ОСББ «МОРСЬКЕ»: У ПОШУКАХ ПРАВДИ

ОСББ «МОРСЬКЕ»: У ПОШУКАХ ПРАВДИ

\"ОСББВІДКРИТИЙ ЛИСТ ЖИТЕЛЯ ОСББ ДО ГОЛОВИ ПРАВЛІННЯ ТА ВЛАДИ
Шановна редакція газети «Звягель-Інформ». На попередні публікації в газеті про містечко «Морське» в загальних фразах і райдужних відтінках я, як житель «Морського», хочу поділитися своїми враженнями, чи насправді воно так.
Насамперед, щодо останньої статті — про колишнього голову правління. Я познайомився зі Слєсаренком 7 червня на загальних зборах. Людина почала виступати тільки після того, як голова Селезньов не зміг пояснити людям положення статуту і деякі закони, а все розказав Слєсаренко В.Н.
Каменем спотикання стала «1 гривня». Це — плата за один квадратний метр житлової площі (тобто, як кажуть, квартплата). 7.06.2011 р. відбулись загальні збори містечка «Морське», на яких пан Селезньов хотів підняти оплату до 1,20-1,30 грн. за кв. м., не обгрунтувавши це ніякими розрахунками, не провівши аналіз цих розрахунків. А до нашого ОСББ належать 17 будинків, є 4 різних категорії: довоєнні, післявоєнні, 70-80-років і новий — по вул.Єрьоменка, 18 (2009 р).
На сьогодні у нас все в неналежному стані. Якщо подивитись на відмостки, цоколі, входи в під’їзди, дитячі майданчики, альтанки під руберойдом, то задаєшся питанням: чому це не зроблено належним чином?
Два роки тому, згідно із Законом України про житлово-комунальне підприємство, постановою міської ради від 13.08.2008 р., статутом ОСББ, правління ОСББ повинно надавати послуги мешканцям будинків, відповідно до додатку до рішення міськвиконкому.
Але не все так, як хотілось. Займаючи дві посади, коли відсутній повний контроль, пан Селезньов перетворив ОСББ на приватну «лавочку» або ремонтно-будівельне ательє. Замість того, щоб строго дотримуватись кошторису і витрачати кошти згідно з прийнятими на загальних зборах рішеннями, Селезньов, прикриваючись рішеннями правління, робить все, що йому заманеться. 80% членів правління не володіють ситуацією. Я і сам би не знав, якби випадково пан Селезньов не вручив мені виписки з кошторису за 2010-2011 р. (з квітня по квітень). Там чорним по білому написано, куди йшли кошти. Я ще раз наголошую читачам і членам правління, що ОСББ виконує тільки поточний ремонт, який у правилах і нормах ЖКГ чітко сформульований. Капітальний ремонт — це питання міста.
Що ми в дійсності маємо? Червень 2010 р.: сплачено за виготовлення кошторису на ремонт дахів по вул. Гоголя в сумі 2200 грн. — чому і кому заплачено? Грудень 2010 р.: оплата і встановлення дверей — 3200 грн. Кому і чому з каси ОСББ платили за кошторис, кому, за які заслуги ставились двері за рахунок ОСББ? Хто дав право порушувати кошторис, рішення зборів? Держава повертає в грудні компенсації в ОСББ «Морське» — гроші, що пішли, за словами Селезньова, на зарплату, а по документах суми не сходяться.
Здавалося б, усе добре. Навіть аванс дали за січень, тільки є одне але. У грудні 2010 р. на зарплату витрачено 28812 грн. та ще в січні — 9748 грн.
Це все разом складає 39560 грн. Якщо ми припустимо, що в грудні була найвища зарплата (а це — липнева, що складала 18081 грн., і, згідно з кошторисом на 2011 р., — 17550 грн.), це буде 35631 грн. Ми виплатили зарплату 39560 за грудень-січень. Знайдемо різницю, тобто, від 39560 віднімемо 35631. Отримаємо 3929 грн. Кому ця сума заплачена, і куди вона поділась? Те саме й щодо кошторису: куди ділись 2200 грн.?
Квітень 2011 р.: знову установка дверей —1600 грн. з каси ОСББ. Коли дивишся у виписку з кошторису, то там написано, що це — рішення зборів. При розмові з головою 12 серпня той заявив, що це є рішення правління. Хто говорить неправду? А, може, Селезньов вигадав, і рішення зборів не було, і в кошторис такий вид робіт не вносився, а, прикриваючись правлінням, ставить під удар членів правління. Іде спекуляція гривнею на кожному кроці, вводячи в оману як членів правління, так і жителів містечка.
28 липня на засіданні правління розглядалось питання щодо скарг жителів, у котрих, внаслідок негоди, протікає покрівля. Відповідь голови: «Хотіли гривню? Поки буде гривня, — допомоги не буде». Тоді запитання до Селезньова, чому зникла сума 2200 + 3200 + 3929 = 9329 грн. — гроші, які були використані не за призначенням? А за ці гроші можна було закупити 20 листів шиферу, 10 рулонів руберойду, бітум, труби, вапно, мати це все в складі, якого, до речі, у нас немає, і використовувати ці матеріали в разі аварій. У доброго господаря все повинно бути на випадок непередбаченої ситуації. А не спекулювати членами правління в тому, що у нас — гривня на оплату, і немає за що купити матеріали.
Ми провели розрахунок оплати за житло по буд. №18 по вулиці Єрьоменка. Виходить, що на сьогодні ми вкладаємось у суму до 50 копійок, з розрахунку наданих послуг, згідно з документами Міністерства ЖКГ України, постанов міськради. Але люди платять 1 грн., згідно з договором, і ніхто не проти, якщо б хоча б 50% була віддача. Але — відмова у придбанні гірки і гойдалки для дитячого майданчика. Спекулюючи гривнею, наш будинок був відключений від електроенергії. Тільки з вини керівника будинок не був поставлений на баланс «Обленерго» протягом року. Тільки після звернення до міської влади голова забігав. Можна було просто подати на нього в суд.
Ми — законослухняні люди, але коли правління ОСББ, а це — одна людина, пан Селезньов, — не хоче допомагати, то ми будемо ставити питання про відкриття рахунку на наш будинок, і за зекономлені гроші самі закупимо і гойдалки, і альтанку для відпочинку, і проведемо ремонт під’їздів.
Хочу зупинитись на серйозних питаннях даного кошторису. Це — закупка матеріалів, підвіз матеріалів і поточні ремонти будівель. Матеріалів із квітня по грудень 2010 року було закуплено на суму 21018 грн. Ще, з січня по квітень, — 6900 грн.
Разом — 27918 грн. Якщо зробити поточний ремонт у двох будинках (від даху до відмостків довкола будинків), то виглядали б вони золотими, бо по 14000 грн. вистачило б із головою. І навіть установку дверей в одному домі можна зробити (тільки за рішенням зборів зі зміною кошторису). Це б склало 12800 грн. А найдивніше те, що сума закупок із липня по жовтень складає одну і ту саму суму — 2902 грн.
Другий момент — підвіз матеріалів від магазину до ОСББ. До відома читачів скажу, що магазин будівельних матеріалів знаходиться на відстані 300 метрів від ОСББ. З квітня по грудень 2010 р. витрачено 5234 грн., за січень-квітень 2011 року витрачено 717 грн. Це все разом складає 5960 грн. Мабуть, матеріал ми возили з Росії. Давайте подивимось — 5960 поділимо на 9 грн. (за 1 літр бензину). Отримаємо 662 літри бензину. 60 літрів відкидаємо на бензокосарку. Залишиться 600 літрів. Із розрахунку 10 літрів на 100 км вийде 6000 км — наїздили за рік за матеріалами. Може, хтось пояснити такі речі?
Третій момент — проведення поточного ремонту в будинках містечка «Морське». За квітень-грудень 2010 року — на суму 21073 грн., за січень-квітень 2011 року — 7450 грн. Це разом становить 28523 грн. Я вище писав: якщо б ці гроші розділити на дві частини, а це — по 14000 грн., то тоді будинки стали б дзеркальними. А насправді вони обшарпані, побиті відмостки, не облаштовані належним чином майданчики для сміття, підходи до них.
Ще одна проблема в містечку — це розмежування території площі ОСББ і міста. На даний час наша територія складає 15 га, прибудинкові території 17 будинків — 4,5 га. Наші прибиральниці будинків, крім своєї території, прибирають територію міста, на балансі якого вона знаходиться. Коли піднялось це питання, то голова правління був дуже проти цього, чому — невідомо!
У сезон малярних робіт пан Селезньов звільнив маляра, мотивуючи це тим, що нічим платити зарплату. Однак у зимовий період проводиться робота при температурі -10-15С…
Цих грошей, що я навів у прикладах, вистачило б на два роки і на поточні ремонти, і на придбання матеріалів. Але пан Селезньов сьогодні плює на всіх жителів тому, що знає, що його вибере 8-10 членів
правління, а не всі жителі містечка. Тому я звертаюсь до членів правління: беріть документи в руки, заставте голову правління щомісячно звітувати перед вами за кожну витрачену копійку. Я думаю, що час повернути борги в касу ОСББ. Мені дивно, що протягом двох років проводилась ревізія КРУ і не виявила таких сум. Я думаю, що на майбутнє потрібно зробити одну зміну в статуті ОСББ. Це питання виноситиму на загальні збори. Голова правління звітує на зборах і вибирається рішенням зборів терміном на один рік, тільки зборами, а не правлінням. Це відразу змінить ситуацію, підніме дисципліну і відповідальність. А членів правління тільки затвердити, оскільки сьогодні 3-4 чоловіки вирішують долю всього містечка, а потім маємо такі наслідки.
І коли Слєсаренко не раз писав про це в газетах, це дратувало Селезньова і деяких членів правління. А Слєсаренко називав речі своїми іменами. Може, деякі читачі подумають, що це із серії фантастики, але я пишу з документів, тобто з помісячних виписок із кошторисів 2010-2011 років. Документи ці мені вручив сам Селезньов В.О.
Я готовий стати перед ним на коліна, якщо він замість документів підсунув «липу». Для мене не було проблемою розібратись у даній ситуації.
Може, хтось думає, що я хочу стати головою правління, тому і пишу, і обливаю брудом Селезньова. Я не збираюсь бути головою і не претендую на це місце, але пан Селезньов повинен дати відповідь. Я гадаю, і міська влада висловить свою думку.
У містечку живуть прекрасні люди всіх професій, котрі чекають від ОСББ нормальних послуг, за що платять свої гроші. А на посади голови і керуючого будинком повинні бути вибрані чесні, порядні люди, котрі дбатимуть про добробут людей, берегтимуть людську копійку, а не наживатимуться на ній. На мою думку, коли буде обгрунтоване обрахування цін на всі види послуг, коли люди побачать віддачу від ОСББ, — і питань не буде відносно тарифу 1,20-1,30 грн. за кв. метр.
Б.ГУРСЬКИЙ, житель будинку №18 по вул.Єрьоменка