ОФІЦІЙНО

ГОТУЄТЬСЯ МАТЕРІАЛ ДЛЯ ВИДАННЯ КНИГИ ПАМ’ЯТІ
До 65-річчя Великої Перемоги, з метою увічнення героїзму та жертовності українського народу у роки Другої світової війни, на виконання Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» міським головою М.П.Боровцем прийнято розпорядження №94(о) від 21.04.09 «Про організацію роботи з підготовки матеріалів для видання «Книги Пам’яті України. Переможці. Житомирська область».
Затверджено склад міської комісії з підготовки видання на чолі з заступником міського голови В.С.Титяневич. До Книги Пам’яті увійдуть списки ветеранів воєн (радянсько-фінської, 1939-1940 р.р., Великої Вітчизняної війни 1941-1945, Другої світової 1939-1945 р.р.), учасники партизанського та підпільного рухів, які живуть, та тих, що повернулися після вересня 1945 року і вже померли.
Просимо ветеранів, які проходили військову службу протягом 1939-1945 років, та рідних тих ветеранів, хто не дожив до цих днів, звернутись до міської ради ветеранів війни та праці (вул.Соборності, 13, т.2-09-88), у відділ інформації (вул.Шевченка, 16, т.2-15-90) з метою уточнення даних або надання відомостей про померлих ветеранів.
Інформація має містити прізвище, ім’я, по-батькові ветерана, рік та місяць народження, військові звання, військові та трудові нагороди, останнє місце роботи, адресу проживання, для тих, хто помер, — дату смерті та місце поховання. До списків, по можливості, додати фотографію ветеранів.
Міська комісія з підготовки Книги Пам’яті

УРЯД ВЗЯВСЯ ЗА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ПІЛЬГОВИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ. ЧИ СПРОМОЖЕТЬСЯ?
У першій половині травня цього року відбулася всеукраїнська селекторна нарада, яку проводила особисто Прем’єр-міністр України Ю.В.Тимошенко. На порядку денному було ряд актуальних для забезпечення життєдіяльності країни питань. Після короткого обговорення повною несподіванкою як для Прем’єра, так і для присутніх стало те, що губернатори ряду областей України, зокрема Донецької, Луганської та інших, у першу чергу і дуже гостро підняли питання стану забезпечення та фінансування пільгових перевезень. «У мене назріває «Алчевськ» у транспортній галузі», «у нас в області прийнято резолюції 17 містами щодо необхідності Уряду терміново втрутитись у ситуацію і не дати знищити транспортну галузь» — такі і подібні заяви звучали в студії. До речі, вже давно і чітко зрозуміло, що держава просто не спроможна фінансувати як цю, так і ряд інших встановлених пільг. Ситуація наблизилась до абсурду. Адже пільги мають навіть ті, у кого цілком пристойні доходи. Чисельність тих, хто має право на безкоштовний проїзд, наблизилась до половини населення України. Тут ми попереду всієї планети. От тільки це «лідерство» не радує, бо загнало транспортну галузь у глухий кут, не даючи змоги розвиватись та оновлювати техніку, покращувати якість і безпеку перевезень.
Що робити далі? Прем’єр-міністр пообіцяла створити робочу групу, яка б зайнялась розв’язанням цієї проблеми. Вона має подати свої пропозиції Уряду. Залишається сподіватись, що проблема пільгових перевезень буде вирішена на державному рівні, і пільги отримуватимуть лише ті, хто їх насправді заслужив і конче потребує. Від цього виграють всі — і перевізники, і пільговики, і звичайні пасажири, і влада, яка повинна захищати інтереси не тільки пільговика, а дбати про розвиток всієї галузі.
С.КОЛОТОВ, заступник міського голови

ЩЕ В ОДНОМУ ВІДДАЛЕНОМУ СЕЛІ ЗАПАЛЕНО «БЛАКИТНИЙ ВОГНИК»
У село Суховоля, що знаходиться на кордоні з Корецьким районом Рівненської області, проведено природний газ. Цю подію, у яку раніше не вірили жителі цього віддаленого села, чекали з нетерпінням.
Підвідний газопровід прокладали із сусіднього району. Це була досить копітка робота, тому що всі процедури з прокладання газопроводу потрібно було узгодити з Рівнегазом, створити просіку та встановити вузол обліку на території сусіднього району тощо.
Протяжність вуличних мереж складає 6,3 км. Біля 85 будинків встановлені стояки, 49 будинків — готові до споживання газу.
На газифікацію села було витрачено більше 1 млн.грн., в т.ч. 229.4 тис. грн. — це кошти населення, 860 тис. грн. — на підвідний газопровід кошти з Державного бюджету. Всі роботи з газифікації виконували бригади Новоград-Волинського управління з експлуатації газового господарства на чолі з керівником Миколою Додоновим.
Вже на сьогодні «блакитним» паливом користуються мешканці 20 сіл Новоград-Волинського району, більше 5 тисяч дворів сільських жителів, а невдовзі таку можливість матимуть жителі ще 16 населених пунктів. Але запалення символічного факела у Суховолі було для всіх несподіванкою, приємним сюрпризом. На нього люди чекали майже два роки.
— Довелося провести значну організаційну роботу, — говорить голова райдержадміністрації Микола Іванюк. — У цьому велика заслуга і сільської громади. Газифікація села — це важливий крок до зміцнення матеріального і соціального становища селян, адже тепер перед ними відкриваються нові можливості щодо розгортання господарської діяльності. Для цього необхідно виявляти ініціативу, опановувати сучасний менеджмент.
Відтак відбулося урочисте запалення факела. Символічний факел запалив голова районної державної адміністрації Микола Іванюк разом з сільським головою Миколою Гурбаном та головою вуличного кооперативу Миколою Хмарою.
Селяни щиро дякували гостям за турботу про людей праці, за покращення умов проживання у їхньому населеному пункті.
Прес-служба Новоград-Волинської райдержадміністрації

ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ
У 2001 році на підставі положення Конституції України і Конвенції ООН «Про права дитини» був прийнятий Закон України «Про охорону дитинства». Він визначив охорону дитинства стратегічним загальнонаціональним пріоритетом і, з метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист і всебічний розвиток, установив основні засади Державної політики в цій сфері, які приведені до вимог, проголошених Організацією Об’єднаний Націй в інтересах дитини. Зокрема охорона здоров’я добивається зменшення показників материнської та дитячої захворюваності, зберігати, заохочувати й підтримувати винятково грудне вигодовування малят протягом 6-ти місяців з моменту народження і продовження годівлі грудьми в поєднанні з безпечним відповідним і адекватним додатковим харчуванням протягом перших двох років життя, або протягом більш тривалого терміну, забезпечити повну імунізацію (більше 90%) дітей до 1-го року проти керованих інфекційних захворювань.
Медичні працівники Новоград-Волинського міськрай ТМО прикладають максимум зусиль, щоб мати найближчим часом звання «Лікарня доброзичлива до дитини».
Під спостереженням медичних працівників міськрай ТМО знаходиться — 20 246 дітей, в тому числі по селу — 7 871. Дітей з функціональними обмеженнями — 419, дітей-сиріт — 141, в багатодітних сім’ях — 985.
Обов’язок нас всіх (сім’я, ДДЗ, школа, держава, громадськість) подбати про всебічний розвиток, належний рівень виховання і дотримання прав дитинства. Чужих дітей не буває...
П.ДУДА, завідуючий педіатричною службою дитячої поліклініки