Кутя по-африканськи, або Як українські миротворці до Різдва готувалися

Кутя по-африканськи, або Як українські миротворці до Різдва готувалися

Чи куштували ви коли-небудь традиційну різдвяну кутю з добавками ароматного манго, шматочками тертого кокосу та заправлену африканським медом? Мабуть, ні. Втім, фантазії завжди вистачить, якщо під рукою екзотичні продукти та перед гостями красивим столом похизуватись є бажання.
Та українські миротворці, які зараз проходять службу в 56-му окремому вертолітному загоні місії ООН в Ліберії, готують подібні страви зовсім не задля екзотики, а тому, що гріх українського звичаю не дотримуватися. І, погодьтеся, Різдво без куті — не свято.
Своєрідну назву однойменній страві дали кухарі-миротворці, у яких дійсно золоті руки, і вони могли б позмагатися з учасниками телешоу «Майстер-шеф» чи «Пекельна кухня». Вони готують страви без підручних книжок та рекомендацій, допомагає досвід та професійність, а головне — відчуття смаку та вишуканості. Окрім екзотичної куті, на святкових столах буде ще багато «смаколиків», які кухарі починають готувати та планувати заздалегідь. Воно й не дивно, адже в національному контингенті — більше 250-ти чоловік, і кожен повинен скуштувати страву.
Святкову атмосферу створюватимуть не лише пахощі в їдальні вертолітного загону, а й концертна програма. Втім, різдвяний вертеп, різноманітні розважальні програми створюються «бувалими» миротворцями, які не перший рік до Африки літають. Дехто з батьківщини привозить із собою символічні костюми, музичні інструменти, сценарії. А взагалі на свята у Ліберії — завжди радісно.
Сьогодні українські кухарі 56-го окремого вертолітного загону національного контингенту місії ООН у Ліберії діляться з усіма гурманами власними рецептами страв національної та нетрадиційної кухні. І, варто додати, дещо з цього смакуватимуть українські вертолітники уже цими днями.
З наступаючими святами, смачного!
АФРИКАНСЬКЕ КАЛЬДУ (СТРАВА З РИБИ)
Продукти: 1 кг дрібної риби, 4 лимони, 1 цибулина, 1-2 стручки гострого перцю, 4 ст. ложки рослинної олії, 1 кг рису, сіль.
Цибуля дрібно нарізається і обсмажується. Далі за нею — риба, заздалегідь посолена або поперчена. У глибоку сковорідку до риби доливається літр підсоленої води і вариться ще 15 хвилин. Таким чином, страва виходить наполовину тушкованою. Крапля лимонного соку — і «Калькаду» готове. Найсмачніше риба виходить з таким гарніром як рис.
РІЗДВЯНИЙ ХОЛОДЕЦЬ
Продукти: 1 кг м’яса, морква — 60 г, цибуля ріпчаста — 60 г, петрушка, лавровий лист, перець, часник, сіль за смаком.
М’ясні ніжки курятини, свинини чи яловичини вимочити в холодній воді протягом 3-4 годин, добре вимити, залити холодною водою (на 1 кг продуктів — 2 л води) і варити при слабкому кипінні протягом 6-8 годин, періодично знімаючи жир, додати моркву і спеції. Відокремити м’якоть від кісток, дрібно порубати, з’єднати з бульйоном, посолити і дати прокипіти. Можна за бажанням додати часник, потім охолодити і розлити в тарілки або форми. Подавати з хроном. Перед подачею — занурити форму в гарячу воду, викласти на блюдо холодець.
М’ЯСО ЗАПЕЧЕНЕ
Продукти: 500 г м’яса без кісток, 25 г свинячого сала, 10 г борошна, сіль, мелений чорний перець, майоран.
М’ясо обчистити від плівок, обмити, натерти сіллю, обваляти в борошні й обсмажити в сильно розігрітому смальцю. Цибулю нарізати напівкружальцями, сало — тонкими пластинками. Обсмажене м’ясо покласти на деко, обкласти цибулею і пластинками сала. Запікати у духовці при середній температурі, періодично поливаючи соусом. Соус потрібно додавати невеликими порціями гарячої води, щоб не висохло м’ясо і не пригоріла цибуля. Нарізати скибочками, полити соусом і подавати до столу з відвареною картоплею, макаронами, овочевими салатами.
Віктор АНУФРІЄВ, Республіка Ліберія
Фото автора