28 листопада розпочався Рiздвяний пiст
- Духовність
- 138
- коментар(і)
- 30-11-2012 02:05
Різдвяний піст передує собою свято Різдва Христового за сорок днів і називається також Філіпповим постом, оскільки починається після 27 листопада — дня пам’яті апостола Пилипа. Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб із чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти появу у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.
Піст тілесний, без посту духовного, нічого не вартий для порятунку душі, навіть, навпаки — може бути і духовно шкідливим, адже справжній піст пов’язаний із молитвою, покаянням, зі стриманістю від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, зі стриманістю від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст — не мета, а засіб, засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою.
ЩО МОЖНА ЇСТИ В РІЗДВЯНИЙ ПІСТ
Правила утримання, визначені Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і в Петрів піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту статутом забороняються риба, вино і єлей і дозволяється вживати їжу без масла (сухояденіє) тільки після вечерні. В інші ж дні — вівторок, четвер, субота і неділя — дозволено вживати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п’ятницю, то дозвіл поста покладений тільки на вино і єлей. З 2 по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть у суботу та неділю риба не благословляється.
ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ДОТРИМАННЯ ПОСТУ
Основа посту — боротьба з гріхом через утримання від їжі. Саме помірність, а не виснаження тіла, тому наведені правила дотримання постів кожен повинен співставити зі своїми силами, зі ступенем своєї підготовки до посту.
Піст — аскетичний подвиг, що вимагає підготовки і поступовості. Необхідно входити в постування поступово, поетапно, почавши хоча б із утримання від скоромної їжі в середу і п’ятницю протягом усього року.
Бажаючі дотримуватися посту повинні порадитися з досвідченим священиком, розповісти йому про свій духовний і фізичний стан і виклопотати благословення на вчинення посту.
Хворим потрібно порадитися з лікарем. Вагітним необхідно дуже обережно ставитися до посту. Послаблення в пості дається малолітнім дітям і подорожуючим.
Розговлятися (починати вживати скоромну їжу) після тривалих постів дозволяється на день свята, після Божественної літургії. Після багатоденних постів це слід робити поступово.
Піст тілесний, без посту духовного, нічого не вартий для порятунку душі, навіть, навпаки — може бути і духовно шкідливим, адже справжній піст пов’язаний із молитвою, покаянням, зі стриманістю від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, зі стриманістю від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст — не мета, а засіб, засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою.
ЩО МОЖНА ЇСТИ В РІЗДВЯНИЙ ПІСТ
Правила утримання, визначені Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і в Петрів піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту статутом забороняються риба, вино і єлей і дозволяється вживати їжу без масла (сухояденіє) тільки після вечерні. В інші ж дні — вівторок, четвер, субота і неділя — дозволено вживати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п’ятницю, то дозвіл поста покладений тільки на вино і єлей. З 2 по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть у суботу та неділю риба не благословляється.
ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ДОТРИМАННЯ ПОСТУ
Основа посту — боротьба з гріхом через утримання від їжі. Саме помірність, а не виснаження тіла, тому наведені правила дотримання постів кожен повинен співставити зі своїми силами, зі ступенем своєї підготовки до посту.
Піст — аскетичний подвиг, що вимагає підготовки і поступовості. Необхідно входити в постування поступово, поетапно, почавши хоча б із утримання від скоромної їжі в середу і п’ятницю протягом усього року.
Бажаючі дотримуватися посту повинні порадитися з досвідченим священиком, розповісти йому про свій духовний і фізичний стан і виклопотати благословення на вчинення посту.
Хворим потрібно порадитися з лікарем. Вагітним необхідно дуже обережно ставитися до посту. Послаблення в пості дається малолітнім дітям і подорожуючим.
Розговлятися (починати вживати скоромну їжу) після тривалих постів дозволяється на день свята, після Божественної літургії. Після багатоденних постів це слід робити поступово.
Коментарі відсутні