ХРОНІКА 50/2009

ПОРУШИВ ПРАВИЛА — ЗАГИНУЛА ЛЮДИНА
Аварії, каліцтва, смерть на дорозі. Ці явища трапляються настільки часто, що повідомленням про нове резонансне ДТП уже мало дивує. Дехто з водіїв (пішоходів також) нерідко думає, що саме їх біда обійде, тому і втрачають пильність, нехтують правилами, порушуючи їх. Тож їздять на червоне світло, мчать на шаленій швидкості, дозволяють собі керувати автівкою напідпитку. Але минеться раз, другий, а втретє — може статися лихо. Тож, не варто забувати, що на кін ставимо не лише власне життя, а й життя мимовільних співучасників трагедії.
Подібна історія трапилася на автодорозі Київ-Чоп, поблизу села Анети Новоград-Волинського району. 1 грудня на пульт чергової частини надійшло повідомлення про ДТП. Працівники ДАІ та слідчо-оперативна група, прибувши на місце трагедії, встановили, що о 24 годині 20 хвилин водій, рухаючись у напрямку м. Рівне, на ділянці дороги з двохстороннім рухом, скоїв наїзд на жінку, яка йшла в попутному напрямку по проїзній частині. На жаль, від отриманих травм та загинула на місці пригоди.
«ДОПОМОГЛА» БАБУСІ
На цьому тижні дільничними інспекторами було затримано мешканку Новоград-Волинського району, яка близько 10 години проникла до будинку своєї односельчанки, пенсіонерки, та викрала з дому старенької 7 рулонів шпалерів, 40 кг цукру, 2 дивандеки, 20 м. тканини, а всього на загальну суму близько 1066 гривень. Ось таку допомогу отримала старенька від молодої сусідки.
ПОБИЛИ Й ПОГРАБУВАЛИ
30 листопада до чергового Новоград-Волинського міськвідділу звернувся за допомогою мешканець нашого міста, який повідомив, що біля четвертої години ночі, коли він знаходився поблизу бара «Лас-Вегас», що на вулиці Шевченка, до нього підійшли невідомі молодики і почали чіплятися. Потім побили та забрали 200 гривень і мобільний телефон «Нокіа Н-72».
Працівники міліції негайно відреагували на звернення чоловіка, провели перевірку. А згодом встановили, що напад скоїли четверо місцевих жителів. Невдовзі їх затримали. Речові докази вилучено. Триває слідство.
Олена ПЕТРУК, помічник начальника МВ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ, ст.лейтенант міліції

НЕЛІЦЕНЗІЙНІ ДИСКИ НА ЖИТОМИРЩИНІ
Співробітниками Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю в Житомирській області була виявлена і знешкоджена злочинна група, до складу якої входили чотири мешканці Житомирщини. Ці молоді люди, аби швидко наповнити кишені грошима, вирішили виготовляти і продавати компакт-диски, звісно — контрафактні.
Учасники угрупування детально вивчили шлях потрапляння диску до покупців, починаючи від його виготовлення та закінчуючи реалізацією з торгової точки. Очолив злочинців 35-річний мешканець обласного центру, який безпосередньо сам купував чисті диски, футляри для них, спеціальний папір, підшукував необхідні примірники аудіовізуальних творів з метою подальшого їх копіювання. Незаконного товару було виготовлено настільки багато, що вирішили орендувати складське приміщення, яке знаходилося неподалік від «Житнього ринку» м.Житомир (поблизу місця розташування торгових точок).
Всього, унаслідок порушення авторського та суміжних прав, умисними діями організоване злочинне угрупування завдало матеріальної шкоди ТОВ «Геміна», ТОВ «Інтер-фільм», ТОВ «Відеосервіс Україна» та ряду інших понад 70 тисяч гривень, що є значним збитком.
Крім цього, в учасників групи міліціонери виявили та вилучили обладнання для виготовлення та тиражування продукції майже на 50 тисяч гривень та близько 3-х тисяч компакт-дисків. Загальна сума контрафакту сягає 120 тисяч гривень.
Відносно організованої групи за порушення авторського права і суміжних прав, за зайняття забороненими видами господарської діяльності порушено кримінальну справу, яку вже направлено до суду.
ПІДЛІТКИ ВИКРАЛИ ЧОТИРИ АВТО
Кілька днів співробітники ДАІ працювали в посиленому режимі, адже за невеликий проміжок часу в Житомирі викрали чотири авто.
Перші три викрадені автомобіля злочинці, покатавшись, кидали, тому правоохоронці підозрювали, що злочинцями є хлопці, яким потрібен лише адреналін.
Для того, щоб зловити невідомих, місто Житомир посилено патрулювали співробітники Державтоінспекції, майже тиждень влаштовували нічні засідки. Однак допомогло затримати викрадачів звичайне порушення правил, яке зафіксували правоохоронці. На їхню вимогу зупинитися водій третьої моделі «Жигулів» лише додав швидкості.
— Під час переслідування авто водій скоїв наїзд на дерево. Водій і пасажири побігли, ми їх затримали, — розповідає Юрій Кучер, інспектор ДПС ДАІ в Житомирській області. Виявилося, що викрадачами були сімнадцятирічні і вісімнадцятирічні підлітки і, за їхніми словами, «з нормальних та благополучних сімей».
Причиною викрадень автівок хлопці називають бажання екстриму й просто безкоштовно покататися, але, спробувавши раз, захотілося другий і третій. А ось розібрати автомобіль на запчастини і продати намірів не мали. Заробити грошей хотіли лише за допомогою акумуляторних батарей, які встигли зняти з викрадених автомобілів.
— Цілі продати авто не було. Просто хотіли покататися. Для чого знімали акумулятори? Хотіли заробити і здати на металобрухт, — розповіли в міліції підлітки.
Хлопці кажуть, що у своїх викраданнях вибирали автомобілі вітчизняного виробництва, адже, за їхніми словами, саме до «Жигулів» легше підібрати ключі, або ж просто використовувати викрутку.
ХРОНІКА ПО МІСТУ
8 грудня 28-річний житель Новоград-Волинського району заявив до міліції про крадіжку. Чоловік поскаржився, що із його будинку, через незамкнені вхідні двері, невідомим викрадено мобільний телефон та гроші в сумі 360 гривень. Оперативники встановили, що злочин скоїв 17-річний житель райцентру, якого затримано, викрадене вилучено.
Того ж дня до Новоград-Волинського МВ звернулась жителька райцентру, 1985 р.н., з заявою про те, що із її будинку, через незамкнені вхідні двері, невідомим викрадено гроші в сумі 200 гривень. Дільничні інспектори міліції встановили, що злочин скоїв 42-річний непрацюючий житель райцентру, якого затримано, викрадене вилучено.
9 грудня звернулась жителька району, 1944 р.н, яка повідомила, що із її будинку невідомим викрадено 500 гривень, куртку та жіночі чоботи на загальну суму 650 гривень. Дільничні інспектори міліції встановили, що злочин скоїла 14-річна учениця однієї із Бердичівських шкіл.
За повідомленнями Інтернет