Родини Героїв побували  в українському Єрусалимі —  місці духовної сили

Родини Героїв побували в українському Єрусалимі — місці духовної сили

Священна Земля світових релігій — Єрусалим. Тут, на Святій Землі — гори, які бачили Божих пророків, море, яке пам’ятає Христа, тут — місце, де Бог з любові до нас віддав на жертву свого улюбленого сина. 

На Святу Землю прагнуть потрапити мільйони віруючих із різних куточків світу. На жаль, під час війни, такої можливості в багатьох українців немає.

Аби відчути Божу присутність і наблизитися до місця духовної сили, де Христос ніс слово світла, проповідував, страждав, помер, а на третій день воскрес, в Україні збудували унікальний комплекс споруд — Український Єрусалим. Розташований він на Тернопільщині, у Марійському духовному центрі «Зарваниця».

Родини Героїв побували  в українському Єрусалимі —  місці духовної сили

Комплекс вміщує копії найбільших християнських святинь Єрусалиму. Будівництво об’єкту розпочали в 2014 році. А 15 червня 2024 року, за ініціативи звягельської громадської організації «Родина Героїв», родини наших Героїв-ангелів та наших Захисників відвідали духовний центр «Зарваниця». Ось що вони розповіли про це.

Велич цього місця — не тільки в архітектурі, а й у духовній, емоційній атмосфері. Сподобалося ставлення святих отців до наших родин, моральна підтримка. 

Ми вперше тут побували. Спочатку розгубилися, але швидко оговталися, дякуючи отцю Миколі, який для нас організував екскурсію. Не менша заслуга в цьому семінариста Дмитра, котрий став нашим гідом.

Родини Героїв побували  в українському Єрусалимі —  місці духовної сили

Устеленою каменем доріжкою підіймалися крутим пагорбом. Разом йшли Хресною дорогою серед лісу. Там, унизу, на березі Стрипи постав величний собор Зарваницької Божої Матері, парафіяльна церква, де століттями зберігається чудотворний образ Богородиці та б’є цілюще джерело. 

Раз у раз, зупиняючись біля кожної з 14-ти стацій Хресного шляху, який відтворює шлях Христа перед розп’яттям, поволі підійшли до сакрального комплексу — Українського Єрусалиму. Побачили Голгофу — гору, на якій розп’яли Ісуса Христа; Оливний город, де Ісус молився перед арештом; Сходи Покаяння (Святі сходи), якими підіймався на суд до Пілата.

Родини Героїв побували  в українському Єрусалимі —  місці духовної сили

Посередині комплексу розміщена купіль Віфезда, де оздоровлювалися хворі.

Праворуч знаходяться Левові (Ліонські) ворота, які ведуть у місто, та Вежа Давида, яку впродовж століть ніхто не зміг підкорити, і яка є символом нескореності народу.

Центральною спорудою комплексу є копія Гробу Господнього. Місце оточене мурами, що відображають оборонні мури Єрусалима.

Ми разом з іншими паломниками молилися за мир в Україні, за наших воїнів-Захисників, за наших Героїв-Ангелів. Отець Дмитро-Петро Квич, ректор Малої базиліки Зварницької Матері Божої, дякував нам за наших синів і дочок, чоловіків і дружин, дякував за їхній подвиг! Говорив про те, що поважає і цінує нашу мужність та силу духу, що наступні покоління обов’язково мають пам’ятати про подвиг наших Героїв, бо вони віддали найцінніше — своє життя заради України…

Родини Героїв побували  в українському Єрусалимі —  місці духовної сили

Як сказала одна з наших мам: «Таке відчуття, ніби я побувала за кордоном». Настільки комфортно ми почувалися в поїздці, завдяки нашим друзям: перевізнику Володимиру Горбовському та чудовим водіям Анатолію Марамону, Сергію Криваничу, Валентину Банцеру. Вдячні за підтримку і турботу!

Родини Героїв побували  в українському Єрусалимі —  місці духовної сили

Особливий день для нас завершився врученням дипломів випускницям  Тернопільського обласного ліцею «Знамення» із Зарваниці. Незабутні враження залишило вінчання чудової молодої пари, свідками якого пощастило побувати. Ось так ми стали свідками щастя, радості, любові.

Хай життя всіх українців якнайскоріше стане саме таким — осяяним світлими почуттями та емоціями під мирним небом. Життя продовжується…

Записала Юлія КЛИМЧУК