Нова каналізація і новий водогін — на вулиці Лесі Українки

Нова каналізація і новий водогін — на вулиці Лесі Українки

На відновлення дороги й тротуару коштів поки не передбачено

Основні будівельні роботи з укладання магістрального колектора на вулиці Лесі Українки завершилися цього тижня. Паралельно тут замінено водогін. Це, так звані, перша і друга черги капітального ремонту інфраструктури. Перепід’єднання абонентів до нових мереж ще триває. Щоправда, дорожня інфраструктура на вулиці Лесі Українки залишиться в розбитому стані на невизначений термін — на відновлення дороги й тротуарів коштів у цьогорічному міському бюджеті не передбачено.

Будівництво нового магістрального колектора розпочалося торік у жовтні. Проєктна вартість становила 44 млн грн. Підрядником виступила зареєстрована у Києві компанія ТОВ «Будівельні споруди міста», яка спеціалізується на укладанні трубопроводів.

 

ТОВ «БСМ», зокрема, застосовує технологію горизонтально-направленого буріння. У такий спосіб укладено поліетиленову каналізаційну трубу зовнішнім діаметром 560 мм на ділянці протяжністю 988 метрів. На ділянці довжиною 568 метрів трубу діаметром 495/577 мм проклали відкритим способом. Також, відповідно до проєкту, замінено 43 водопровідних колодязі діаметром 1500 мм.

Нова каналізація і новий водогін — на вулиці Лесі Українки

  1. Покращення — не лише для цієї вулиці, а для тисяч звягелян

Загальна протяжність новозбудованого колектора склала 1556 метрів, що є вагомою інвестицією в підвищення надійності об’єктів критичної інфраструктури Звягеля. Адже цей колектор забезпечує каналізування майже половини лівобережної частини міста. Зокрема, обслуговує мікрорайони: ринку «Урожай», магазину «Супутник», автовокзалу, вул. Київської, Лесі Українки, Івана Франка, частково вул. Шевченка, район ремзаводу.

Нова каналізація і новий водогін — на вулиці Лесі Українки

Раніше діючий залізобетонний колектор був збудований ще в 1980 році. Останніми роками на ньому почастішали крупні аварії. За інформацією управління житлово-комунального господарства та екології міської ради, лише за 5 років сталося 12 серйозних пошкоджень. Унаслідок, так званого, просідання 5 разів довелося «складати» колектор. Ці ситуації призводили до зупинки водопостачання значної частини міста.

Нині, з урахуванням заміненого магістрального водогону (1566 метрів діаметром 280 мм, облаштування 36 колодязів, 2 камери переключення, заміна 13 пожежних гідрантів та 31 засувки), виконано дві черги проєкту.

Нова каналізація і новий водогін — на вулиці Лесі Українки

У планах — капітальний ремонт ливневої системи по вулиці Лесі Українки, — розповів начальник управління ЖКГЕ міської ради Олег Годун. І лише тоді можливе асфальтування дороги і тротуарів, заміна електроопор, облаштування велосипедної доріжки та озеленення. Адже у планах міської ради — привести інфраструктуру по вулиці Лесі Українки до ладу в комплексі.

Нова каналізація і новий водогін — на вулиці Лесі Українки

  1. Після капремонтів — у мікрорайоні пилові бурі

Але на всі подальші плани на цій вулиці не передбачено коштів у міському бюджеті 2024 року. По-перше, через суттєве зменшення бюджетних надходжень. По-друге, після масштабних земляних робіт пів року-рік не уникнути просідань грунту, навіть якщо котлован засипаний не землею, а відсівом.

Нова каналізація і новий водогін — на вулиці Лесі Українки

Використання відсіву нині спричиняє пилові бурі в районі вул. Лесі Українки. Унаслідок руху автомобілів, особливо — у вітряну погоду, тут постійно висить хмара пилу. Максимально прибрати зайвий відсів та будівельне сміття — це той благоустрій, який поки що обіцяють в управлінні ЖКГЕ міської ради. Цим займеться комунальне підприємство, щойно підрядник завершить роботи, — зазначив Олег Годун.

Олег БРЮХАНОВ

Фото автора