ЕКОНОМНІ КОТЕЛЬНІ — ЦЕ РЕАЛЬНІСТЬ

ЕКОНОМНІ КОТЕЛЬНІ — ЦЕ РЕАЛЬНІСТЬ

Доки одні лише говорять про необхідність енергозбереження, інші, не чекаючи порад, практично втілюють у життя енергоефективні проекти. Йдеться про місцеве Теплокомуненерго, яке цими днями на одній із котелень, що по вулиці Пушкіна, 14, запустило в дію установку власного виробництва.
Два в одному. Так коротко можна охарактеризувати користь від нового обладнання. Когенераційна установка, переобладнана і переведена з дизельного палива на газ, одночасно виробляє і електроенергію, і тепло. Це дозволяє в рази (!) здешевити вартість кіловату електрики, що використовується для потреб цієї котельні.
Розробник і практичний втілювач ідеї — Іван Коцюба, начальник виробничо-технічного відділу Теплокомуненерго. Здійснювати монтаж та налагоджувати прилади винахіднику допомагали технік-електрик Олександр Блохін і слюсарі В’ячеслав Кирилюк та Петро Тимощук. Усі — працівники місцевого теплопостачального підприємства.
Економісти Теплокомуненерго порахували, що окупність установки — один опалювальний сезон. А далі енергозберігаюче обладнання дозволить заощаджувати кошти, які згодом можна буде спрямувати на ремонт і модернізацію іншого господарства підприємства.
Директор Людмила Тодорович ділиться планами. Відповідно до них, вже в цьому році підприємство збирається спорудити таку ж установку на центральній котельні, що по вулиці Франка, 15а.
До слова, у сусідньому Коростені аналогічне обладнання встановили раніше. Але там вирішили закупити імпортне. І витратили на це близько мільйона гривень. А в Новограді аналогічна справа обійшлася у рази дешевше — всього у 130 тисяч гривень.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА