«Війна в багатьох дітей забрала батьків, хочемо підтримати їх». Ветерани ЗСУ готові  до співпраці із закладами освіти

«Війна в багатьох дітей забрала батьків, хочемо підтримати їх». Ветерани ЗСУ готові до співпраці із закладами освіти

Як виживати в екстремальних умовах — цими важливими під час війни знаннями готові ділитися ветерани ЗСУ, мешканці Звягеля. Хлопці пройшли найгарячіші бойові точки у складі 54-го розвідувального батальйону і 30-ї окремої механізованої бригади, отримали колосальний бойовий досвід, який допоміг їм вижити у воєнному пеклі. 

«На війні заважають як паніка, так і зайва зухвалість і самовпевненість, — розповіли колишні військові. — Нам допомогли професійні вміння, здобуті в гарячих точках. Повернувшись додому, ми поставили собі за мету залишатися корисними». 

 
  1.  

«Війна в багатьох дітей забрала батьків, хочемо підтримати їх». Ветерани ЗСУ готові  до співпраці із закладами освіти
Створили ОССА

Щоб допомагати побратимам адаптуватися до життя в тилу, захищати їхні права, підтримувати та шукати можливості для реалізації в цивільному житті, ветерани створили об’єднану солдатсько-сержантську асоціацію — ОССА. Зазвичай подібні об’єднання створюють офіцери, натомість до складу цієї асоціації залучатимуть молодший склад — солдатів і сержантів.

Як засвідчила російсько-українська війна, військові дії викликають у людей посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Ця проблема за роки війни всерйоз заявила про себе в Україні. ПТСР — спроба організму пережити загрозливі, небезпечні для життя події. Прояви розладу викликані не порушенням в організмі, а навпаки, його самозахистом, доцільною відповіддю, щоб захистити людину від ризикованої ситуації.

«Війна в багатьох дітей забрала батьків, хочемо підтримати їх». Ветерани ЗСУ готові  до співпраці із закладами освіти
  1. Запеклих вогонь не пече

Неврологи кажуть, що пацієнти з посттравматичним стресовим розладом майже не звертають уваги на фізичний біль. І що цей розлад не є наслідком психічної неврівноваженості або проявом психічного захворювання — ПТСР може розвинутися навіть у психічно здорових і впевнених людей. А під час війни від нього не застрахований жоден українець.

Тож не треба недооцінювати ініціативу звягельських захисників, які на власному досвіді пережили випробування і розуміють, як допомогти іншим. 

Часто бачимо, як чимало військових не в змозі самотужки подолати ПТСР, вдаються до алкогольної чи наркотичної залежностей, втрачають сім’ї, роботу, залишаються наодинці зі своїми проблемами, розчаровуються в тому, що даремно витратили здоров’я на захист країни, не відчувають вдячності. 

Військові потребують правильної допомоги, яку здатні надати далеко не всі кваліфіковані спеціалісти через відсутність бойового досвіду. Та й самі воїни охочіше йдуть на контакт із людьми, які були на війні.

Організацію ветерани зареєстрували, розробили статут і мають чимало планів. Багато захисників схвально сприйняли ініціативу побратимів та висловили бажання стати членами однієї команди. 

Нині ініціатори займаються документами, шукають приміщення для оренди і волонтерів, готових підтримати їх фінансово.

«Війна в багатьох дітей забрала батьків, хочемо підтримати їх». Ветерани ЗСУ готові  до співпраці із закладами освіти

  1. Перший проєкт — «Молодіжний рій»

Зараз активно працюють над створенням спортивно-тренувального табору «Молодіжний рій». На лоні природи вони навчатимуть дітей прийомам рукопашного бою, поводитися з небезпечними вибуховими предметами, зброєю та військовою амуніцією, користуватися компасом і картами тощо. Навіть керувати безпілотниками і надавати першу допомогу при пораненнях. 

«Плануємо проводити заняття не лише в місті, а й у селах, адже там діти і підлітки теж потребують і дозвілля, і нових знань та умінь, — кажуть ветерани. — Ми готові до співпраці з місцевими та сільськими школами, спортивними і студентськими закладами. Усіма, кого цікавлять знання щодо захисту під час війни. Для підлітків це буде особливо корисно. Коли йтимуть в армію, то знатимуть, як поводитися зі зброєю, які берці зручніші тощо».

Уже відбулося кілька пілотних занять, де запускали квадрокоптери, знайомилися зі споряжденням воєнних медиків. У складі команди є військові медики та педагог, які допомагають ветеранам проводити заняття.

«Дітям цікаво, вони швидко вчаться і з нетерпінням очікують наших зустрічей, — каже один із інструкторів, колишній розвідник Дмитро Радчук. — Як засвідчує час, в якому ми живемо, необхідно з юних років бути готовими до різних ситуацій».

«Війна в багатьох дітей забрала батьків, багатьох із них немає в живих, а діти потребують прикладу, підтримки і корисних умінь. Ми готові їх навчати з дотриманням усіх заходів безпеки», — каже голова ОССА, колишній розвідник Іван Лукашко. 

Ось що кажуть містяни з цього приводу в мережі:

«Молодці, що об’єдналися заради гарної справи. Успіхів хлопцям! Вдячність за захист, а нині — за ініціативу патріотичного виховання дітей та підтримку й допомогу захисникам/захисницям».

«Надважлива справа! Успіхів вам!»

«Дуже потрібна ініціатива. Адже, маючи по сусідству неадекватного агресора, треба змалку виховувати в наших дітях риси бійців».

«Війна в багатьох дітей забрала батьків, хочемо підтримати їх». Ветерани ЗСУ готові  до співпраці із закладами освіти

 

Наразі хлопці використовуватимуть наявне в них військове спорядження та амуніцію, надалі планують поповнювати навчальну базу. Будуть вдячні за донати на розвиток справи. 

Номер карти: 4731 2196 5576 1330. 

Телефонуйте з питань співпраці та проведення занять: 380638395610.

Юлія КЛИМЧУК