Головне зі звіту секретаря міської ради Оксани Гвозденко за 2023 рік

Головне зі звіту секретаря міської ради Оксани Гвозденко за 2023 рік

Діяльність секретаря міської ради регламентується частиною 2 статті 42, статтею 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом Звягельської міської ради восьмого скликання.




Організація сесій міської ради


Протягом звітного періоду, відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», підготовлено та проведено 14 сесій міської ради (у тому числі — 6 позачергових), 17 пленарних засідань, 13 засідань погоджувальної ради та 46 засідань постійних комісій міської ради, на яких опрацьовувалися питання, що вносилися на розгляд сесій міської ради.

Міська рада прийняла 325 рішень, які стосувалися бюджетних та соціальних питань, надання допомоги ЗСУ, організації роботи ради та її виконавчих органів, майнових та земельних питань, економіки з інвестиційною складовою включно, підтримки житлово-комунального господарства та інших важливих питань. Також прийнято 9 звернень депутатів міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, які звертали увагу органів центральної влади на суспільно важливі проблеми місцевого та державного значення.

Здійснено контроль за виконанням рішень міської ради, знято з контролю 140 рішень. Сформовано контрольні справи щодо 14 цільових Програм.

Важливо відзначити, що з початку повномасштабної збройної агресії російської федерації депутати міської ради оперативно реагували на пропозиції щодо скликання позачергових сесій та активно брали участь у пленарних засіданнях із метою прийняття рішень щодо подальшого вирішення військових питань громади, злагодженості та безперебійної роботи у сфері забезпечення життєдіяльності міської громади в умовах воєнного стану.

Про активність депутатського корпусу також свідчить і стан відвідування пленарних засідань сесій та участі в їх роботі. В середньому на кожній сесії були присутні 25 депутатів із 33 обраних.

Робота у міжсесійний період


Активно працювали постійні комісії у міжсесійний період. Протягом 2023 року проведено додатково 27 засідань постійних комісій міської ради з розгляду важливих питань забезпечення діяльності громади.

На засіданнях розглядали звернення громадян, проєкти рішень, клопотання, подані виконавчими органами і комунальними підприємствами міської ради.

Організовували робочі зустрічі, виїзні наради з депутатами міської ради, інспектували стан укриттів у закладах освіти і культури, долучалися до розробки Муніципального енергетичного плану, програми підтримки молодіжної політики, положень тощо. Депутати брали участь у науково-практичній конференції «Малі річки України». Долучилися до акції з висадки дерев у парку Захисників України, взяли участь в обласній спартакіаді збірних команд органів місцевого самоврядування.

Протягом року відбулося 6 робочих зустрічей із головами фракцій, на яких розглядали термінові і важливі питання. Здійснювався контроль за використанням бюджетних коштів, передбачених на виборчі округи.

Робота у виборчих округах


У 2023 році організовано та проведено 12 виїзних прийомів громадян переважно в усіх мікрорайонах та старостинських округах територіальної громади. Розглянуто 19 колективних та 66 індивідуальних звернень.

Усі питання були опрацьовані відповідальними працівниками виконавчих органів Звягельської міської ради та переважна більшість із них виконані. Близько 15% питань, що порушувалися під час проведення виїзних прийомів громадян, знаходяться на контролі, у зв’язку з неможливістю їх вирішення під час дії воєнного стану.

Я, як секретар міської ради, маю визначені години для особистого прийому громадян, проте процес спілкування з жителями громади, представниками військових частин, волонтерами відбувається постійно. Намагаюся, за можливості, допомогти кожному, хто звертається.

Допомога військовим


Військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань у 2023 році було активно відзначено за заслуги у захисті державного суверенітету. Так, цього року напрацьовано нове положення про місцеві відзнаки, започатковано нову відзнаку — Орден «Звягельська доблесть» із метою відзначення військовослужбовців за заслуги в захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України. Рішення комісії з питань нагородження відзнаками Звягельської міської територіальної громади, яку я очолюю, підтримано депутатами міської ради та нагороджено орденом «Звягельська доблесть» 152 військовослужбовці.

Протягом звітного періоду звання «Почесний громадянин Звягеля» присвоєно посмертно 117 загиблим воїнам Звягельської міської територіальної громади, а також Орденом «Звягель» нагороджено чотирьох жителів нашої громади.

На виконання Програми шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України та іншим військовим формуванням, розташованим на території Звягельської міської тери-торіальної громади, новоствореним воєнізованим формуванням у межах Житомирської області і Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у 2023 році,
цільової програми «Забезпечення підрозділів територіальної оборони на 2022-2023 роки» з місцевого бюджету спрямовано 192,3 млн грн, на підтримку інших силових структур — 4,6 млн грн. Протягом року співпрацювала з представниками військових формувань, силових структур щодо використання коштів. Спільно з фінансовим управлінням міської ради здійснюємо аналіз і контроль за їх використанням.

