Руки опускаються,  але вони не здаються

Руки опускаються, але вони не здаються

Щоразу, коли на дитячому майданчику «Мультяшки» в центральному парку стається неприємність, як на фото, ініціатори проєкту — подружжя Анни Власюк і Василя Ювхимовича — засмучується, але не здається. Засмучуються підприємці через людську недбалість до затишного куточку в нашому парку (чи не єдиного там ошатного місця), який вони створили для дітей та їхніх батьків і доглядають, щоразу вигадуючи щось нове і цікаве для дозвілля. Але доводиться часом розчаровуватися у ставленні до цього з боку деяких відпочиваючих.

Руки опускаються,  але вони не здаються
 

Особливо засмучує, коли батьки не роблять зауважень дітям, приходячи відпочивати на справні гойдалки і чистий майданчик, а залишають там уламки і сміття. На зауваження реагують іноді досить агресивно, подаючи непристойний приклад підростаючому поколінню.

  1. Пояснення батьків: «Інші діти також робили «мерву»

«Мене дивує наглість «великих» дітей, — з цього приводу ділиться Марія Телець. —  Якось зробила зауваження двом дівчатам по 10-11 років, що вони розгойдували качелі так, що аж трусило все навколо. У відповідь почула, що не маю права давати їм зауваження. Шкода, що батьки не вчать дітей поважати чужі старання на користь інших».

«Наші діти зараз дуже «розумні». Те, що їм зауваження не можуть робити чужі люди, вони знають, а от промовчати чи прийняти до уваги зауваження, — не про них. Нам раніше чужа тьотя ще й по шиї могла дати», — каже Наталя Король.

Ось що з цього приводу написала в мережі Анна Власюк, ініціатор створення «Мультяшок»: «Те, що бачите на фото, сталося ще торік. Батьки дітей, яких ми повідомили, що їхні діти зламали гойдалку, за півроку не знайшли в собі бажання відремонтувати або ж допомогти з ремонтом. Мотивуючи, що «може так співпало, що опора не витримала, тому що й до їхніх дівчат на гойдалці інші діти також робили «мерву»…»

Місце зламу підприємці полагодили ще восени, але його невдовзі зламали знову. Навіть, без причепленої гойдалки. І знову довелося ремонтувати.

«Ми не вправі когось примушувати. Йдеться про сумління і вибір моделі поведінки, — коментує ситуацію Анна. — Повірте, опускаються руки, коли старання не цінують і не прагнуть хоча б трохи допомогти, не кажучи вже про те, щоб примножити».

І хоч щоразу вони з чоловіком (він докладає фізичні зусилля і необхідні ресурси), казали, що з них уже досить, і що стомилися, але бажання зробити більше і краще беруть гору. 

«Та й тих, заради кого усе це робимо, значно більше, і вони варті кращого», — каже Анна. — Щойно цемент застигне, гойдалки знову будуть дарувати радість дітям». 

Ініціативна підприємниця вкотре закликала містян берегти і цінувати людську працю, як свою, не бути байдужими до дітей, виховуючи, пояснюючи, даючи мудрі зауваження. 

«Дорослі — це дзеркало, в яке дивляться наші діти, і книга, яку вони читають!» — каже Анна.

  1. «Кришечки збирай — захисникам допомагай»

Новий весняний сезон у «Мультяшках» починають із вдячності захисникам. Започаткували на майданчику проєкт, покликаний підтримати травмованих на війні військових. Назвали його «Кришечки збирай — захисникам допомагай».

Ідея в тому, щоб серце наповнювати пластиковими кришечками, а кошти з їхньої переробки будуть використані для замовлення протезів або на інші потреби військових.

«Задумайтеся на мить, чого вартує ця викинута дрібниця у сміття (крім того, що завдаємо собі шкоди, забруднюючи екосистему). І що ця кришечка означає для захисників, які втратили кінцівки? Повірте, дізнавшись про користь цих речей для протезів, дитина не дозволить ані Вам, ані собі викинути жодної кришечки», — переконана Анна. 

Вона подякувала меценатам, які допомогли реалізувати ідею: Юрію Захарчуку — за коване серце, Олесі Михайловській з рекламної агенції «Терра Кот» — за інформаційні банери: «Укотре ці люди без жодних питань допомагають. Хоч вони й просили не згадувати їх, але я цього собі дозволити не можу, тому що така підтримка надихає жити, робити добрі справи і працювати на благо».

Опікуватиметься проєктом волонтерка Сніжана Сушко-Заєць, котра постійно організовує збори на підтримку ЗСУ та підприємець Василь Ювхимович.

Волонтери нагадують, що для переробки на протези підходять лише кришечки з маркуванням «02» або трикутною позначкою на упаковці (вода, газовані напої, сік, кефір, молоко, йогурт, ряжанка, фруктові пюре, пиво, квас, енергетичні напої тощо). Кришечки мають бути чистими і сухими. 

Пункти прийому пластикових харчових кришечок — без змін:

• ліцей № 4 Звягельської міської ради;

• магазин «Будівельний двір», вул.Вокзальна, 5Б;

• сердечко на майданчику «Мультяшка» у центральному парку;

• магазин «Аркада», район «Світанок»;

• навчальні заклади нашого міста та району.

Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі