ХРОНІКА 49/2009

МАЙСТЕР ЕЛЕКТРОЛІЧИЛЬНИКІВ
До чергової частини звернувся пенсіонер, котрий повідомив, що коли він знаходився у себе вдома, до нього прийшов незнайомий чоловік, який представився представником РЕМ — майстром з електролічильників. Нічого не підозрюючи, господар впустив незнайомця до своєї оселі. Далі все відбувалося як у детективних романах. Молодик почав вимагати від пенсіонера гроші, погрожуючи ножем. Приголомшений пенсіонер віддав свої заощадження, після чого невідомий, стільцем зачинивши вхідні двері до будинку потерпілого, зник у невідомому напрямку. Отямившись, пенсіонер звернувся за допомогою до працівників міліції.
Одразу зреагувавши на повідомлення, правоохоронці залучили кращих робітників карного розшуку на пошуки злочинця. І вже цього ж дня було встановлено та затримано особу, котра скоїла даний злочин. Ним виявися 37-річний житель Овруцького району, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності. Шукаючи легких шляхів заробітку, той пішов на злочин. Даний громадянин затриманий. Проводиться перевірка.
РІВЕНЬ ДИТЯЧОЇ ЗЛОЧИННОСТІ НЕВПИННО ЗРОСТАЄ
За 10 місяців 2009 року неповнолітніми міста та району скоєно 35 злочинів, у яких брали участь 38 неповнолітніх. З них близько 50% скоєнні у вечірній час. Рівень злочинності за 10 місяців 2009 року в порівнянні з аналогічним періодом збільшився більш, як в 1,5 рази — прокоментував ситуацію начальник КМВСД ст. лейтенант міліції Олександр Вовченко.
З метою забезпечення попередження вчинених злочинів з боку неповнолітніх та відносно них, профілактики бездоглядності і безпритульності, поширення пияцтва серед підлітків, інших негативних явищ під час карантину працівниками ВКМСД у період з 20 по 22 листопада було проведено профілактичне відпрацювання кожного населеного пункту міста та району щодо дотримання обмеження перебування дітей у громадських місцях без супроводу батьків, протидії фактам продажу неповнолітнім пива та його розпиття.
До даних заходів були задіяні представники всіх галузевих служб міськвідділу, представники служб у справах дітей, у справах сім’ї, молоді і спорту, органів освіти райдержадміністрації, міських рад та органів місцевого самоврядування, з яких було створено 7 робочих груп. Дані групи працювали в місті та районі з 20 по 1 годину.
Під час відпрацювання було виявлено ряд правопорушень:

  • за появу в громадських місцях підлітків від 16 до 18 років у стані алкогольного сп’яніння — виявлено 14 осіб (ст.178 КУпАП «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п’яному вигляді»);

  • виявлено фактів розпиття пива дітьми від 14 до 16 років та появи у п’яному вигляді у громадському місці — 2 дитини;

  • діти віком до 16 років, які перебували у громадських місцях у вечірній час без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, — 5 осіб;


Дані неповнолітні були доставлені до міськвідділу, де на батьків були складені адміністративні протоколи за ст.184 КУпАП «Невиконання батьками або особами, котрі їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».
Також за продаж неповнолітнім спиртних та слабоалкогольних напоїв притягнуто двох продавців магазину міста до адміністративної відповідальності за ст.156 ч.2 КУпАП «Порушення правил торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами».
У рамках проведених заходів здійснювалась роз’яснювальна робота серед населення, керівників підприємств, установ, організацій про дію на території області обмежень, встановлених рішенням обласної ради від 28.05.2009 року №822 «Про обмеження перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних клубах, залах ігрових автоматів, на вулицях та інших громадських місцях» — діти віком до 16 років без супроводу батьків або осіб, котрі їх замінюють, у закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних залах, на вулицях міста у вечірній час, до 22 години, в осінньо-весняний період, а у літній період — до 23 годин, та рішення обласної ради від 09.09.2009 року №881 «Про заборону споживання і продажу пива дітям віком до 18-ти років».
За період дії даного рішення працівниками ВКСМД виявлено 116 неповнолітніх, які знаходилися в громадських місцях після 23 години, на їхніх батьків складено 105 адміністративних протоколів за ст.184 КУпАП України.
НЕПОВНОЛІТНІ ЗЛОЧИНЦІ
Днями до чергової частини Новоград-Волинського МВ надійшло повідомлення про те, що на території тракторного парку в одному із сіл району невідома особа викрала плуги та катки для укладки ґрунту, чим спричинили матеріального збитку на суму біля 3 тисяч гривень.
У ході проведених слідчо-оперативних заходів дільничними інспекторами міліції було встановлено, що дану крадіжку скоїли неповнолітні звягельчанини, котрі за попередньою змовою з жителем міста Києва вночі проникли на територію тракторного парку та здійснили крадіжку.
У вищезазначених громадян вилучено викрадене майно. За даним фактом ведеться перевірка за ст.185 ч.2 КК України.
НЕПРОХАНИЙ ГІСТЬ
Нещодавно до чергової частини міськвідділу міліції звернувся за допомогою житель нашого міста, котрий повідомив про крадіжку зі свого подвір’я пристрою для відкачування води на колесах.
Працівники міліції негайно відреагували на звернення чоловіка та почали проводити перевірку. В ході перевірки було встановлено, що 15 листопада житель міста Новограда-Волинського, 25-річний чоловік, за допомогою автомобіля безперешкодно заїхав на подвір’я потерпілого, причепив до свого авто пристрій для відкачування води, а потім зник із місця злочину.
За даним фактом ведеться перевірка за ст.185 ч.2 КК України. Пристрій для відкачування води вилучено та повернуто власникові.
Як свідчить кримінальна практика, злодії мають звичку розвідувати місце майбутнього злочину. Тож, якщо ви помітили сторонню людину, котра цілими днями без діла тиняється біля вашого будинку, повідомляйте свого дільничного інспектора міліції або телефонуйте до чергової частини міліції.
Олена ПЕТРУК, помічник начальника МВ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ, ст.лейтенант міліції