ПОЛЮВАННЯ, ЯК БАЧИТЕ, НЕ ЛЕГКОВАЖНА ДУРНИЧКА…

ПОЛЮВАННЯ, ЯК БАЧИТЕ, НЕ ЛЕГКОВАЖНА ДУРНИЧКА…

\"ПОЛЮВАННЯ,Минулої неділі, 10 травня, село Броники Новоград-Волинського району стало місцем збору мисливців із багатьох районів Житомирщини. Саме тут, відповідно до постанови Житомирської обласної ради Українського товариства мисливців і рибалок, та за сприяння Новоград-Волинської районної ради УТМР було проведено обласну виставку мисливських собак. Були представлені лайки, фокстер’єри, такси, спанієлі тощо.
До участі у виставці було заявлено понад 50 мисливських собак різних порід. Кожна із тварин пройшла оцінювання за зовнішніми ознаками. Або, говорячи професійною мовою мисливців, було дано оцінку «за екстер’єром». Ця відповідальна справа перебувала в компетенції експертної комісії, до складу якої увійшли фахівці з обласного центру. Серед них і добре знайомі новоград-волинським любителям полювання — експерт другої категорії А.І.Черниш, та експерт національної категорії В.Г.Осіпов.
\"ПОЛЮВАННЯ,Собака для мисливця — не просто істота, котра допомагає добути дичину, вона — його відданий друг, який із півслова, подекуди з погляду розуміє свого господаря. Чуття мисливського собаки, його слух, спритність і витривалість допомагають мисливцеві вислідити дичину, повернутися додому зі здобиччю. У хорошого мисливського собаки має бути така ж пристрасть до полювання, як і в господаря. Собаку можна використовувати на дуже багатьох видах полювань, а інколи без собаки взагалі полювання вести неможливо.
Якраз тому оцінка «за екстер’єром» набуває такої суттєвої ваги. Адже часто зовнішній огляд тварини дозволяє встановити, наскільки той чи інший екземпляр відповідає типовим ознакам породи. Лише на перший погляд може здатися, що відсутність якогось зуба — це дрібниця. Для того, щоб у подальшому від такої тварини отримати повноцінне племінне потомство, не повинно бути ніяких «дрібниць».
\"ПОЛЮВАННЯ,Утім, попри важливість і серйозність заходу, мисливці — як правило, романтики та люди веселої вдачі — ділилися цікавими спогадами, обмінювалися досвідом, раз-по-раз жартували. Зрештою, кожний вихід на полювання — по-своєму особливий, пам’ятний. А значить і розповісти колегам є про що. А щодо жартів — і так все зрозуміло: яких тільки історій не трапляється під час походів поліськими лісами та болотами!
Після завершення виставки всіх її учасників було запрошено до столу. Щоб вразити присутніх справжньою юшкою, ще з ранку на правах господаря біля казанка чаклував голова районної організації УТМР С.М.М’ясковський. До речі, саме завдяки Станіславу Мар’яновичу та його однодумцям, виставка пройшла на високому організаційному рівні. Про це в один голос зазначали як експерти, котрі давали оцінку собакам, так і пересічні мисливці. Залишається лише побажати всім учасникам вдалого полювання після відкриття сезону.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА