ЯК ЛЮДИ З ОБМЕЖЕНИМИ ФІЗИЧНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ ПІЗНАЮТЬ КУЛЬТУРНІ ПАМ’ЯТКИ МІСТА

ЯК ЛЮДИ З ОБМЕЖЕНИМИ ФІЗИЧНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ ПІЗНАЮТЬ КУЛЬТУРНІ ПАМ’ЯТКИ МІСТА

Наше чарівне місто Новоград-Волинський — то батьківщина нашої славетної землячки, видатної поетеси Лесі Українки. Тому і вирішили разом із підопічними територіального центру свій піший маршрут розпочати саме з музею з одноіменною назвою, що розташований за адресою: вул. Соборності, 76/2 (біля військкомату).
З дозволу шановної завідувачки музею, Заслуженого працівника культури України Віри Омелянівни Римської, з екскурсоводом Тамарою Гулановою нам було проведено безкоштовно змістовну, прекрасну екскурсію затишними залами музею.
Дехто з підопічних (а це члени клубу «Коло спілкування»), молоді інваліди та старші люди пенсійного віку, вже колись відвідували музей, але дехто потрапив сюди вперше. Однак і ті, й інші були в захваті. Ті, хто не вперше були тут, відмітили багато нового, хто вперше — були зачаровані і дивувались, чому, проживши багато років у Новограді-Волинському, не знали про існування цієї дивовижної пам’ятки культури.
Перед нами відкрились цікаві факти з життя юної та молодої поетеси: її захоплення, потяг до пізнання всього нового, незвіданого та цікавого. Відвідувачі дивувались мужності та терпінню в усьому талановитої, але такої хворої дівчини.
З великою цікавістю розглядали побутові речі, кімнати, фотографії — словом все, що стосувалось життя та творчості легендарної людини. Багато хто згадав, що бачив «Лісову пісню» — виставу про ніжне кохання Мавки та Лукаша, що неодноразово йшла під час міжнародного літературно-мистецького свята «Лесині джерела». Також дізнались про особисті моменти життя гарної дівчини Лариси.
Мужність, фізичні страждання Лесі Українки дуже зрозумілі багатьом нашим підопічним, адже їм приходиться часто перемагати і біль, і незручності, і робити щоденні маленькі подвиги за своє місце під сонцем.
Ми дуже вдячні завідувачці музею Вірі Омелянівні Римській та екскурсоводу Тамарі Гулановій за подаровані хвилини радості, пізнання прекрасного, можливість поринути у широкий творчий та життєвий шлях нашої землячки Лесі Українки. Ми пишаємось, що в нашому місті, у тій хатині, народилася і прожила 8 років Лариса Косач. Вона прославила наше місто на весь світ.
Н.ОЛЬШЕВСЬКА, культорганізатор територіального центру