«Сподіваюся, стане більше усвідомлених, здорових  і щасливих людей»

«Сподіваюся, стане більше усвідомлених, здорових і щасливих людей»

Кожен українець під час виснажливої війни шукає можливість заспокоїтися, гармонізувати свій внутрішній стан. Групові практики йоги у Звягелі, погодьтеся, — звучить екзотично і нетипово для провінції. Ми поспілкувалися з інструктором адхойоги Світланою Сарган про те, як керувати не лише власним тілом, а й емоціями та думками, використовуючи свої ресурси ефективно і спрямовуючи їх на досягнення цілей. 

 
  1. Можна пройти багато і не знайти, що шукаєш

— Сила є в кожного з нас, — каже Світлана, — але перемагає той, хто правильно нею розпоряджається. Можна пройти тисячі кілометрів, прочитати багато книг, почути безліч слів, але не знайти того, що шукаєш. А можна перестати шукати, зупинитися, послухати власне серце, дихання та знайти. 

Світлана розповіла, що свого часу ковід для неї став поштовхом зайнятися здоров’ям. Після хвороби «витягувала» себе самостійно саме за допомогою йоги. Інформацію про дихання, вправи, медитації шукала в Інтернеті і впроваджувала.

Після досягнення ефективних результатів від занять Світлана отримала пропозицію ділитися досвідом. Прийняла рішення закінчити навчання для інструкторів адхойоги. 

Автор цієї методики — фізіотерапевт Юрій Сулик, який вивчає практику в Індії з першоджерел, у всесвітньо відомих гуру.

«Сподіваюся, стане більше усвідомлених, здорових  і щасливих людей»
  1. Адхойога — нетипова йога

Світлана закінчила 5 рівнів навчання, тепер відточує у Звягелі майстерність викладати. Каже, надихають її учні та спільні результати.

— Займатися та бути інструктором — не одне й те саме, — розповідає інструктор. — Адхойога — це нетипова йога, сучасне і древнє в одній системі, український бренд. Зазвичай йога асоціюється з розтяжкою і релаксом, а не з повноцінною фізичною формою, де є всі необхідні напрямки роботи: динаміка, витривалість, дихальні практики, гнучкість, баланс, медитація, силова робота. Займаючись адхойогою, немає необхідності додатково відвідувати тренажерну залу чи займатися фітнесом.

Часто сучасна йога наповнена абстракціями і далекими від доказовості теоріями. Адхойога, навпаки, базується на доказовій науці, що на рівні фізіології відбувається під час практики. Це є глибоке розуміння роботи тіла, поєднане з традиційною йогою. 

«Сподіваюся, стане більше усвідомлених, здорових  і щасливих людей»

16 жовтня інструктор адхойоги Світлана Сарган зі своїми ученицями відзначила річницю з початку групової практики.

  1. «Знайшовши себе, маю щастя ділитися»

У планах Світлани — продовжувати навчатися та удосконалюватися. Цікаво, що освіту вона має економічну, але ніколи не відчувала, що це — її сфера. «Зараз ніби знайшла себе і маю від того велике щастя, яким можу ділитися. Сподіваюся, з нашою допомогою стане більше усвідомлених, здорових і щасливих людей», — ці слова надихають.

На заняття приходять із різними запитами: від підтримки фізичної форми — до вирішення психологічних проблем. Психологічно втомлені люди шукають розрядки та спокою. 

Дівчата, які займаються у Світлани, кажуть, що стали спокійнішими, усвідомленішими, відчутно покращили стан свого здоров’я. Адхойога — максимально адаптована система для сучасної людини, яка хоче бути здоровою фізично і психологічно. 

«Сподіваюся, стане більше усвідомлених, здорових  і щасливих людей»

  1. Щоб змінити світ — починай із себе

— Здоров’я — це наша відповідальність, — розповідає Світлана. — Важливо навчитися жити усвідомлено. І щоб спробувати змінити світ, ми починаємо з власних трансформацій. Це доступно кожній відносно здоровій людині у групових заняттях. Щоправда, є низка «червоних прапорців», з якими ми не маємо права працювати.

Іноді люди приписують чарівні властивості йозі, але можуть нашкодити собі. Наш учитель наводив приклад зі Стівом Джобсом, який помер від раку підшлункової. Він був вегетаріанцем, а коли у 2003 році йому діагностували рак, то операцію він зробив лише через рік. Пізніше дуже шкодував, що втратив час для лікування. 

Тому людина має підтримувати своє фізичне і ментальне тіло, але не нехтувати медициною, коли це потрібно. У сучасній йозі метою є збільшення якості життя людини, проте не всі питання вона вирішує. Філософія базується на гармонії між тілом, розумом і духом. 

«Сподіваюся, стане більше усвідомлених, здорових  і щасливих людей»

  1. Бути в гармонії зі світом і собою

Філософія йоги — це прості, базові принципи: хтось ними живе, а комусь треба пройти шлях, щоб усвідомити. 

Йдеться про ненасилля (повагу до всіх живих істот, уникання насильства в діях, словах і думках); правдивість (життя у правді й чесності, уникання обману); неприсвоєння чужого (повагу до чужої власності та уникання жадібності); контроль над бажаннями (помірність і самодисципліну в поведінці, особливо, у сексуальних і матеріальних бажаннях); недбайливість до матеріального (уникання надмірної прив’язаності до речей і бажань); чистоту (як фізичну, так і духовну); задоволеність (уміння бути задоволеним тим, що є, зберігати спокій за будь-яких обставин); аскетизм (самодисципліну та внутрішню силу через практику і випробування); самопізнання (постійне вивчення себе через медитацію і духовну практику; довіру до вищої сили (віру у вищу силу, передача своїх дій на розсуд Всесвіту).

— Ці принципи допомагають жити усвідомлено, бути в гармонії з навколишнім світом і собою, — каже Світлана. — Я у захваті, що маю однодумців, з якими приємніше йти шляхом до найкращої версії себе, бути щасливими тут і зараз.

«Сподіваюся, стане більше усвідомлених, здорових  і щасливих людей»

Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі