Від початку року тварини покусали 287 людей. 19 на сьогодні — потребують лікування

Від початку року тварини покусали 287 людей. 19 на сьогодні — потребують лікування

Таку інформацію оприлюднила Звягельська районна державна адміністрація за підсумками засідання районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, що відбулося 3 вересня.

 

Від початку року тварини покусали 287 людей. 19 на сьогодні — потребують лікування

На порядку денному було декілька питань, серед яких: про епізоотичну ситуацію щодо розповсюдження сказу на території Звягельського району та проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу; стан антирабічної допомоги населенню.

Статистика свідчить, що у 2024 році на території району виявлено 8 випадків сказу; 287 осіб звернулися за 8 місяців 2024 року з укусами від тварин за антирабічною допомогою; на сьогодні 19 осіб потребують лікування.

У Брониківській, Звягельській, Чижівській та Ємільчинській громадах зафіксовано найбільше випадків.

Основними переносниками вірусу сказу є дикі тварини, зокрема лисиці. Тому важливо дотримуватися простих правил безпеки: уникати контактів з бездомними тваринами, особливо — якщо вони поводяться незвично. У разі укусу тварини, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Для ефективної боротьби зі сказом та іншими інфекційними захворюваннями важлива тісна співпраця між ветеринарними службами, органами місцевого самоврядування та громадськістю. Разом ми зможемо зберегти здоров’я людей та тварин.

Від початку року тварини покусали 287 людей. 19 на сьогодні — потребують лікування

«Молодняк лисиці прогресує, популяція значно збільшилася. Важливо налагодити спільні дії з представниками влади та громад і спільно боротися з цією проблемою. Маємо покращити роботу з головами громад, аби вони запровадили програми на місцях для підтримки боротьби з розповсюдженням сказу. Та, звісно, важливі їхні звернення до вищого керівництва з проханням змінення методів зменшення популяції лисиць», — зазначив перший заступник начальника Звягельської районної військової адміністрації Юрій Оханський.

 

Від початку року тварини покусали 287 людей. 19 на сьогодні — потребують лікуванняНа засіданні відзначили, що зміна кліматичних умов сприяє поширенню інших інфекційних захворювань — таких як гарячка Західного Нілу. Вже зафіксовані випадки в Київській області. Будьте пильними, адже хвороба схожа на ГРВІ. У зв’язку зі зміною клімату вона може зачепити й наш регіон. Вражає хвороба нервову систему, мігрує з перелітними птахами й передається з укусами комарів.

Мешканці району, пам’ятайте: сказ — це серйозне захворювання! Не контактуйте з підозрілими тваринами, повідомляйте про них до компетентних органів.

Здоров’я — це найцінніший скарб. Дотримуючись простих правил гігієни та безпеки, ми можемо захистити себе та своїх близьких від інфекційних захворювань.

За матеріалами Звягельської районної державної адміністрації