ГОЛОВНЕ — ВЗАЄМОДІЯ МІЖ ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ

Новоград-Волинська міжрайонна прокуратура, як підрозділ прокуратури Житомирської області, забезпечує єдину систему організації прокурорського нагляду, в тому числі, і за додержанням законів усіма органами, які проводять дізнання та досудове слідство, незалежно від їх відомчої належності. Одним із головних завдань є безумовне реагування на виявлення порушення закону з часу надходження заяви, повідомлення про злочини до прийняття остаточного рішення у справі, поновлення порушених прав і законних інтересів учасників кримінального процесу, усунення їх причин, забезпечення відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Діяльність прокуратури здійснюється на підставі діючого законодавства України, відомчих наказів Генерального прокурора України.
За кожним зверненням громадян, скаргою учасника процесу у кримінальній справі є доля людини і потреба у поновленні порушених прав, надання грунтовних роз’яснень, що потребує виваженого підходу до їх розгляду, належного виконання своїх службових обов’язків, досконале володіння законодавчою базою України. Діяльність у цій площині постійно вивчається, аналізується. Керівництвом прокуратури Житомирської області надаються необхідні тематичні роз’яснення, проводяться координаційні заходи.
Статистичні дані діяльності Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури свідчать, що за десять місяців поточного року на цій ділянці роботи виявлено 54 незаконні постанови службових осіб Новоград-Волинського МВ УМВС про порушення кримінальної справи. Одночасно за цей період прокурором порушено 5 кримінальних справ за матеріалами перевірки, у яких незаконно виносилися працівниками міліції постанови про відмову у порушенні кримінальної справи. З огляду на ці показники необхідно відзначити, що наслідком незаконного порушення кримінальної справи могла бути втрата значних зусиль у ході їх розслідування і, відповідно, відведення меншого часу при розслідуванні вчинених злочинів, поновленні порушених прав та інтересів громадян України. Зайве говорити і про випадки несвоєчасного порушення кримінальної справи, що впливає на подальший хід досудового слідства по справі, на своєчасне поновлення порушених прав громадян.
Стан справ свідчить, що працівниками міжрайонної прокуратури вживаються достатні заходи для поновлення порушених прав громадян. З огляду на результати наглядової діяльності, необхідно відзначити, що у поточному році відсутні випадки винесення суддями Новоград-Волинського міськрайонного суду за скаргами громадян рішень про визнання неправомірних, незаконних постанов про порушення кримінальної справи працівниками міліції. Слід також відзначити, що головним у цьому аспекті є забезпечення належного прокурорського нагляду за органами слідства та дізнання, захист інтересів громадян України, що є можливим при подальшій належній взаємодії правоохоронних органів, підвищення правової культури громадян України.
І.ВДОВИЧЕНКО, заступник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора
О.ГОРДІЙЧУК, ст.помічник міжрайпрокурора