Хроніка 52/2015

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПРИПИНИЛИ ДІЯЛЬНІСТЬ СЕМИ ПІДПІЛЬНИХ ГУРАЛЕНЬ
Під час комплексного відпрацювання, яке триває у Новоград-Волинському районі, працівники поліції вилучили з помешкань місцевих жителів понад 150 л самогонної закваски та 20 л готового продукту. Саморобний алкоголь виготовлявся та зберігався в антисанітарних умовах.
Під час рейду у мікрорайоні «Дружба» правоохоронці перевірили інформацію про торгівлю спиртним власного виробництва. У результаті встановили, що 7 звягельчан, віком від 31 до 78 років, перетворили свої оселі на міні-виробництва та «наливайки» спиртного, де будь-хто міг придбати чарку чи пляшку оковитої. В їхніх домівках виявили 20 літрів домашньої оковитої та понад 150 літрів самогонної закваски.
Практично у всіх випадках продукція виготовлялася в антисанітарних умовах. Зокрема, 47-річний чоловік зберігав готову продукцію у пластикових відрах з-під будівельних сумішей. Та й у решти правопорушників подібні ємкості користувалися попитом — у них вони зберігали самогонну закваску. Всі господарі запевняли, що не знали про можливі фатальні наслідки вживання такого продукту для життя і здоров’я людини.
За словами керівника одного з відділів Новоград-Волинської поліції Олександра Вовченка, під час заходів вони поспілкувалися з постійними клієнтами «наливайок». Ті розповіли, що їх приваблює доступна ціна та можливість взяти спиртне у борг. А здоров’я, мовляв, не турбує — до смертельних випадків ще не доходило, хоча самопочуття інколи серйозно погіршувалось.
Усю готову продукцію та складові поліцейські вилучили та знищили. Правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.176 (Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення) Кодексу України про адміністративні правопорушення. На них накладено штрафи.
Правоохоронці закликають жителів Житомирщини інформувати поліцейських про місця виготовлення самогону, оскільки саме пияцтво найчастіше і провокує людей на скоєння злочинів.
ЩОБ ПРИДБАТИ ГОРІЛКУ, ЧОЛОВІК ОБІКРАВ МАТІР
Поліцейські викрили 38-річного звягельчанина, який викрав мобільний телефон у рідної людини. Простенький гаджет він продав майже за безцінь, оскільки йому не вистачало грошей на пляшку горілки.
До Новоград-Волинського відділу поліції звернулася 74-річна місцева жителька, яка звинуватила свого сина у крадіжці. Як повідомила заявниця, у період її відсутності за місцем проживання він викрав мобільний телефон.
Перевіряючи дану інформацію, правоохоронці встановили, що підозри жінки небезпідставні. Чоловік зізнався, що продав мобільник незнайомцю за 20 гривень — саме цієї суми йому не вистачало до вартості пляшки горілки. Поліцейські розшукали нового власника мобільного телефону, у якого й вилучили гаджет. Подальші обставини події з’ясує слідство.
Відповідно до ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, чоловікові загрожує штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 80 до 240 годин, або виправні роботи на строк до 2 років, або арешт на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.
ПІД ЧАС ВІДПРАЦЮВАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗКРИЛИ ПІВТОРА ДЕСЯТКА ЗЛОЧИНІВ
У результаті комплексних спеціальних заходів, що тривають на території області, на Звягельщині правоохоронці затримали злочинну групу парубків, які причетні до майже десятка викрадань транспортних засобів та крадіжок із них. Серед розкритих злочинів — також низка інших крадіжок та незаконний обіг наркотиків.
Упродовж кількох останніх тижнів до Новоград-Волинського відділу поліції почали звертатися жителі райцентру із заявами про зникнення транспортних засобів. На місцях подій працювали слідчо-оперативні групи, які збирали першочергову інформацію та речові докази.
Внаслідок цих та інших слідчо-розшукових заходів вдалося викрити причетних до цих злочинів осіб. Їх було затримано.
— Це — двоє юнаків, віком 15 та 17 років, старший — уже має судимість за крадіжку, — розповів начальник кримінальної поліції Новоград-Волинського відділу поліції Олександр Черемісін. — Хлопці викрали декілька «ВАЗівок», два «Москвичі», два мопеди та інші авто — загалом 8 транспортних засобів. Деякі з них потім спалили заради розваги. Інші транспортні засоби поліцейські розшукали.
Пізніше з’ясувалося, що неповнолітні причетні ще і до крадіжки акумулятора з «ВАЗівки» 30-річного звягельчанина.
Нині парубкам оголошено про підозру у вчиненні низки кримінальних правопорушень.
17 грудня оперативники кримінальної поліції розкрили дві квартирні крадіжки, одна з яких трапилась у райцентрі напередодні, а інша — у с.Броницька Гута у березні. В обох випадках злодії проникли до осель заявників, зламавши замки, та викрали гроші.
Як встановили поліцейські, у квартирі 29-річного звягельчанина «похазяйнував», раніше судимий за майнові злочини, 47-річний місцевий житель. А в будинку 58-річного селянина побував 36-річний «гастролер» із Київщини. Нині обох затримано. Чоловікам загрожує до 6 років ув’язнення.
Під час проведення відпрацювання до поліцейських звернувся 54-річний місцевий житель, який розповів про крадіжку майна підприємства. Уночі з цеху було викрадено інструментів та технічного приладдя на суму близько півмільйона гривень. Правоохоронці оперативно встановили підозрювану в цьому особу — 32-річний житель с.Анета, раніше судимий за крадіжки та розбійні напади. Нині триває встановлення місця його перебування.
Під час патрулювання вулиць районного центру поліцейські затримали двох місцевих жителів, які при собі мали наркотичні засоби. Чоловіки, за їхніми словами, є наркозалежними, і тому медичні шприци з «дозою» тримали винятково для себе. Таких, частково заповнених коричневою рідиною, у них було вилучено 5, нині їх направлено на відповідне експертне дослідження. В обох випадках розпочато кримінальні провадження.
Упродовж кількох днів практично весь особовий склад Новоград-Волинського відділу поліції працював у спеціально створених мобільних групах, які в цілодобовому режимі патрулювали місто та окремі населенні пункти району, відпрацьовували наявну оперативну інформацію про осіб, можливо, причетних до скоєння вуличних та майнових злочинів. Активно до цих заходів долучилась і громадськість. У результаті також припинено два десятки адміністративних правопорушень.
Інна ВОВЧЕНКО, відділ комунікації ГУНП в Житомирській області, капітан поліції