МУЗСАЛОН — ОСЕРЕДОК СУЧАСНОГО ПРОСВІТНИЦТВА

Літературно-музичний салон — так місцева творча інтелігенція найменувала творчі вечори, що час від часу влаштовують у Музеї родини Косачів. У жовтні минулого року було проведено музсалон, присвячений творчості Ліни Костенко. А нині, 9 та 11 лютого, літературно-музичні заходи пройшли за мотивами поезії Бориса Олійника — поета, журналіста, громадського діяча сучасності.
Цього разу послухати поетичні рядки запросили першокурсників промислово-економічного технікуму. Організатор і ведуча музсалону, місцевий краєзнавець Ліна Наумець познайомила молодь із біографічною довідкою Б.Олійника, прочитала його вірші. Музичні паузи заповнив народний камерний ансамбль «Класік».
Причому, як запевнила пані Наумець, класичні твори, що їх виконав ансамбль, виступили «ілюстрацією для поезій». Себто, за допомогою музики слухачі мали якомога глибше зрозуміти сутність творчості Бориса Олійника. А вона, як кожен може переконатися, — багатогранна: і лірична, й філософська, і така, що співставляє історію із сучасністю України.
Довідково. Борис Олійник народився на Полтавщині у 1935 році. Автор понад 40 книг: віршів, есе, статей, що виходили в Україні, в усіх республіках СРСР, перекладались російською, чеською, словацькою, болгарською, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами.
Неодноразово обирався депутатом Верховної Ради УРСР, народним депутатом України. Побував майже у всіх гарячих точках міжетнічних конфліктів колишнього Союзу, одним із перших побував у Чорнобилі, в зоні, звідки вів репортажі. У 1987 році нагороджений Грамотою «Учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС».
Через пресу Борис Олійник свого часу заблокував будівництво в Україні потенційно небезпечних промислових об’єктів — промвузла у Каневі, каналу «Дунай-Дніпро» (через який би пішов в Україну весь бруд Європи) та АЕС у Криму і під Чигирином.
Першим на державному рівні 1988 року в Кремлівському Палаці сказав про Голодомор в Україні, запропонувавши створити «Білу книгу» про чорні діла 1932-1933 років. Борис Олійник — неодноразовий лауреат почесних іменних премій та кавалер орденів князя Ярослава Мудрого V (1995 р.) та IV (1999 р.) ступенів, ордену Миколи Чудотворця (2002 р.), ордену Нестора-Літописця І ступеня (2006 р.). У 2005 року Борису Олійнику присвоєно звання Героя України.
Олег БРЮХАНОВ