ЗАРАДИ ЧИСТОТИ ДОВКІЛЛЯ!

З розвитком науково-технічного прогресу, нових технологій і матеріалів розпочалося стрімке накопичення твердих побутових відходів, що є реальною загрозою для довкілля та самої людини.
Окремі види відходів природа переробляє дуже довго, а саме: яблучні недогризки, цитрусову шкірку, бавовну й папір — півроку; мотузку — рік-півтора; вовну — до 5 років; сигаретні недопалки — 12 років; поліхлорвінілові пакети — до 20 років; синтетику й шкіряне взуття — до 40 років; метали — 100 років і більше; поліетилен (який часто помилково називають целофаном) і ПЕТ-пляшки — 300-400 років; скло — мільйон років. Тобто, основні відходи практично не розкладаються, забруднюючи навколишню територію, річки, озера, та створюють загрозу для людей, флори та фауни. 
Світовий досвід свідчить, що найрезультативнішим для розв’язання проблеми твердих побутових відходів у містах є метод роздільного збору сміття та переробка вторинної сировини. Для збереження екології та убезпечення міста від перетворення на звалище, міська рада вирішила почати запровадження в місті нового методу збирання ТПВ. 
З жовтня 2009 року новоград-волинці матимуть змогу випробувати систему і в нашому місті. На 23 контейнерних майданчиках біля багатоповерхових будинків буде встановлено по два додаткових контейнери: один — для скла (зеленого кольору) і другий — для пластику (жовтого кольору) стандартного розміру закритого типу з отворами, призначеними виключно для прийому пляшок. Залишкові відходи слід викидати у вже наявні контейнери. 
Перше запитання, яке виникає: «А мені, що тепер три відра вдома ставити?» Ні, три відра ставити не потрібно. Просто можна пляшки як скляні, так і пластикові, не викидати у відро, бо вони займають там багато місця, а ставити їх поруч. Потім в один окремий пакет складати їх і, виносячи сміття, просто розсортувати все: скло — окремо, пластик — окремо. Отже, дотримуючись простих правил, можна збирати сміття так, як це робиться в усіх цивілізованих країнах світу. 
Цю проблему можна подолати лише зробивши невелике зусилля над собою, усвідомлюючи важливість такої справи. Успіх розпочатого залежить від того, наскільки всі ми сприймемо цю ідею і долучимось до її реалізації. Без доброї волі новоград-волинців усі хороші наміри влади і серйозні кошти, вкладені у програму, виявляться викинутими на вітер. Тому усім без виключення мешканцям міста потрібно бути патріотами і не лінуватися сортувати сміття, як тільки спецконтейнери з’являться у наших дворах. 
Якщо ми хочемо забезпечити для власних нащадків чисте та безпечне довкілля, то можемо вже сьогодні допомогти зменшити рівень його забруднення — розділяючи побутове сміття. Цьому вже давно навчились європейці! А чим ми гірші?! Тож давайте поважатимемо себе та доведемо, що ми цивілізовані мешканці охайного європейського містечка. Лише за умови «санітарної порядності» громади, ми житимемо в екологічно чистому краї. 
Сподіваємося, що завдяки системі роздільного збору сміття, ми разом зможемо покращити стан довкілля нашого древнього Новограда-Волинського, мальовничих річок Случ та Смолка.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради