85 років Житомирській області: підбірка цікавих та визначних місць

85 років Житомирській області: підбірка цікавих та визначних місць


Житомирщина – це один із найбільших регіонів України, проте особливою популярністю серед туристів він не користується. Багато хто впевнений, що тут дуже мало цікавих пам’яток, тому вважають за краще їздити в більш відомі й «розкручені» місця. Однак насправді наш рідний край є дуже багатий як стародавні будівлі, так і монументи та музеї.






Перш за все, область славиться своєю мальовничою природою. Унікальні пейзажі Житомирщини не залишать байдужими нікого.






Цікаві та визначні місця Житомирщини:






- Музей Лесі Українки — літературно-меморіальний комплекс у місті Новоград-Волинський, основою якого є помешкання, в якому народилася Леся Українка. Музей складається з двох будинків, з'єднаних перехідною галереєю — помешкання, у якому 25 лютого 1871 року народилася Леся Українка, та сусіднього будинку, де жили міщани Окружки. Сергій і Степанида Окружки були власниками будинку, у якому протягом 1870—1873 рр. проживала сім'я Косачів.
У меморіальному будинку відтворили дитячу кімнату Лесі Українки, вітальню, робочий кабінет Косачів.










-Новоград-Волинський краєзнавчий музей. Основними завданнями музейної справи є культурно-освітня, науково-дослідницька діяльність, комплектування музейних зібрань, експозиційна, фондова, виставкова, реставраційна робота. У 2006 році Новоград-Волинський краєзнавчий музей розпочав свою роботу, але не мав свого приміщення. Експонати, що збиралися накопичувалися в приміщені музею родини Косачів. З 2008 року музей почав функціонувати на базі народного музею бойової слави в приміщенні міського Палацу культури ім. Лесі Українки. З 2019 – 2021 рік в приміщенні музею тривав капітальний ремонт. Фонди краєзнавчого музею налічують: 3439 експонатів основного фонду та 797 експонатів допоміжного фонду.






- Найдавніший театр України – філармонія Ріхтера – розташований саме в Житомирі. Побудований він був ще в 1858 році за проєктом відомого архітектора І. Штрома. З тих пір на його сцені виступали відомі артисти не лише України, але й усього світу. Зараз філармонія відкрита для відвідувачів. Тут ви можете насолодитися якісною музикою, а її колектив може організувати будь-який концерт, який сподобається навіть найбільш примхливим слухачам.










- Легендарне Громовище – одне з найзагадковіших і містичних місць України. Знайти його можна неподалік від містечка Коростень, за 94 км від обласного центру. Місцеві жителі подейкують, що багато століть тому саме тут розташовувалися розкішні угіддя одного поміщика, який славився непростим характером і буквально виводив своїх односельчан із себе. За це місцеві жителі прокляли його. У його маєток влучила блискавка, внаслідок чого він разом із господарем згорів дотла. З тих пір тут ніхто не живе й нічого не росте. Туристи, побувавши на Громовищі, відзначають різкий занепад сил і апатію. А місцеве населення стверджує, що частенько бачить тут аномальні явища у вигляді яскравого променя, що виходить із землі і спрямовується в небо. Ба більше, будь-яка гроза в цій місцевості супроводжується блискавками, які неодмінно вдаряють саме у Громовище.










- Замок Радомисль. У 2011 році на туристичній карті України з'явився новий унікальний об'єкт - замок Радомисль. Знаходиться він у місті Радомишль Житомирської області. У 1612 році монахами Києво-Печерської Лаври тут була побудована перша в Центральній Україні паперева фабрика. У 1902 році спорудження було реконструйовано з використанням червоної цегли. Після цього воно стало млином. У 1989 році млин зробив останню партію борошна і був закинутий. До 2000 року приміщення поступово руйнувалося та перетворювалося на смітник. Прилегла територія була абсолютно занедбана. Повертати об'єкт до життя у 2007 взялась Ольга Богомолець - відомий лікар, меценат і громадський діяч. Тут вона створила історико-культурний комплекс з єдиним у світі музеєм української домашньої ікони.На сьогодні територія замку з усіх боків оточена водою та пишним ландшафтним парком. Тут б'ють джерела, ростуть рідкісні рослини, живуть видри, норки, бобри, лелеки, плаває риба.










- Унікальний музей дорогоцінного та декоративного каменю. Розташований він у селищі Хорошів (52 км від Житомира). Тут представлено понад 1500 екземплярів різних мінералів, гірських порід і дорогоцінних каменів. Але найціннішим експонатом музею є унікальний топаз, вага якого становить близько 300 кілограмів.






- Купальні княгині Ольги, розташовані в Коростені. Подейкують, що княгиня Ольга оселилася в цьому містечку і побудувала невеличку церкву біля центрального парку, яка, до слова, збереглася і до наших днів. Неподалік від зведеного храму розташовувалося мальовниче місце з величезними валунами, із яких стікала чиста й прозора вода. Саме це місце княгиня облюбувала для купання. Купальні виглядають дуже красиво і живописно, тому місце користується великою популярністю як серед корінних жителів, так і серед мандрівників.










- Унікальний заказник Камінне Село розташований у дрімучому лісі неподалік від села Рудня-Замисловецька. Це місце примітне тим, що тут можна побачити величезні кам’яні брили, вкриті зеленим мохом, які мають форму будинків, храмів та інших будівель. Ось чому урочище прозвали Камінним Селом. Достеменно ніхто не може сказати, звідки тут узялися ці валуни. Вчені стверджують, що це наслідки руху льодовика. Але багато хто вірить у те, що камені – це нагадування про битву між Господом і Сатаною. На деяких з валунів навіть можна розгледіти відбиток Божої ступні й сліди кігтів диявола.






- Монастир Кармелітів Босих у Бердичеві — католицький монастир XVII століття у місті Бердичів в Україні, пам'ятка архітектури. З 1998 року Всеукраїнський санктуарій Матері Божої Святого Скапулярію. Для римо-католиків України є головним відпустовим місцем. Санктуарій Бердичівської Богородиці знаходиться в архітектурному комплексі ХV-ХVІІІ ст., що включає стіни фортеці з вежами, прибрамний корпус та костьол.










- Дениші - це крихітне село біля Житомира, але не зважаючи на це тут знаходиться декілька цікавих мальовничих місць. У самих Денишах на березі річки Тетерів розташовані руїни садиби підприємців Терещенків (кінець XIX століття). Скелясті береги біля греблі багато років привертають увагу скелелазів з усього світу. Неподалік у селі Тригір'я знаходиться монастир, з території якого відкриваються чудові краєвиди. Всі ці місця знаходяться дуже близько один до одного, сюди можна приїхати погуляти на декілька годин, або ж зупинитися з наметом на ночівлю.






- Турчинівка - це маленьке село. Тут можна подивитися на палац цукрових магнатів Терещенків. Біля палацу знаходяться ставок і парк. Гарний маєток, вишукані фрески, але частково це місце потребує реконструкції.










- Острів кохання в селі Старий Солотвин, посеред річки Коднянка, виглядає по-справжньому казково. Невеличкий будиночок, який називають Хатиною рибалки, надає цьому місцю особливої загадковості. Острів має штучне походження, був створений у 1970 році та отримав назву «Острів кохання». Пізніше, в період з 1984 по 1985 роки, на ньому збудували дерев'яний будиночок, який стали називати «хатиною рибалки та мисливця». Він слугував рибалкам для відпочинку та схову від дощів, також використовувався як місце, де виставлялись мисливські трофеї. Трохи згодом з'явився дерев'яний місток, що з'єднав острів з «цивілізацією». Особливої мальовничості крихітному острівцю надають дерева, що там ростуть – саме вони створюють казкову атмосферу.










- Коростишівський каньйон – затоплений гранітний кар’єр за один кілометр від міста Коростишів. Всього є два кар’єри. Маленький кар’єр, який прозвали каньйоном та великий кар’єр, який розташовується безпосередньо в місті. Але саме малий кар’єр користується найбільшою популярністю. Граніт у Коростишеві почали добувати ще в 19 столітті. Зараз Коростишів один із головних центрів гранітодобувної промисловості України. Каньйон має форму підкови з озером всередині. Навколо озера стоять гранітні скелі та росте ліс. З однієї сторони є облаштований пляж, де ви зможете зайти у воду та дерев’яні альтанки. Велике враження справляє прозора вода, в ній ідеально видно дно.










Як бачите, наша Житомирщина – це унікальний і цікавий край, в якому є і містичні місця, і старовинні пам’ятки, і мальовнича природа. Його краса і неповторність не зможуть залишити байдужим жодного гостя, пишаймося рідним краєм


Підготував Геннадій ФРЕГЕР