Для гімназії №6 нарешті будують укриття

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

Друга й дев’ята — шукають підрядників

 

Освітній процес у новому навчальному році гімназії №2, 6, 9 знову розпочнуть без власних укриттів. Дефіцит якісних підрядників, що виник в умовах воєнного стану, — головна причина затримки будівництва. Так пояснюють проблему директори закладів і начальник управління освіти і науки міської ради.

 

Днями розпочалися активні роботи на безпековому об’єкті для гімназії №6. Як повідомили «Звягель-інфо» в управлінні освіти і науки міської ради, виконавець — київська фірма. На будівництві працює потужна техніка — розвантажують бетонні модулі.

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

«Орієнтовний термін завершення будівництва укриття у гімназії №6 — листопад цього року», — зазначила начальник управління Тетяна Ващук.

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

  1. «Є проєкт, гроші й бажання — 
  2. шукаємо добросовісного підрядника», —

коментує перспективи будівництва безпекового об’єкту в гімназії №9 директорка Лідія Хоменко.

«Заклад має проєкт, який виконав один із кращих проєктантів області — житомирянин Віктор Загладько. Це буде монолітне протирадіаційне укриття, яке відповідатиме усім державним будівельним нормам для таких об’єктів. Зокрема, передбачено окремі приміщення для учнів початкових класів, медичну кімнату, систему вентиляції, опалення, каналізацію, відеоспостереження. Санвузол обладнають, відповідно до вимог інклюзії. І загалом об’єкт відповідатиме нормам безбар’єрності», — розповіла Лідія Хоменко.

Укриття для гімназії №9 розраховано на 250 осіб. Кошторисна вартість — 29,1 млн грн.

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

«Завтра-післязавтра (розмова відбулася 13 серпня — прим. авт.) розпочинаємо тендерну процедуру. І це може стати головною проблемою, оскільки за нинішньої ситуації в Україні не просто знайти якісного, добросовісного підрядника. Проєкт, гроші й бажання якомога швидше реалізувати у нас є — треба виконавець, але щодо цього немає гарантій», — каже директорка.

Попри те, що кошти на будівництво укриття передбачені в міському бюджеті, триває пошук альтернативних джерел фінансування. Проєкт ПРУ для гімназії №9 розмістили на платформі DREAM, де збирають проєкти відновлення інфраструктури всіх громад. Це збільшує шанси на залучення інвесторів, а відтак може дати можливість заощадити бюджетні кошти.

Були спроби потрапити під дію державної програми будівництва укриттів для закладів освіти. Проте Житомирщину не включили до переліку областей, на які поширюється програма. Уряд вирішив використати гроші для повернення дітей до офлайн-навчання у складних регіонах.

Якщо ситуація розвиватиметься сприятливо, то будівництво ПРУ, згідно з проєктом, триватиме 8 місяців.

У попередньому навчальному році в гімназії №9 діяв очний навчальний процес. Наймолодші навчалися в сусідньому дитсадку, де поруч є укриття. Старші учні користувалися укриттям на території колишнього машзаводу.

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

  1. Наявність підрядника теж не дає гарантій успішного будівництва

Із такою перепоною зіткнулися у гімназії №2. Як розповіла директорка Любов Гарбовська, тендер на будівництво відбувся, однак після перевірки Держаудитслужби угоду довелося розірвати. Виявилося, що в підрядника не вистачає необхідної техніки для проведення робіт.

«Подаючи заяву на участь у тендерній процедурі, потенційний підрядник запевнив, що, в разі перемоги, залучить субпідряд. Згодом аудит виявив у цьому моменті порушення. Тому зараз триває новий тендер. Докладаємо зусиль, щоб хоч хто-небудь «зайшов» і нарешті збудував укриття для нашого закладу», — коментує директорка.

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

Фото — травень 2024 рік.

Вона додає, що територія максимально готова до початку робіт. Щоб не було перешкод для під’їзду техніки, вже зрізали дерева. Відповідно до висновків експертизи, проєктна вартість після внесення змін зросла до 15,6 млн грн. Міська рада додатково виділила кошти, бо спочатку в бюджеті заклали 13 млн.

«Розкриття пропозицій нового тендеру — 19 серпня», — зазначила начальник освітнього управління Тетяна Ващук.

Навчальний процес у гімназії №2 залишається без змін. Усі класи навчатимуться очно. Для укриття, як і раніше, використовуватимуть підвал Прозорого офісу.

