Як убезпечитися від сальмонельозу: важливі факти й корисні поради

Як убезпечитися від сальмонельозу: важливі факти й корисні поради

За перше півріччя 2022 року в нашій державі на 40% зросла кількість випадків гострих кишкових інфекцій (порівняно з відповідним періодом минулого року). Зокрема, зареєстровано 1028 випадків сальмонельозу. На Житомирщині таких випадків торік було 56 (із них 23 — у дітей), а за сім місяців нинішнього року — 48 (серед них 14 — у дітей).

Десять фактів про хворобу

Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

Джерело збудника хвороби — тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і по- бутовим шляхами. У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

Найчастіше зараження людини відбувається через продукти харчування — яйця, м’ясо птахів, тварин, риби. А також — через готові продукти, що не підлягають термічній обробці: салати, фрукти, кондитерська продукція.

Навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел харчові продукти не змінюють ані смаку, ані запаху, ані зовнішнього вигляду.

Найбільшу небезпеку являють наступні продукти і страви: які не пройшли необхідної теплової обробки; які після приготування не піддаються термічній обробці; які довго зберігаються при кімнатній температурі.

Сальмонельоз активний переважно влітку і восени. Це пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.

Захворюваність у містах у 2 рази вища, ніж у селах.

Інкубаційний період хвороби — від 6 годин до 2-3 діб.

Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль у животі, нудота, блювання, діарея.

Поради, як убезпечити себе від зараження сальмонельозом

Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин.

М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками.

Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі та дошки — окремо для сирого м’яса і готових виробів. Так вдасться запобігти вторинному зараженню сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів.

Усі продукти, що швидко псуються, слід зберігати в холодильнику.

Необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Частіше мити руки з милом. Особ- ливо — після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, то використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.

Пам’ятайте: у разі появи симптомів захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!

Відділ комунікації, організаційної та профілактично-інформаційної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»