У Звягелі засудили чоловіка, який підірвав гранатою авто

У Звягелі засудили чоловіка, який підірвав гранатою авто

Незаконно придбав гранату та вибухом пошкодив автомобіль — суд призначив зловмиснику покарання

Як слідує з матеріалів обвинувального акта, 35-річний звягелянин без передбаченого законом дозволу придбав наступальну осколкову ручну гранату РГД-5, після чого почав її зберігати у приміщенні дачного масиву. Пізніше, а саме 02.02.2024 р. близько 14:00 год, лихочинець підійшов до чужого домоволодіння та кинув на територію подвір’я вищевказану гранату, в результаті чого стався вибух, внаслідок якого було пошкоджено легковий автомобіль  марки “Opel”. Вказаними діями злочинець спричинив потерпілому майнової шкоди на суму 16 599 грн 91 коп.
Таким чином, дії громадянина кваліфіковано відповідно до ч. 1 ст. 263 КК України, — носіння, зберігання та придбання бойових припасів без передбаченого законом дозволу, та відповідно до ч. 2 ст. 194 КК України — умисне знищення чужого майна шляхом вибуху.
При обранні виду покарання суд врахував пом’якшуючі обставини, а саме: щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, добровільне відшкодування завданих збитків, відсутність обтяжуючих обставин, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, за місцем проживання та проходження військової служби характеризувався позитивно, на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебував, на утриманні має двох неповнолітніх дітей та проходить військову службу за контрактом.
Суд ухвалив затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим. Згідно з ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушення, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, суд призначив громадянину покарання у виді 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України чоловіка звільнено від призначеного покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку на 1 рік 6 місяців. Крім того, засуджений зобов’язаний сплатити судові витрати за проведення експертиз у сумі 12640,57 грн.


В матеріалами пресслужба Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області