Що таке комерційний облік водопостачання й до чого він зобов’язує?

Що таке комерційний облік водопостачання й до чого він зобов’язує?

Всі ми хоча б щось та чули про комерційний облік комунальних послуг, який із серпня 2017 року започатковано в Україні (Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»). Але далеко не кожний розуміє, як це працює. Нижче розберемо, що це таке.

 
  1. Комерційний облік послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення

2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі — Закон). Реалізація цього Закону є важливою передумовою для забезпечення в державі обов’язкового 100% обліку водопостачання. Відповідно до чинного законодавства України, встановлення будинкових засобів обліку води (комерційних вузлів обліку) в будинках, де налічується більше двох абонентів, є обов’язковим. Їх показники будуть враховуватися при розрахунку нарахувань за спожиті послуги водопостачання.

Порядок (Правила) розподілу обсягів спожитих послуг між споживачами визначено законодавчо, а саме: різниця між показаннями загальнобудинкових лічильників і особистих водомірів розподілятиметься між споживачами.

Статтею 1 Закону, зокрема, визначено:

вузол комерційного обліку — вузол обліку, що забезпечує загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під’їзді), обладнаній окремим інженерним вводом;

вузол розподільного обліку — вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.

Пунктом 2 статті 3 Закону забороняється приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення таких будівель вузлами комерційного обліку відповідних комунальних послуг, відповідно до вимог цього Закону.

Такими вузлами обліку обладнуються усі вводи зовнішніх інженерних мереж у будівлі, крім випадків, передбачених цим Законом.

Місце встановлення вузла комерційного обліку визначається, відповідно до будівельних норм і правил.

Вузли комерційного обліку приймаються виконавцем відповідної комунальної послуги та оператором зовнішніх інженерних мереж на абонентський облік протягом 14 календарних днів із дня встановлення або дня отримання виконавцем та оператором звернення власника (співвласників).

Разом із тим, пунктом 3 статті 3 Закону оператор зовнішніх інженерних мереж не менш, як за два місяці до встановлення вузлів комерційного обліку повідомляє власників (співвласників) будівлі про намір встановити такий вузол та вартість такого встановлення.

Що таке комерційний облік водопостачання й до чого він зобов’язує?

  1. Порядок інформування про намір встановлення вузла комерційного обліку

Порядок такого інформування визначено постановою Кабінету Міністрів України №444 від 06.06.2018 р. «Про затвердження Порядку інформування оператором зовнішніх інженерних мереж власників (співвласників) будівлі про намір встановлення вузла комерційного обліку» (далі — Порядок інформування).

Днем отримання повідомлення власниками (співвласниками) будівлі є дата розміщення повідомлення на офіційному веб-сайті оператора зовнішніх інженерних мереж, а у разі відсутності такого веб-сайту, — на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування.

У разі відсутності веб-сайту в оператора зовнішніх інженерних мереж та органу місцевого самоврядування, днем отримання повідомлення є дата розміщення повідомлення у загальнодоступному місці на інформаційних стендах у під’їздах будівлі.

Власники (співвласники) будівлі протягом двох місяців із дня отримання повідомлення мають право повідомити оператору зовнішніх інженерних мереж (за своїм вибором) про:

згоду на встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку на запропонованих оператором зовнішніх інженерних мереж умовах;

намір погодити з оператором зовнішніх інженерних мереж відмінні від запропонованих умови встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку;

намір самостійно обладнати будівлю вузлом (вузлами) комерційного обліку в установленому законодавством порядку.

Спори, які виникають між оператором зовнішніх інженерних мереж та власниками (співвласниками) будівлі щодо наміру встановлення вузла комерційного обліку, вирішуються в судовому порядку.

Що таке комерційний облік водопостачання й до чого він зобов’язує?

  1. Обслуговування, заміна вузлів обліку

Статтею 6 передбачено, що обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку здійснюється надавачем послуг, тобто, КП ЗМР «Звягельводоканал». Витрати на ці роботи відшкодовуються шляхом сплати підприємству плати за абонентське обслуговування з урахуванням витрат на обслуговування вузла комерційного обліку.

Обслуговування та заміна вузлів квартирного лічильника (розподільчого обліку) здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку.

Порядок оснащення будівель вузлами комерційного обліку визначено Наказом Мінрегіону №206 від 09.08.2018 р. «Про затвердження Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку», який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31.08 2018 р. №990/32442 (далі — Порядок).

  1. Порядок оснащення будівель вузлами комерційного обліку

Відповідно до п. 11 Порядку, оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється, відповідно до проєктної документації з дотриманням будівельних норм і правил та з урахуванням Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» і не потребує видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла комерційного обліку, а також погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, операторами зовнішніх інженерних мереж, виконавцями комунальних послуг.

Вузол комерційного обліку встановлюється на стороні споживача на межі майнової належності у точці приєднання (вводу) до зовнішніх інженерних мереж відповідних внутрішньобудинкових інженерних систем будівлі, а в разі неможливості встановлення, — в іншому місці якомога ближче до точки приєднання.

Відповідно до п. 17 Порядку, вузол комерційного обліку послуги з централізованого водопостачання складається із:

засобу вимірювальної техніки, призначеного для вимірювання об’єму води, що відповідає Технічному регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року №163;

запірної трубопровідної арматури;

фільтра або іншого обладнання для очищення води (за умови відповідних вимог виробника приладу комерційного обліку);

контрольних засобів вимірювальної техніки.

Інформація КП ЗМР «Звягельводоканал»