У гімназіях і ліцеях Звягельської громади встановлять відеоспостереження за майже півтора мільйони гривень

У гімназіях і ліцеях Звягельської громади встановлять відеоспостереження за майже півтора мільйони гривень

На сесії Звягельської міської ради 12 вересня виділено 1 млн 469 тис. грн на встановлення системи відеоспостереження у закладах загальної середньої освіти громади. Гімназії й ліцеї обладнають відеокамерами в межах міської програми «Безпечна громада». Про деталі проєкту «Звягель-інфо» дізнався у начальниці управління освіти і науки міської ради Тетяни Ващук.

 
  1. Відеоспостереження допоможе в роботі офіцерам безпеки

Із вересня у шести закладах загальної середньої освіти Звягельської громади почали працювати офіцери безпеки. Йдеться про ліцей №1 та гімназії №6, 7, 8, 9 і 10. Офіцери для ще трьох закладів освіти проходять навчання. На решту вакансій триває відбір.

«Офіцер Служби освітньої безпеки — це не охоронець, а фаховий посадовець, який разом із адміністрацією навчального закладу відповідатиме за весь комплекс безпекових заходів, починаючи з допуску дітей до приміщення школи», — йдеться в пояснювальному матеріалі на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

«Офіцери безпеки, зокрема, повинні контролювати всі входи/виходи із закладу. Але одночасно спостерігати за всім офіцер не може. Йому допоможуть відеокамери», — пояснює Тетяна Ващук.

У гімназіях і ліцеях Звягельської громади встановлять відеоспостереження за майже півтора мільйони гривень

Фото зі сторінки Тетяни Ващук у Фейсбуці.

Вона додає, що в межах реалізації проєкту відбулося комісійне обстеження закладів освіти. У деяких уже працюють камери відеоспостереження. У підсумку таким безпековим елементом обладнають 14 освітніх закладів Звягельської громади — 11 міських, а також у Пилиповичах, Великому Молодькові й Наталівці. Не зачепить нововведення лише філії у Майстрові й Дідовичах.

  1. Загалом встановлять 109 відеокамер

«У кожному закладі буде від 4 до 10 відеокамер, а загалом їх встановлять 109. Більшість камер — зовнішні, по периметру, щоб можна було охопити всі входи/виходи. Також по одній камері працюватиме в холі на центральному вході», — каже начальниця освітнього управління.

Проєкт передбачає монтаж систем, що складатимуться з реєстратора, комутатора й шафи. Камери будуть інтегровані в загальну систему «Безпечна громада». Зображення виводитиметься на екрани, розміщені в будівлі міської ради. Тому будуть виділені додаткові кошти на збільшення кількості входів для сигналів до вже діючого обладнання.

У гімназіях і ліцеях Звягельської громади встановлять відеоспостереження за майже півтора мільйони гривень

Фото ілюстративне.

  1. Закупівлею займатиметься управління освіти

«Щоб усі заклади загальної середньої освіти були в рівних умовах, закупівлями камер займається управління освіти. А потім вони будуть передані на баланс навчальних закладів. Плануємо реалізувати цей проєкт до кінця року. Але ж, розумієте, це — непростий процес, що включає напрацювання технічної документації, проведення закупівлі, монтаж тощо», — додала Тетяна Ващук.

Нагадуємо, що у серпні розпочалися й нині активно тривають роботи з будівництва укриття для гімназії №6. Про це йшлося в матеріалі «Звягель-інфо» у №33 (1618) від 15 серпня 2024 року. «Орієнтовний термін завершення робіт — листопад цього року», — зазначила тоді в коментарі «Звягель-інфо» начальниця профільного управління Тетяна Ващук.

У той же час, як тоді прокоментували нам ситуацію з будівництвом укриттів директорки навчальних закладів, гімназії №2 і №9 шукають підрядників.

Олег БРЮХАНОВ