УВАГА! ДІТИ — НА ДОРОЗІ!

З 17.08.2011 року по 20.09.2011 року проводиться Всеукраїнський конкурс-рейд «Увага! Діти — на дорозі!». Рейд організовано у відповідності до спільного положення, затвердженого Міністерством внутрішніх справ, Міністерством освіти, науки та Головною державною інспекцією на автомобільному транспорті, з метою активізації роботи з попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму напередодні та в перші дні навчального року.
Державтоінспекція приділятиме максимум уваги юним учасникам дорожнього руху, надаватиме першочергову допомогу в дотриманні безпеки дорожнього руху при перевезенні організованих груп дітей та при проведенні цілеспрямованих заходів на початку нового навчального року. Адже основною з причин дитячого дорожньо-транспортного травматизму є брак у дітей навичок поведінки на дорогах та в складних умовах сучасного міста, низький рівень психологічної підготовки.
Виходячи за поріг своєї домівки, мимоволі стаєш учасником дорожнього руху, де дбати про свою безпеку повинен кожен особисто. І не тільки про свою, а й безпеку інших. Звичайно, знання і неухильне дотримання Правил дорожнього руху допомагають орієнтуватися у складних ситуаціях на дорогах. Через свої вікові та психологічні здібності розвитку, діти дуже збудливі, динамічні і в той же час — неуважні: не вміють передбачити небезпеку, правильно оцінити відстань до автомобіля, що наближається, його швидкість і свої можливості. Причиною аварії, як правило, стає перехід автошляху перед транспортом, у невстановленому місці, несподіваний вихід на дорогу із-за транспортного засобу або іншого об’єкту, витівки та ігри на проїжджій частині.
Такий сумний стан речей багато в чому пояснюється вельми низьким рівнем знань у дітей Правил дорожнього руху і недостатніми навичками безпечного поводження на вулично-шляховій мережі.
На жаль, багато дорослих самі подають дітям поганий приклад поведінки в транспорті і на вулиці, часто перебігають проїзну частину на червоне світло. Адже на складних перехрестях діти прагнуть триматися ближче до старших, вони підходять довірливо до «тіточок» або «дядечок», втрачаючи при цьому відчуття передбачення прихованої небезпеки, інстинктивно починають копіювати «реакцію дорослого на світлофор». Що буде, якщо солідна на вигляд людина, раптово зірветься з місця і помчить на червоне світло, а поряд виявиться чужа дитина, впевнена у своїй безпеці...
Шановні батьки! Необхідно нагадати дітям про небезпеку, яка на них чекає на дорогах, і не тільки нагадати, а й виховувати повагу до законів доріг на власному прикладі.
О.ДЕМ’ЯНЧУК, начальник ВДАІ м.Новоград-Волинський, капітан міліції