До слова, із труднощами при пошуку підрядників стикаються не лише у Звягелі. Любов Гарбовська розповіла, що в одному з коростенських навчальних закладів, де проєктна вартість укриття становить значно більше — 37 млн грн, чотири рази проводили тендер, але безрезультатно.

  1. Укриття для трьох звягельських гімназій №2, 6, 9 добудують за новими проєктами

Про це йшлося в газеті «Звягель-інфо» №21 (1606) від 23 травня 2024 року.

Нагадаємо, будівництво цих укриттів розпочалося торік у вересні. Але невдовзі роботи зупинили на етапі котлованів та бетонних «стяжок». Причиною стали нові будівельні норми, що вступили в дію 1 листопада 2023 року. Відповідно до них, заклади освіти повинні мати підземні або ж протирадіаційні укриття, а не найпростіші, як передбачав попередній проєкт.

«Недобудовані шкільні укриття вирішили перепланувати під нові вимоги», — прокоментувала тоді ситуацію Тетяна Ващук.

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

Після змін у проєктах найпростіші укриття відповідатимуть статусу протирадіаційних. Зокрема, вони будуть обладнані герметичними дверима, матимуть систему вентиляції та медичну кімнату. Також, відповідно до нових вимог, площа укриттів визначається з розрахунку: 2 кв. м — на дитину початкової ланки, 1,6 кв. м — на старших учнів.

У нових проєктах, що передбачають перебування до 200 осіб, збільшили кількість модулів із 11 до 19, передбачили 2 тамбури. Бетонне склепіння повинно бути товщиною не менше 30 см. Ці та інші чинники призвели до збільшення площі та здорожчання об’єктів. У міському бюджеті кошти на це передбачили.

  1. Чому зволікали з будівництвом у 2023-му?

Із цим питанням ми зверталися до органів місцевого самоврядування ще на початку навчального року-2023. Адже збудувати укриття для гімназій №2, 6 і 9 міська влада запланувала ще на етапі формування бюджету. Тобто, взимку 2023 року. Кошти на будівництво були, проте роботи розпочалися аж у вересні. Як і зараз, гальмування «списували» на тендерні процедури.

Тетяна Ващук пояснювала, що будівництво затягнулося, бо тендер для визначення підрядної будівельної організації відбувся лише з третьої спроби. Результати першої закупівлі було скасовано через зауваження Держаудитслужби. На другий тендер узагалі ніхто не подав заявки. Укласти договір із підрядною організацією вдалося лише за підсумками третього.

Початкова сумарна кошторисна вартість усіх трьох об’єктів на той час складала 18,7 млн грн. Укриття планували модульні, обладнані необхідними комунікаціями, зведені за таким принципом, як і діюче в гімназії №5 (детальніше про це йшлося в газеті «Звягель» №6 (1539) від 9 лютого 2023 року). Тоді в управлінні освіти і науки міської ради стверджували, що всі три об’єкти здадуть в експлуатацію до кінця 2023 року.

Для гімназії №6 нарешті будують укриття

  1. Найпершою із «шкіл без підвалів» 
  2. власне укриття отримала гімназія №5

Від прийняття рішення про виділення коштів із бюджету громади до першого використання за призначенням об’єкту минуло лише три місяці. Така оперативність мала місце восени 2022 року при будівництві укриття для гімназії №5.

Рішення про виділення коштів було сесійно затверджено у жовтні 2022 року, вже у другій половині листопада розпочалися власне роботи, а з 27 січня 2023 року, після комісійного обстеження, учні та колектив гімназії отримали можливість користуватися новобудовою. До слова, 30 січня, у перший навчальний день після канікул, під час повітряної тривоги вони цим об’єктом і скористалися.

Укриття має статус «найпростішого». Законодавство тоді такі споруди будувати дозволяло. Витрати на об’єкт склали 3,5 млн грн.

Його розташували на місці колишнього тиру розмірами 35 на 6 метрів. Відповідно до документації, йшлося не про капітальне будівництво, а про переобладнання вже існуючої споруди. Це дозволило діяти в межах постанови Кабміну №590, яка тоді регламентувала використання бюджетних коштів.

Безпековий об’єкт оснащений подачею води, електрикою, санвузлами, вентиляційною системою і, навіть, можливістю опалення — вентиляційна система дозволяє нагрівати повітря.

У гімназії №5 навчальний процес організовано у дві зміни.

Формат навчання кожен заклад загальної середньої освіти визначає самостійно. Він повинен відповідати вимогам безпеки і влаштовувати учнів та батьків. У минулому навчальному році початкова ланка у всіх закладах навчалася офлайн.

Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.

Олег БРЮХАНОВ

Фото автора