У Новограді під час війни  закрили відділ заготівлі крові Натомість обласний Центр планує проводити виїзні «Дні донора»

У Новограді під час війни закрили відділ заготівлі крові Натомість обласний Центр планує проводити виїзні «Дні донора»

Замість відділу заготівлі крові та її компонентів у Новограді-Волинському діятимуть виїзні бригади забору крові. Таку інформацію днями оприлюднив відділ з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради. У повідомленні йдеться, що рішення про закриття новоградського відділу заготівлі крові ухвалив Житомирський обласний центр крові, філією якого є (був) відділ у нашому місті.

Новина приголомшила громаду: економічно недоцільно?

Про важливість донорської крові постійно йшлося й у відносно мирний час, адже вона життєво необхідна для допомоги постраждалим у ДТП, породіллям, людям із захворюваннями крові. Нині ж, в умовах воєнного стану, ціна донорської крові незрівнянно зросла. Втім, обласні чиновники чомусь вирішили на цьому заощадити кошти.

«Директор комунального некомерційного підприємства «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради Анатолій Чугрієв повідомив керівництво громади про закриття Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та її компонентів із 26.07.2022 р. Це обумовлено економічною необхідністю», — пояснює відділ з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради.

Упродовж останніх років обласний Центр крові вже робив неодноразові спроби закрити філію в Новограді-Волинському. Спочатку філія припинила роботу по вулиці Герцена. Та все ж через деякий час зусиллями керівництва Новоград-Волинської громади вдалося відновити її роботу в невеликому приміщені на вулиці Шевченка.

Певна логіка тут є. Будівля по вулиці Герцена — занадто велика як для відділу заготівлі крові. Чималі площі потрібно опалювати, утримувати в належному стані, тоді як дійсно доцільніше велику будівлю перепрофілювати під інші цілі. Натомість зручне приміщення на вулиці Шевченка ідеально підходило для цих потреб. За кошти з міського бюджету там зробили ремонт, відділ активно працював. А з початком повномасштабного вторгнення, у лютому, працював із підвищеною інтенсивністю, оскільки сотні людей виявили бажання здати кров для допомоги пораненим військовим і постраждалим від обстрілів ворога цивільним.

На цьому наголошують і в міській раді: «Протягом останніх років керівництво Новоград-Волинської громади доклало чимало зусиль для збереження в місті відділу заготівлі крові та її компонентів, який був підрозділом комунального некомерційного підприємства «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради. Попри прийняття рішення на обласному рівні про згортання роботи Новоград-Волинського відділу заготівлі крові та її компонентів ще у 2020 році, роботу відділу вдалося зберегти. Міська рада виділила приміщення комунальної власності, надавалася фінансова та організаційна допомога».

Співучасниками стало чимало обласних чиновників

Та все зупинилося наприкінці липня 2022 року… Обласний Центр крові таки закрив новоградську філію. Це рішення було погоджено постійною комісією обласної ради з питань комунальної власності та майнових відносин від 13.06.2022 р. №23, постійною комісією обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, у справах ветеранів від 07.06.2022 р. №14, управлінням майном виконавчого апарату Житомирської обласної ради та департаментом охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації. Тобто, співучасниками стало багато обласних чиновників.

«Новоград-Волинський відділ заготівлі крові та її компонентів забезпечував компонентами донорської крові населення Новоград-Волинської міської територіальної громади та Новоград-Волинського району. Його робота необхідна для забезпечення безперебійної гемотрансфузійної допомоги пацієнтам КНП «Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання», що є опорною лікарнею Новоград-Волинського району та надає стаціонарну допомогу як цивільним, так і військовослужбовцям. Враховуючи воєнний стан, з метою забезпечення своєчасного реагування на потребу в донорській крові та її компонентах, керівництво громади вкотре звернулося до Житомирської ОВА про недоцільність закриття цього відділу, з проханням сприяти у збереженні та подальшому функціонуванні у Новограді-Волинському відділу заготівлі крові та її компонентів», — повідомляють у міській раді й обіцяють інформувати громаду про подальший перебіг подій.

Натомість обласний Центр крові Житомирської обласної ради планує проводити виїзні «Дні донора» в громадах області. Працівники закладу здійснюватимуть заготівлю крові у виїзних умовах, відповідно до графіку.

Які перспективи?

У відділі з питань охорони здоров’я й медичного забезпечення міської ради «Звягелю» прокоментували ситуацію з можливістю відновлення роботи відділу заготівлі крові станом на сьогодні. Як пояснює начальник відділу Алла Боришкевич, в обласному Центрі крові порахували, що забезпечення Новоград-Волинського міськрайТМО донорською кров’ю шляхом транспортування її з Житомира коштуватиме приблизно пів мільйона гривень на рік. Тоді як утримування філії в Новограді — близько двох мільйонів гривень.

Звичайна математика показує «економічну недоцільність». Але є така приказка: «Якщо щось працює, — не чіпай!» Тобто, де гарантії, що працююча система не дасть збій через пів року/рік, коли донори не захочуть підлаштовуватися під графік виїзних бригад?

Адже часто донорами стають раптово й вимушено, коли кров необхідна комусь із рідних чи близьких — тобто, саме тепер і зараз. Або ж коли донору підходить час здачі, відповідно до його особистого графіку, а не тоді, коли сюди надумає приїхати виїзна бригада.

Наразі, як стверджують у відділі з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради, КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» в достатній кількості забезпечене препаратами крові та її компонентами. Але чи довго протримається «забезпеченість»?

Донорство — це соціальний проєкт. Навряд чи треба вимагати від відділів заготівлі крові економічних показників. От, наприклад, якщо на території громади тиждень не буде пожеж, то ні в кого ж не виникне ідей «розформувати» пожежну частину, як недоцільну? Так само і з донорською кров’ю чи іншими ліками: краще нехай вони будуть заготовлені і не знадобляться (хай навіть доведеться утилізувати, коли спливе термін придатності), аніж будуть терміново потрібні, а в наявності не буде…

Олег БРЮХАНОВ