За 20 тисяч доларів пропонував допомогу у виїзді військовозобов’язаному за кордон

За 20 тисяч доларів пропонував допомогу у виїзді військовозобов’язаному за кордон

Жителя обласного центру підозрюють у сприянні виїзду за межі України чоловікові, який намагався уникнути призову. Правоохоронці затримали його після передачі «клієнтом» частини коштів за «послугу».

 

Слідчі ГУНП у Житомирській області спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції задокументували протиправну діяльність 26-річного чоловіка.

Встановлено, що у липні він повідомив місцевому жителю, нібито має можливість «допомогти» тому перетнути державний кордон, попри обмеження воєнного стану. За винагороду у 20 тисяч доларів він пообіцяв виготовити та передати пакет документів, які дозволять йому безперешкодно це зробити.

Надалі чоловік під час телефонних розмов та у месенджері надавав «клієнту» поради щодо підготовки до майбутньої «подорожі». На початку вересня він зателефонував знову та повідомив про необхідність передачі першої половини грошей та копій документів, перелік яких надіслав у смс-повідомленні.

Чоловіки зустрілися на одній із вулиць Житомира, де в автомобілі «замовник» передав йому 10 тисяч доларів та документи. Своєю чергою «добродій» надав йому поради, як діяти, в разі виникнення тих чи інших ситуацій, пов’язаних із перетином кордону, проходженням певних процедур тощо, аби безперешкодно виїхати з країни.

За 20 тисяч доларів пропонував допомогу у виїзді військовозобов’язаному за кордон

Цього ж дня за силової підтримки роти поліції особливого призначення ГУНП у Житомирській області чоловіка було затримано у процесуальному порядку. У нього вилучили кошти та копії документів військовозобов’язаного.

За 20 тисяч доларів пропонував допомогу у виїзді військовозобов’язаному за кордон

Слідчі слідчого управління ГУНП, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, повідомили чоловікові про підозру в учинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України. Суд йому обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Триває подальше досудове розслідування.

Таке діяння карається позбавленням волі на строк від семи до дев’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Житомирської області