Також на пленарному засіданні тридцятої сесії міської ради восьмого скликання депутати підтримали рішення №780 «Про затвердження Положення про виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення військовослужбовцям Звягельської міської територіальної громади на 2023-2024 роки», яке я напрацьовувала спільно з управлінням соціального захисту. На виконання цього рішення з бюджету МТГ виділено 54,4 млн грн на грошову компенсацію для отримання житлових приміщень для 52-х військовослужбовців.

У квітні і вересні 2023 року спільно з депутатами міської ради відвідувала наших Захисників і Захисниць у місцях їх дислокації. Відзначали Воїнів місцевими відзнаками, вивчали їх побут і потреби.

Також важливими є рішення міської ради про фінансову та продовольчу допомогу постраждалим жителям Херсонської області.

Ділове партнерство


У листопаді я з депутаткою міської ради Валентиною Тростенюк долучилися до участі в німецько-українській конференції муніципальних партнерств, яка проходила в місті Лейпциг. Захід відбувся під особистим патронатом Федерального Президента Німеччини Франка-Вальтера Штанмайера. Стала учасницею Діалогового заходу з відкритого урядування, на початку грудня 2023 року брала участь у Бучанському Форумі «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

Участь у реалізації грантових проєктів


Спільно з жінками-депутатками Звягельської міської ради (Лілія Хрущ, Валентина Тростенюк, Світлана Прищепа, Людмила Тодорович) та головою міської громадської організації «Звягельська міська організація жінок» Ларисою Шутовою у 2023 році в межах ініціативи «Голос жінок і лідерство — Україна» Українського Жіночого Фонду за підтримки Уряду Канади реалізували проєкт «Психологічний пункт підтримки для жінок та дітей внутрішньо переміщених осіб у Звягельській громаді».

У межах проєкту для родин із дітками, які за другу домівку обрали саме нашу Звягельську громаду, висаджено Алею пам’яті нескорених міст — більше тисячі кущів троянд та інших зелених насаджень, проведено низку кулінарних майстер-класів із виготовлення випічки спільно з мініпекарнею «ВашЛаВаш»; проведено цікаві та актуальні психологічні тренінги; організовано фотосесії в колоритних національних костюмах, що дуже сподобалося всім учасникам проєкту. Кожен, хто долучився до фотозйомки, отримав у подарунок свою світлину на полотні.

У листопаді ми розпочали реалізацію проєкту «Сильні жінки Звягельської громади», метою якого є посилення ролі жінок у суспільно-політичному житті та соціально-економічному розвитку громади, допомога жінкам у просуванні та реалізації проєктів.

Також депутатки вивчають досвід із догляду за літніми людьми і паліативними хворими. Спільно з територіальним центром соціального обслуговування напрацьовано Положення про стаціонарне відділення (проєкт будинку для одиноких, літніх, хворих). Маємо благодійні фонди, громадські і волонтерські організації, які готові надавати допомогу в утриманні.

Висвітлення інформації про депутатську діяльність


У 2023 році всі пленарні засідання міської ради проводилися відкрито і гласно. Було забезпечено право охочих громадян бути присутніми на пленарних засіданнях. Гласність пленарних засідань сесій забезпечувалася шляхом надання можливості проведення у залі фото-, відео-, звукозапису, через прямі трансляції пленарних засідань місцевим телеканалом та ютуб-каналом міської ради.

Комунікації між депутатами та виборцями здійснюються через офіційний сайт міської ради, місцеве друковане видання — газету «Звягель», місцевий телеканал ПП «Студія Калина», інформаційний сайт Новоград.City, офіційну сторінку міської ради у мережі Facebook, телеграм-канал, ютуб-канал.

Висвітлюються матеріали, які безпосередньо пов’язані з реалізацією обранцями своїх прав та обов’язків як виборних осіб. Публікуються матеріали про діяльність депутатського корпусу, прийняті рішення міської ради, участь депутатів у заходах, висвітлюються інтерв’ю з обранцями.

Важливо зауважити, що, незважаючи на нелегкі воєнні умови, в яких нам доводиться жити та працювати сьогодні, наша громада змогла об’єднатися для згуртованої підтримки та допомоги один одному і Збройним Силам України у спільній боротьбі за Свободу та Волю!

Дякую колегам-депутатам, міському голові Миколі Боровцю, виконавчим органам міської ради за злагоджену роботу та конструктивні рішення.

Оксана ГВОЗДЕНКО,
секретар міської ради