Є ДЕ ПЕРЕБУТИ МОРОЗИ

У Новограді-Волинському обладнано кімнату-притулок для безхатченків і тих людей, котрі тимчасово зіткнулися зі складними життєвими ситуаціями. Розташований притулок неподалік від центру — по вулиці Івана Франка, 3, поблизу станції швидкої допомоги і поряд зі службою охорони громадського порядку. Таке сусідство, на думку ініціаторів цієї справи, піде на користь. По-перше, за порядком буде кому наглянути. По-друге, не виключено, що комусь із безхатченків може знадобитися поміч медиків.
Досвід попередніх років показав, що в зимовий період до приймального відділення міськрайТМО регулярно потрапляє по декілька десятків безпритульних із переохолодженням чи обмороженнями різного ступеня. Звісно, що медичну допомогу цим людям надають. Але ж що робити з ними далі? Якщо людині є куди піти, — ніяких проблем. Проте є й такі, хто в силу різних причин опинився на вулиці. І тепер для них відкривається пристойний варіант порятунку від холоду.
Умови, створені у кімнаті, — скромні. Із меблів — чотири ліжка, декілька стільців, шафа, стіл. Із предметів розкоші немає нічого. Лише книжки — довідники, путівники, художні. Зате тепло — декілька батарей, що підключені до системи централізованого опалення, гріють добре. Та по-іншому й бути не могло, адже дане приміщення знаходиться у комунальній власності міста. І ще донедавна тут розміщувався міськрайонний підрозділ кримінально-виконавчої інспекції, який перевели за іншою адресою.
Ідея облаштувати кімнату-притулок для безхатченків належить міській владі. Проте все було зроблено руками меценатів і благодійних організацій. У владі кажуть, що вже навіть домовилися з одним із міських ресторанів, аби той допоміг із харчуванням тим людям, які тут невдовзі оселяться.
А відповідальність за порядок у цьому притулку взяла на себе одна з місцевих громадських організацій, що займається реабілітацією алко- і наркозалежних. У цій організації запевняють, що серед іншого, зроблять усе від них залежне, щоб повернути людей, які скотилися на дно суспільства, знову до нормального життя.
Такі притулки — поширена практика як у світі, так і в деяких українських містах. Адже безхатченки, не маючи де обігрітися, нерідко гинуть, заснувши десь під парканом під час сильних морозів. До слова, від початку цієї зими, за даними МОЗ, в Україні сталося вже 32 смертельних випадки, спричинених переохолодженням.

Олег БРЮХАНОВ