БУЛИ Б ПРОГНОЗИ, А ПОГОДА БУДЕ!

Синоптик помиляється раз, але кожен день… Чому так трапляється, — виявити мені все-таки вдалося.
Отже, в Україні існує усім нам відомий гідрометеорологічний центр. Кожні 3 години, до того ж цілодобово, сюди надходять відомості про температуру повітря, атмосферний тиск і так далі, у тому чи іншому районі. Така метеостанція є і в нашому місті,і працює уже 125 років. Спостереження ведуть на полях, слідкують за річками, рівнем радіації тощо.
За правилами, для метеостанції має бути виділена охоронна зона в радіусі 200 м, поблизу не має бути дерев і висотних будинків. Але, якщо прийти до місцевої станції, то можна побачити і посадження по вулиці Лесі Українки, і новобудову одного з підприємців. Отже, як мінімум на кілька градусів, щодня можна помилятися.
А якщо ще врахувати, що такі та інші порушення у кожному районі нашої країни, то в кінці кінців і прогнози складаються, як по зіпсованому телефону. Найбільш правдивими виявляються ті, що складені на кілька днів. Ось, наприклад, серпень обіцяє бути теплим і перевищувати нормовану температуру в середньому на 2 градуси, але погода уже в понеділок змушує у тому сумніватися. Також важко спрогнозувати такі явища, як буревії, що прокотились по Україні минулого місяця, і мають переважно локальний характер.
Тож основна порада, яку я усвоїла, — вірити лише короткочасним прогнозам, та й сприймати їх не на 100%, бо краще жити одним днем, ніж щодня розчаровуватися.
Людмила САВОНЬКІНА