Маєш індивідуальне опалення? Все одно сплачуй за тепло в під’їзді

Маєш індивідуальне опалення? Все одно сплачуй за тепло в під’їзді

Багато суперечок свого часу викликало питання про необхідність власникам помешкань із індивідуальним опаленням сплачувати за централізоване теплопостачання, яке обігріває під’їзди, підвали та технічні поверхи багатоквартирних будинків. У соцмережах точилися дискусії й багато хто, судячи з коментарів, платити за обігрів під’їзду не збирався й закликав цього не робити інших.

КП «Звягельтепло» погрожувало неплатникам судовими позовами. І днями теплопостачальник оприлюднив інформацію про рішення суду, яким задоволено позовні вимоги підприємства до одного з боржників. «Звягельтепло» наголошує, що судова практика щодо врегулювання цього питання сформована — тобто, інших боржників чекає така ж доля — і закликає розрахуватися з боргами.

Додамо, що платити за опалення місць загального користування не потрібно жителям тих будинків, які повністю від’єднані від централізованого теплопостачання. Очевидно, вони не отримують ніякого тепла від КП «Звягельтепло».

 
  1. Боржник заплатить ще й 3028 гривень судових витрат

«До уваги споживачів, приміщення яких обладнані індивідуальними системами опалення! — звертається КП Звягельської міської ради «Звягельтепло», — Рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 11.09.2024 р. у справі №285/3170/24, яке набрало законної сили 14.10.2024 р., задоволено позовні вимоги підприємства до боржника — власника розташованого на першому поверсі багатоквартирного житлового будинку нежитлового приміщення (магазину), яке відключене від загальнобудинкової системи опалення, та стягнено на користь підприємства заборгованість за послугу з постачання теплової енергії, використаної на задоволення внутрішньобудинкових потреб опалення, яка складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, а також плату за абонентське обслуговування й судові витрати щодо сплати судового збору (3028,00 грн)».

Як повідомляють у КП «Звягельтепло», не чекаючи набрання рішенням законної сили боржник сплатив заборгованість та відшкодував підприємству судові витрати, чим уник додаткових для нього витрат щодо сплати виконавчого збору в розмірі 10% від суми, яка підлягала б стягненню при примусовому виконанні рішення Державною виконавчою службою або ж приватним виконавцем, а також інших негативних наслідків, пов’язаних із примусовим виконанням судового рішення (накладення арешту на кошти на банківських рахунках, арешт рухомого та нерухомого майна, заборона керування транспортним засобом, заборона використання зброї тощо).

  1. Рішення стосується майже всіх власників індивідуального опалення

Зважаючи на норми законодавства України, які передбачають, що обсяг теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення розподіляється також на споживачів, приміщення яких обладнані індивідуальними системами опалення, а також на судову практику, що склалася при вирішенні зазначеної категорії спорів, КП ЗМР «Звягельтепло» закликає споживачів погасити наявну перед підприємством заборгованість та сумлінно дотримуватися платіжної дисципліни.

Платити за опалення місць загального користування не потрібно жителям тих будинків, які повністю від’єднані від централізованого теплопостачання. Очевидно, вони не отримують ніякого тепла від КП «Звягельтепло».

Маєш індивідуальне опалення? Все одно сплачуй за тепло в під’їзді

  1. Історія питання

Із 01 травня 2019 року набрав чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Він вніс низку нових положень у розподіл і розрахунки спожитої теплової енергії, яка отримана всіма мешканцями багатоквартирних житлових будинків. Це стосується і тих, що мають індивідуальні системи опалення, і тих, що отримують централізовану теплову енергію.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №315 від 22.11.2018 р. запроваджена «МЕТОДИКА розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг». «Методика» вступила в силу спільно з вищезазначеним Законом України, тобто, із 01.05.2019 року.

Ця «Методика» встановлює порядок визначення обсягів спожитої у будівлі теплової енергії на опалення житлових та нежитлових приміщень, які є самостійними об’єктами нерухомого майна, опалення місць загального користування тощо, де налічуються два та більше споживачів.

У «Методиці» використовується такий термін, як місця загального користування (МЗК).

Житлові будинки спроєктовано з урахуванням сукупного теплового режиму всіх приміщень за умови підтримання в них нормованої температури. Зокрема, проєктом забудови передбачено опалення місць загального користування (МЗК) та сходових клітин. Внутрішньобудинкові мережі централізованого опалення належать до інженерного-технічного обладнання житлового будинку і є його невід’ємною частиною. Місця загального користування — це всі допоміжні нежитлові приміщення в багатоквартирному будинку, наприклад, сходові клітини, міжквартирні майданчики, коридори (крім балконів), які є спільною власністю всіх власників квартир/нежитлових приміщень багатоквартирного будинку. Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», власники квартир, як співвласники місць загального користування, повинні брати участь у витратах на утримання будинку пропорційно опалювальній площі житла. Підтримання температури у МЗК відбувається не тільки через опалювальні пристрої, а також за рахунок теплопередачі крізь огороджувальні конструкції житлових приміщень.

Висновок: власникам помешкання з індивідуальним опаленням необхідно платити за опалення місць загального користування — таких, зокрема, як під’їзди, горища, підвали тощо.

Олег БРЮХАНОВ

Зображення створено за допомогою ШІ