. Співпрацюємо з ЮНІСЕФ і в напрямку забезпечення доступу до питної води, безпечного та доступного освітнього середовища.

У співпраці з ГО «Новоград-Волинська організація жінок» реалізовано проєкт щодо психологічної підтримки та інтеграції жінок та дітей ВПО в громаду від Українського Жіночого Фонду вартістю 500 тис. грн.

Спільно з ГО «Мережа навчальних закладів міста Новограда-Волинського» реалізували проєкт зі створення в громаді освітньо-безпекового центру «SAFE HUB». Фінансування від ПРООН складає біля 26 тис. дол США.

У межах спільного проєкту від ГО «Екоклуб» та ГО «Екодія» розробили довгострокову Програму розвитку відновлюваних джерел енергії, а також встановлюємо сонячну електростанцію біля ЦРД «Дельфін» для забезпечення сталого функціонування басейну цілий рік та зниження споживання електроенергії. Вартість проєкту складає близько 1,5 млн грн, у тому числі є грантова складова 271 тис. грн.

Тривають роботи щодо встановлення сонячної станції на даху ліцею №1 потужністю 40 кВт, орієнтовна вартість проєкту — 1,3 млн грн.

Громаду відібрали для участі у проєкті від Німецького енергетичного агентства (Dena), яким передбачено грант на тепловий насос на ЦРД «Дельфін».

На очисних спорудах КП ЗМР «Звягельводоканал» встановлено сонячну станцію потужністю 150 кВт вартістю 5 млн грн.

Проводяться роботи із заміни та утеплення дахів у ліцеї №4 та гімназії №9, встановлено енергоефективні вікна в закладах освіти та культури.

Розроблено техніко-економічне обгрунтування для встановлення теплових насосів на об’єктах центрального теплопостачання.

Співпрацювали й з містами-побратимами за кордоном: цьогоріч підтримували стійкі зв’язки та закріплювали контакти, започатковані у 2022 році.

Надання адміністративних послуг


Основним досягненням у 2023 році стало запровадження довгоочікуваної адміністративної послуги: оформлення і видача паспорта громадянина України в формі ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Так, за весь нетривалий період надання цих послуг, кількість виданих документів становить 1,5 тис.

У 2023 році через ЦНАП запроваджено отримання комплексної послуги з державної реєстрації народження дитини — ЄМалятко. Міська рада прийняла рішення щодо запровадження в ЦНАП надання адміністративних послуг з реєстрації шлюбу, народження та смерті. Із виконанням процедурних питань ці послуги стануть доступними в нашому ЦНАП.

Аудит


У 2023 році проведено 6 заходів внутрішнього аудиту. Загальна сума віднайдених порушень законодавства у вартісному виразі складає 17094,8 тис. грн. Згідно з повідомленнями від об’єктів щодо ефективного реагування, порушення усунуто частково.

За результатами впроваджених у звітному періоді рекомендацій усунуто недоліки, пов’язані з недостатнім контролем за ефективним використанням бюджетних коштів на суму понад 566,6 тис. грн; попереджено щодо ризиків неефективного витрачання бюджетних коштів та приписок в частині використання бюджетних коштів при здійсненні ремонтно-будівельних робіт — 16856,8 тис. грн.

Охорона здоров’я


Одним із важливих завдань цього року було збереження комунальної аптеки. Комунальне підприємство «Аптека №217» упродовж року зазнало значної реорганізації. У березні 2023 року Звягельська міська рада набула права одноосібного власника, і це дало можливість впроваджувати заходи зі збереження функціонування цього підприємства.
Враховуючи неможливість вчасного відпуску лікарських засобів пільговій категорії населення, щоб здійснювати безперебійний відпуск лікарських засобів на пільгових умовах, проведено конкурс на визначення аптечних закладів, які цей відпуск здійснюватимуть. Переможцем конкурсу визначено Аптеку №6 (ТОВ «Нова Надія»), яка здійснює свою діяльність у місті за адресою: вул. Дмитра Герасимчука, 2. Це — єдиний аптечний заклад, який виконав умови конкурсу, а саме: має ліцензію на пільговий відпуск медикаментів, зокрема, наркотичних та психотропних.

Упродовж 2023 року в галузі «Охорона здоров’я» було проведено капітальні та поточні роботи, а саме у:

— Комунальному некомерційному підприємстві «Звягельська багатопрофільна лікарня» Звягельської міської ради;

— Комунальному некомерційному підприємстві «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Звягельської міської ради.

На вдосконалення матеріально-технічної бази бюджету міської територіальної громади в 2023 році для комунального некомерційного підприємства «Звягельська багатопрофільна лікарня» було виділено кошти в сумі 27062,2 тис. грн; для комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарно допомоги» було виділено коштів на придбання медичного обладнання та предметів довгострокового користування в сумі 1375,0 тис. грн; для комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка» Звягельської міської ради було виділено коштів на суму 400,0 тис. грн.

Крім того, комунальне некомерційне підприємство «Звягельська багатопрофільна лікарня» Звягельської міської ради в 2023 році отримало гуманітарної допомоги на суму 11478,7 тис. грн; отримано грантів та дарунків на суму 13452,3 тис. грн.

Із метою розвитку та удосконалення роботи закладів охорони здоров’я підприємства залучають інвесторів шляхом участі в інвестиційних та грантових програмах.

Соціальний захист


Із метою соціальної підтримки малозабезпечених громадян, ветеранів війни міська рада затвердила та діють програми соціального захисту, за якими найбільш вразливим категоріям громадян надавалася матеріальна допомога, оплачувалися пільги за користування житлово-комунальними послугами, здійснювалися видатки на фінансування пільг із перевезення пільгових категорій, за надані послуги зв’язку пільговій категорії осіб та інші компенсації.

Відповідно до Положення, військовослужбовцям Звягельської міської територіальної громади на 2023-2024 роки перераховано на особові рахунки 52 військовослужбовцям на придбання житла за рахунок коштів Звягельської міської територіальної громади на суму 52 млн грн. За звітний період із місцевого бюджету виплачено разової грошової допомоги 774 мешканцям на суму 3,5 млн грн.

125 добровольцям добровольчих формувань громади щомісячно надається грошова допомога на суму 3 млн 540 тис. грн.

У листопаді 2023 року при управлінні соціального захисту населення Звягельської міської ради розпочав роботу відділ по роботі з ветеранами.

За рахунок гуманітарної допомоги міською радою надано понад 400 наборів підтримки внутрішньо переміщеним особам. Міжнародною організацією UNICEF надано допомогу 240 сім’ям ВПО у вигляді гігієнічних наборів. За сприяння міської ради Благодійним Фондом «Право на захист» було проведено реєстрацію 90 ВПО на отримання грошової допомоги від ООН у розмірі 6 660,00 грн. Також 400 продуктових наборів отримали сім’ї з числа ВПО за Програмою Розвитку ООН.

Благодійний фонд «Світ на долоні» тричі в 2023 році надавав гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, а це — 2000 продуктових наборів.

Благодійний фонд «Рокада» (Житомир) надав 68 наборів для утеплення приміщень від UNHCR UKRAINE — Агенство ООН у справах біженців в Україні та 34 внутрішньо переміщених осіб забезпечили ліжками, матрасами, ковдрами, подушками та постільною білизною.

Попри виклики, зумовлені військовою агресією, наша громада продовжує розвиватися та вдосконалюватися. І, як на мене, рік був досить продуктивним та результативним.

Ірина ГУДЗЬ,
заступниця міського голови







*із детальним звітом можна ознайомитися на офіційному порталі документів Звягельської міської ради.