Відповідь на відкритий лист Ради міської організації ветеранів до міської влади (опублікований у газеті  «Звягель» №28 від 13.07.2023 р.).

Відповідь на відкритий лист Ради міської організації ветеранів до міської влади (опублікований у газеті «Звягель» №28 від 13.07.2023 р.).

Звягельська міська рада реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини. Забезпечує належний рівень охорони, розвитку й збереження історико-культурного середовища територіальної громади шляхом раціонального використання культурної спадщини.

Однак частина пам’яток, які перебувають у комунальній власності громади, містять радянську символіку (зірку, георгіївську стрічку, російськомовні написи), яка підлягає вилученню із публічного простору, відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Завданням пропаганди радянської влади було просувати всеросійський міфопростір й утримувати радянське відчуття єдності народів, навіть на тих територіях, що здобули незалежність.

У Сквері пам’яті міста Звягель розташована пам’ятка історії «Обеліск Слави на честь 20-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні», на елементах якої відображено радянську символіку (зірка, георгіївські стрічки), яку було вилучено, відповідно до вищезазначеного закону. Наразі є наміри реконструкції Обеліска.

Громада пам’ятає і шанує своїх Героїв, які віддали життя за Україну.

Наталія БОРИС,
заступниця міського голови