БОРОТЬБА З БРАКОНЬЄРСТВОМ

Головне державне управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Житомирській області інформує про проведену рибоохоронну роботу за перше півріччя 2012 року. Так, інспекторським складом Головдержуправління рибоохорони з 1 січня по 31 червня цього року викрито 823 порушення, затримано 779 порушників.
З них 291 порушення за ч.3 ст.85 КУпАП (порушення правил рибальства), 424 порушення за ч.З ст.85 (грубе порушення правил рибальства), 3 порушення за ст.85 КУпАП (виготовлення та збут заборонених знарядь добування об’єктів тваринного або рослинного світу). Вилучено 313 одиниць сіток, волоків, неводів та 254 одиниці інших заборонених знарядь лову. Викрито 53 порушення правил збуту об’єктів тваринного світу, тобто продажу риби на ринках області без належних документів (ст.88 КУпАП). Вилучено 1129 кг риби, у тому числі 394 кг за незаконне придбання чи збут.
У результаті проведення перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства, користувачами земель водного фонду видано 11 приписів, за невиконання яких накладено штрафи на 8 порушників.
Головдержуправлінням рибоохорони та судами за вказаний період накладено штрафів на суму 85603 гривень. Крім цього, у слідчі органи для порушення кримінальних справ передано 4 справи.
За шкоду, завдану навколишньому середовищу, нараховано 271273 грн. збитків. Також за фактом загибелі риби в р.Уж біля с.Вороневе Коростенського району встановлено, що шкода, завдана навколишньому середовищу внаслідок загибелі риби, становить 1313093 грн. 18 коп. Дані матеріали були відправлені до Житомирської міжрайонної природоохоронної прокуратури Житомирської області, якою заявлено цивільний позов до Господарського суду міста Києва на відшкодування збитків, завданих навколишньому природному середовищу.
В.ПЕТРЕНКО, начальник Головдержуправління рибоохорони у Житомирській області