А ВРАЖЕННЯ БУЛИ ПОТІМ

А ВРАЖЕННЯ БУЛИ ПОТІМ

Наймолодший рибалка — Роман КобильниковАБО ПРО ТЕ, ЯК НОВОГРАД-ВОЛИНЦІ НА ХИЖАКА ПОЛЮВАЛИ
Рибалка... Що тут можна сказати? Небагато жінок можуть зрозуміти, що таке рибалка для справжнього чоловіка. Не для того чоловіка, котрий розкинувся в затишному салоні авто або на шкіряному дивані. Зовсім ні, справжній чоловік — це найзвичайніша людина, в якої є свої слабкості і потреби.
Рибалка цікава практично всім чоловікам, незалежно від віку. Правильно помітили вчені: тут позначається первісний інстинкт добування їжі для своєї сім'ї. Приніс додому хороший улов — і дружина задоволена, і самому приємно. А як хлоп'ятам цікаво вудити, це — взагалі видовище, не гірше за саму рибалку. Буває, глянеш на карапуза, а він такий серйозний стоїть і чекає, коли поплавець упірне під воду, йому-то важче утримати себе на місці — і побігати хочеться, і коників половити, і покричати в лісі. Саме у такі моменти діти розуміють, що таке витримка і як важливо мати такі якості як терпіння і працьовитість.
У кінці травня цього року відбулося змагання серед рибалок нашого міста і району. Як пройшли ці змагання і які від них були отримані враження, нам погодився розповісти Анатолій ШЕВЦОВ, власник магазину «Світ рибалки», котрий організував і спонсорував дані заходи.

— Насамперед скажу, — говорить Анатолій, — що ці змагання — не перші і не останні, а мета їх — залучення наших земляків до любительської і спортивної риболовлі, спонукати людей бережливо ставитися до природи, охороняти наші водоймища і сприяти виявленню браконьєрства у всіх його проявах.
— Анатолію, зазвичай змагання з риболовлі приурочували до Дня рибалки, котрий проводили у другу неділю липня. Чому зламали традиції?
— А чому ми повинні притримуватися якихось канонів? У всьому світі рибальські змагання проводять, коли кому заманеться. Ми — не виняток. Тим більше, люди захотіли — ми провели.
— Тобто?
— Рибалки, котрі приходять до нашого магазину, вже давно просили провести змагання. Ось вибрали влучний час і організували їх.
— Де саме проводили змагання?
— На ставу у Великій Цвілі, що в Ємільчинському районі. Водоймище люб'язно нам надав Олександр Лавренюк, його власник.
— Ємільчинський район... Немала відстань від міста...
— Так, не близько, і ми це передбачили. Тому замовили автобус. Зустріч усіх рибалок була запланована в районі автовокзалу на півшосту ранку. Тож, усі зручності, щоб дістатися до місця проведення змагань, були надані.
— Скільки учасників брали участь у даних заходах?
— Сорок п'ять чоловік.
— Які основні вимоги ставилися до рибалок?
— Варто зазначити, що цього разу полювали на хижака, тобто, щуку. А вимоги були наступні: змагання проводились у два тури протягом чотирьох годин, ловля риби — з берега однією спінінговою вудкою, відстань між рибалками — десять метрів. Заборонялося закидати снасть у чужі сектори, а якщо хтось порушував правила, — спійманий хижак не зараховувався. За цим усім стежив суддя Віктор Федорук, місцевий рибалка, і Валерій Засуха, наш рибінспектор.
— Які враження отримали рибалки від цих змагань?
— Головне, що заходу сприяла гарна погода. Змагання проходили напружено, спілкування між собою практично не було ніякого. Кожен хотів уполювати гарного екземпляра і потрапити в призери. А враження вже були потім, коли було оголошено кінець змагань, зважування риби і нагородження переможців.
— Анатолію, чи всім рибалкам пощастило зловити рибу?
— На жаль, ні. Тільки шістнадцятьом.
— Ну й головне. Хто — переможці?
— Перше місце зайняв Олександр Щирський, котрий зловив щуку масою дев'ятсот сорок грамів, за що отримав приз — спінінг. Друге місце виборов Михайло Прокопчук. Він спромігся на щупака в шістсот сорок грамів. Приз — рибальська котушка. Трете місце було присуджено Віктору Островському. Йому на гачок потрапила щука масою триста двадцять грамів. Приз — коробка спінінгіста. Оскільки з подібною вагою було виловлено дві щуки, то й третіх місць було теж два. Тож, третє місце отримав також Андрій Кахович. Приз — рибальський підсак. Було також і четверте місце. Його зайняв наймолодший рибалка — десятирічний Роман Кобильников. Хлопцю поталанило впіймати щуку масою сто двадцять грамів, за що також отримав приз — коробку спінінгіста. І насамкінець, з усієї спійманої риби було зварено запашну юшку у столітровому казані. За вечерею рибалки жартували, згадуючи цікаві моменти пройдених змагань, розповідали рибальські історії.
— Анатолію, чи плануєте ще в цьому році проводити подібні змагання?
— Так. Хоча точну дату ще не встановлено, але наступного разу проведемо змагання з вилову коропа. Думаю, що буде цікаво. І, користуючись нагодою, запрошую наших рибалок узяти в цьому заході активну участь. Час проведення цих змагань повідомимо в наших газетах.
Розмовляв Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ФЕДОРУКА

Призер першого місця — Олександр Щирський Де найсмачнішою буває юшка, як не на природі!