Обережно, гризуни! Фахівці попереджають про сезонний ризик поширення лептоспірозу

Обережно, гризуни! Фахівці попереджають про сезонний ризик поширення лептоспірозу

Восени збільшується ризик підхопити низку інфекційних хвороб, які можуть переносити пацюки та миші. Лептоспіроз — найнебезпечніша та найпоширеніша з них. Чому небезпека зростає саме зараз, до чого тут масове переселення гризунів і як себе вберегти? — з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

 
  1. Зерно та риболовля? Небезпека поруч!

Станом на 15 серпня на Черкащині зареєстровано п’ять випадків лептоспірозу. Серед хворих — 54-річний чоловік. «Ймовірне місце зараження — приміщення для зберігання зерна, де були виявлені сліди життєдіяльності гризунів. Чоловік мав пошкодження шкіри на руках та контактував із зерном голими руками», — про це розповів Суспільному головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

7 вересня фахівці повідомили, що на Львівщині лептоспіроз підхопили двоє літніх людей  жінка та чоловік. Останній, після лікування вдома, потрапив до лікарні у важкому стані. Серед симптомів: підвищена температура, біль у м’язах, почервоніння очей та жовтяниця. Ймовірний шлях зараження контактний: чоловік займався рибальством на річці Західний Буг.

Загалом за сім місяців 2025 року в країні зафіксовано 89 випадків лептоспірозу. Це — небезпечна інфекційна хвороба. Її збудником є бактерії роду Leptospira. Експерти зазначають, що переносниками інфекції можуть бути бабаки, собаки, велика рогата худоба, свині та коні. А в Україні її найчастіше поширюють сірі щури та польові миші.

  1. Осінь і масове переселення ближче до людей

Гризуни, особливо миші та пацюки, масово переселяються ближче до людей наприкінці літа та восени. Хвостасті шукають місця для зимівлі з теплом та їжею. «Непрохані гості» селяться у будинках, підвалах, зерносховищах та складах. Там вони живуть до весни. У Центрі громадського здоров’я України зазначають, що це створює додатковий ризик поширення особливо небезпечних інфекційних хвороб. Наприклад, лептоспірозу, лістеріозу, туляремії та інших, які передаються через харчові продукти й воду, забруднені сечею і фекаліями інфікованих гризунів, а також через їхні укуси. Лептоспіроз є найнебезпечнішим і найпоширенішим із них. Сезонний пік захворюваності на цю недугу припадає на серпень, вересень та жовтень.

  1. Від гарячки — до ураження печінки

Лептоспіроз передається через укуси гризунів, пошкоджену шкіру або слизові оболонки. Інфікування також можливе під час вживання їжі чи води, забруднених сечею заражених тварин, а також під час купання, риболовлі або догляду за хворими тваринами.

У ЦГЗ інформують, що людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт). Хвороба може призвести до смерті. У 2024 році від недуги померли 63 людини, а у 2023-му — 52.

За словами експертів, дуже часто лептоспіроз можна сплутати із гепатитом, оскільки жовтіє обличчя. Якщо людина бачить зміни у своєму здоров’ї, не треба займатися самолікуванням.

«Особливо важливо дуже швидко звернутися до лікаря. Адже при цій інфекції дуже важливе саме раннє звернення. Якщо вже пройшло кілька днів, — можуть бути дуже погані прогнози. Летальність при цій інфекції сягає 14%. Тобто, 14 людей із 100 хворих можуть померти», про це в ефірі Громадського радіо розповів генеральний директор Центру громадського здоров’я, доктор медичних наук Михайло Росада.

  1. Як вберегтись?

Щоб захиститись від хвороб, які переносять гризуни, варто підтримувати чистоту в домі та у дворі. А ще — дотримуватись гігієни, зберігати продукти в закритих контейнерах, пити кип’ячену або бутильовану воду, добре термічно обробляти їжу. Не купатись у стоячих водоймах. Окрім цього, варто щороку вакцинувати собак і худобу проти лептоспірозу.

Центр громадського моніторингу та контролю