Триває боротьба із самогонниками

Незважаючи на заборону виготовлення, зберігання та збуту самогону або інших міцних спиртних напоїв домашнього виробництва, передбачену законодавством відповідальність, роботи в правоохоронців Новоград-Волинського міського відділу все ж вистачає. Діяльність, так званих, «горілчаних міні-заводів» міліціонери одразу припиняють, а вироблену продукцію разом із устаткуванням у господарів вилучають.
Самогон нині реалізують безпосередньо на дому. Такий продукт переважно несе небезпеку для здоров’я, бо містить шкідливі речовини, які прискорюють бродіння. Втім «бізнесменів-самогонників» здоров’я покупців мало турбує. А от гроші за такий вид діяльності отримують непогані.
Виявляють самогонників дільничні інспектори за інформацією людей. Проте говорять, що на контакт населення іде неохоче. Деякі остерігаються помсти «бізнесменів», деяким не хочеться сваритись із сусідами, а інші взагалі залишаються осторонь проблеми. Лише стурбовані цим питанням матері та дружини постійних клієнтів самогонників вирушають за допомогою до свого дільничного.
— Мій син безпробудно п’є. На роботу влаштовуватись навіть і не збирається. З будинку почали зникати цінні речі, — розповідає дільничному інспектору матір одного місцевого молодика, у котрого за спиною не одна судимість. Або ж скаржиться дружина, у якої на руках двоє малолітніх дітей: «Чоловік зовсім втрачає здоровий глузд. Кожен ранок починається з пошуків «маленької», а як немає грошей, то тітка Зоя (ім’я змінене) і на хрестик може записати. А потім починається страшне — чоловік розпускає руки, у сусідів просити допомоги соромно. Хвилююсь тільки за дітей, коли щось, то кому вони будуть потрібні?!».
З початку 2014 року по теперішній час дільничними інспекторами міліції Новоград-Волинського МВ було складено 62 адміністративних протоколи за ст.176 (Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення) Кодексу України про адміністративні правопорушення, за яку передбачено відповідальність у вигляді штрафу від 3 до 10 неоподаткованих мінімум доходів громадян. За придбання самогону та інших спиртних напоїв домашнього виробництва, що передбачено ст.177 КУпАП було притягнуто 4 особи. За виявленими фактами заняття незаконними видами господарської діяльності (ст.164-16 КУпАП) було притягнуто двох місцевих жителів. В цілому правоохоронці вилучили 108,5 літ-рів оковитої та 580 літрів закваски для її виготовлення. Всі правопорушники будуть відповідати перед судом.
— На сьогодні дільничні інспектори міліції продовжують займатися профілактичною роботою щодо протидії самогоноварінню та припинення діяльності точок самогоноваріння. У свою чергу проводяться профілактичні бесіди з раніше судимими особами та тими, які формально підпадають під дію адміністративного нагляду, сімейними дебоширами та алкоголіками з метою протидії самогоноварінню, — розповідає начальник міліції громадської безпеки Новоград-Волинського МВ Павло Коптійчук.
Шановні громадяни! Правоохоронці закликають вас не порушувати законодавство і усвідомлювати наслідки протиправних дій, пов’язаних із зберіганням та збутом самогону або інших міцних спиртних напоїв домашнього виготовлення.
Інна ВОВЧЕНКО, Новоград-Волинський МВ, старший лейтенант