Поліомієліт: вакцинація допоможе запобігти хворобі

Поліомієліт: вакцинація допоможе запобігти хворобі

Поліомієліт — небезпечне інфекційне захворювання. Його спричиняє поліовірус, який вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. А у важких випадках — навіть до смерті.

Якщо вірус потрапить на побутові предмети чи іграшки, то нещеплена дитина може інфікуватися. Як правило, інфікування починається з брудних рук, через них і потрапляє до рота. Після цього вірус розмножується в кишківнику. Вірус може жити в слині або калі інфікованої дитини протягом багатьох тижнів. Із випорожненням інфікованого маляти вірус заражає воду та розповсюджується далі.

Вакцинація — єдина можливість уберегтися від недуги та ускладнень, які вона спричиняє. За рекомендаціями ВООЗ, розповсюдження вірусу припиниться, якщо у країні буде вакциновано проти поліомієліту понад 95% дітей.

Водночас у 2021 році рівень охоплення дітей щепленнями проти поліомієліту в Україні ледь сягав 80%. На Житомирщині торік було вакциновано 83,1% дітей віком до одного року, 86,8% — у віці півтора роки, 77,4% — у віці 6 років, 78,2% — у віці 14 років.

На жаль, показники 2022 року не дають підстав для оптимізму. За перше півріччя в Україні щеплення від поліомієліту отримали лише 33,3% дітей віком до року, 33,5% — півторарічного віку, 33,2% — 6-річного віку, 28,6% — 14-річного віку.

Через те, що останніми роками рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту в Україні не перевищував у сумі 80%, — накопичилася критична маса дітей без імунної відповіді до поліовірусу, яку можна набути лише завдяки вакцинації.

До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін’єкційно — у 2 та 4 місяці. У 6 місяців (а також у півтора, шість та чотирнадцять років) дитина отримує вакцину в формі крапель. Ці шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Деякі батьки на власний розсуд вирішують відмовлятися від щеплення. Унаслідок цього під загрозою опиняється і дитина, і все її оточення. Чому? Тому що імунітет невакцинованої дитини дуже слабкий. Він неспроможний подолати такий сильний збудник. А захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина чи доросла людина.

Сьогодні всі діти віком до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, — у небезпеці!

Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, з 1 лютого 2022 року триває кампанія імунізації проти поліомієліту. Щеплять дітей у медичних закладах абсолютно безкоштовно.

Усе, що потрібно зробити батькам, — прийти зі своєю дитиною до медзакладу та надолужити пропущені щеплення.

Відділ комунікації, організаційної та профілактично-інформаційної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»