6 лютого у Звягелі проводитиметься забір донорської крові

6 лютого у Звягелі проводитиметься забір донорської крові

За інформацією відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення, 6 лютого 2024 року, з 9:00 до 13:00, на базі КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» Звягельської міської ради проводитиметься забір донорської крові.

 

У виїзних умовах забір крові здійснюватиме КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради.

Також звертаємо вашу увагу, що донори крові матимуть унікальну можливість безкоштовно провести сучасні дослідження, а саме: визначення групи крові, резус-належності, рівня гемоглобіну, а також аналіз на маркери ВІЛ-інфекції, гепатиту В, С та сифілісу.

Донором може стати громадянин України, віком від 18 років, який не має протипоказань. При собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.

Всі охочі долучитися до здачі крові можуть попередньо записатися у відділі з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради за телефонами: 098-218-50-96; (4141) 3-50-79 для формування черги.

Донором може стати особа, яка:

1. Віком від 18 років і вагою від 50 кг.
2. Має українське громадянство або є іноземцем, котрий має постійну посвідку на проживання в Україні.
3. Не має тимчасових або абсолютних протипоказань. Якщо вам властиві хронічні захворювання, ви приймаєте ліки чи стоїте на обліку, ви не можете бути донором тимчасово або взагалі. Варто проконсультуватися з нашим лікарем перед донацією.
4. Має з собою паспорт та ідентифікаційний код.

Підготовка:

1. За 5 днів до здавання крові слід відмовитися від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові).
2. Не вживати алкоголь за 48 годин та не курити за 1-2 години до здавання крові (дуже важливо!).
3. Виключити із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, тваринні жири, соління за 24-48 годин до донації. Інакше кров не пройде перевірку.
4. Обов’язково виспатись і спожити легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді). Каву пити не можна.
5. Не приходити здавати кров, якщо присутнє відчуття нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
6. Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідати на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

Харчування перед донацією

Включає овочі, фрукти, каші на воді, відварені або пропарені рибу і м’ясо, хліб. Споживання великої кількості води — до 2 л у день, чай, компот із сухофруктів. Каву пити не можна. Відмовтеся від вживання алкоголю за 48 годин до процедури.

За день до здачі крові слід НЕ вживати: копчену, гостру і смажену їжу з численними спеціями, ковбасні вироби, жирні сорти м’яса (свинина), шинку, сало, молочні продукти, вершки, масло, яйця, кетчуп, майонез, насіння, горіхи, фініки, шоколад, халву, цитрусові, авокадо, буряк, банани, каву, газовані напої.

Станьте донорами крові — допоможіть врятувати життя!

Відділ інформації міської ради