Летіли додому, а потрапили… у сніговий полон

Летіли додому, а потрапили… у сніговий полон

Аномалії цьогорічної холодної весни змусили потрапити у халепу не лише людей, котрі ось уже четвертий місяць потерпають від снігового полону, але й… лелек. Поява цих птахів завжди сповіщала нам про прихід тепла, втім, цього-річ лелеки прилетіли, а тепла — зась.
Місцевим рятувальникам минулої п’ятниці довелося виїжджати на досить нетиповий випадок — у розпал сніжної хуртовини, про яку попереджали синоптики, на околиці міста, неподалік від заводу «Церсаніт», до криги примерзли 24 лелеки. Рівно стільки їх нарахував чоловік, котрий зателефонував працівникам МНС. Коли рятувальники невдовзі прибули на місце пригоди, птахи вже полетіли шукати теплішого місця, тож про випадок довелося сповістити екологів.
У екологічній інспекції, як і у лісгоспі, саме через нетипово низьку для весни температуру — «гаряча пора». Працівники лісництв дбають про годівниці для звірів, які не менше страждають від затяжної зими. Говорять, що ситуація справді складна, роботи надзвичайно багато, а вирішити усі проблеми неможливо. Зокрема, виручити лелек — завдання не з легких, бо це, кажуть, не гуси і не качки, тож підступитися до переляканих бузьків важко. Побачити їх можна здебільшого на полях, біля проталин, а тепер ще й дуже часто — біля людських осель.
Тому звичайні люди стають волонтерами і підгодовують птахів. Очевидці говорять, що під час найважчих погодних умов — снігопаду, дощу чи морозу — лелеки навіть йдуть до рук. У пресі зустрічаються повідомлення, що на Львівщині люди порозбирали їх по домівках, щоб відігріти…
Очевидно, птахи орієнтуються на збільшений світловий день, тому й прилітають з вирію. Орнітологи називають це «синдромом повернення додому», якому не в змозі зашкодити унікальні кліматичні умови, коли бідолашним птахам немає чим харчуватися і як знайти свої гнізда. Наразі ж усі з нетерпінням очікують закінчення цього місяця — з квітня синоптики нарешті обіцяють нам довгоочікуване потепління…
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА