Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

Але термінів завершення робіт не називають

 

Будівництво укриттів для звягельських гімназій №2, 6, 9 розпочалося торік у вересні. Але невдовзі роботи зупинили на етапі котлованів та бетонних «стяжок». Причиною стали нові будівельні норми, що вступили в дію 1 листопада. Відповідно до них, заклади освіти повинні мати підземні або ж протирадіаційні укриття, а не найпростіші, як передбачав проєкт.

Відтоді будівництво заморожене. Учні під час повітряних тривог продовжують ходити до підвалів інших будівель. І якщо у випадку гімназій №2 і №6 це відносно недалеко, то учні й педколектив дев’ятої гімназії до найближчого укриття долають майже 520 метрів, та ще й промзоною.

«Звягель-інфо» зібрав коментарі дотичних до проблеми та дізнався в органах місцевого самоврядування, на якому етапі перебуває спорудження для цих закладів власних безпекових об’єктів.

 
  1. Житомирщина не потрапила під державну програму

Звягельські ОМС покладали надії на меморандум між ЮНІСЕФ і Міністерством освіти та науки, відповідно до якого планували розробити типові проєкти підземних укриттів (чи навіть шкіл), а фінансування будівництва здійснювати за кошти державного бюджету.

Держава виділила на це 2,5 млрд грн. Про це ще у лютому поінформував Урядовий портал.

Але Житомирщина під цю програму не потрапила. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у квітні наголосив, що першочергово укриття облаштують у регіонах, наближених до зони бойових дій. Найбільше грошей виділять Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областям — по 500 млн грн. По 200 млн грн на будівництво укриттів отримають Миколаївська та Херсонська області. І по 150 млн грн буде виділено Одеській, Сумській та Чернігівській.

Уряд вирішив використати гроші для повернення дітей до офлайн-навчання у складних регіонах.

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

Фото з мережі.

  1. Недобудовані шкільні укриття перепланують під нові вимоги

— Оскільки не вдалося отримати державне фінансування, ми вирішили піти своїм шляхом — внести зміни в існуючі проєкти. Зараз для навчальних закладів не дозволено будувати укриття, що мають статус «найпростіших». Дозволяються протирадіаційні укриття або споруди подвійного призначення — підземні об’єкти, які під час війни слугують укриттям, а в мирний час використовуються для цивільних потреб. Наприклад, для роботи гуртків, — пояснює начальник управління освіти і науки Звягельської міської ради Тетяна Ващук.

Після змін у проєктах найпростіші укриття відповідатимуть статусу протирадіаційних. Зокрема, вони будуть обладнані герметичними дверима, матимуть систему вентиляції та медичну кімнату. Також, відповідно до нових вимог, площа укриттів визначається з розрахунку: 2 кв. м — на дитину початкової ланки, 1,6 кв. м — на старших учнів.

Відповідно, у нових проєктах, що передбачають перебування до 200 осіб, збільшили кількість модулів із 11 до 19, передбачили 2 тамбури. Бетонне склепіння повинно бути товщиною не менше 30 см. Ці та інші чинники призвели до збільшення площі та здорожчання об’єктів.

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

Фото з мережі.

  1. Укриття для гімназії №2 пройшло експертизу

Нова проєктно-кошторисна документація на укриття гімназії №2 вже розроблена й пройшла експертизу. Проєктна вартість, у якій враховано виконані попереднім підрядником роботи — котлован та бетонну підлогу, становить 15,6 млн грн.

— Для кожної з трьох гімназій у міському бюджеті-2024 закладено по 13 млн грн. Після оцінки ПКД для гімназії №2 вийшли на 15,6 млн, але ця сума може зменшитися в ході тендеру. Різницю все одно треба буде дофінансувати, вносити зміни до бюджету, — каже Тетяна Ващук.

Тендерними процедурами займаються заклади освіти, вони в цьому питанні наділені самостійністю. Профільне управління допомагає в роботі над технічними завданнями.

Тендер на будівництво укриття гімназії №2 планують оголосити в червні. Наступна — гімназія №6, тоді — №9.

Формат навчання кожен заклад загальної середньої освіти визначає самостійно. Він повинен відповідати вимогам безпеки і влаштовувати учнів і батьків. Початкова ланка у всіх закладах навчається офлайн.

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

  1. «Прозорий офіс — не найгірший варіант», —

стверджує директорка гімназії №2 Любов Гарбовська. За її словами, йти до укриття в Прозорому офісі не так вже й далеко й там створені нормальні умови. Разом із тим вона погоджується, що наявність укриття на території навчального закладу — це значно кращий варіант.

У гімназії №2 всі класи навчаються очно. Під час перебування в укритті «доводиться потіснитися», але це не привід переводити на дистанційне навчання два класи.

«Проєкт нашого укриття пройшов експертизу, готуємося до тендеру, але щодо термінів не хочу навіть загадувати. Робити прогнози — справа невдячна. Маємо, на жаль, досвід минулого року, коли, здавалося б, усе йшло нормально, відбувся тендер, а за день до підписання угоди Держаудитслужба виявила порушення. Хочеться, щоб роботи завершили до 1 вересня. Тим більше, що модулі для нашого укриття вже готові», — каже Любов Гарбовська.

До того ж, проєкт ПРУ для гімназії №2 розмістили у цифровій екосистемі DREAM, де збирають проєкти відновлення інфраструктури всіх громад. Начальниця управління освіти і науки міської ради Тетяна Ващук вважає, що це дає шанси на залучення інвесторів, а відтак — можливість заощадити бюджетні кошти.

Для укриття гімназії №6 розробили аналогічний проєкт. Він зараз — на стадії експертизи.

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

  1. Гімназія №6. «Головне — щоб зайшов підрядник, 
  2. який будуватиме», —

каже директорка закладу Наталія Кирчун.

«Оскільки в нас такий самий проєкт, як у гімназії №2, то, сподіваємося, пройдемо експертизу без проблем і швидше. Модулі для будівництва укриття вже виготовлені, вони у Львові, чекають, доки їх заберуть. Із виробником це погоджено й підкріплено гарантійним листом», — пояснює Наталія Кирчун.

За її словами, перехід до розташованого за межами шкільної території укриття незручностей не становить.

«Ми ходимо до підвалу молитовного будинку, маємо ключі, там все облаштовано, світло і зручно. У нас навчається багато дітей із сімей віруючих, котрі відвідують цей молитовний будинок. Тому для них усе звично. Там є піаніно, вони слухають музику», — додає директорка.

Навчання у гімназії №6 відбувається в одну зміну за змішаним форматом. 1-5 і 10-11 класи ходять до школи щодня, 6-9 класи навчаються почергово очно-дистанційно. Це дозволяє всіх учнів розмістити в укритті. А перші і другі класи під час тривог залишаються у навчальному закладі — спускаються в цокольне приміщення, де може перебувати 48 осіб.

Складніша ситуація в гімназії №9 — там високий рівень грунтових вод і найбільша кількість учнів.

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

  1. Гімназія №9. Проєктант адаптує один зі своїх проєктів — це пришвидшить роботи

Попри складність питання, директорка Лідія Хоменко відзначає зміни на краще.

«Я наполягала, щоб наше укриття було на 250 осіб, бо в нас найбільше учнів із-поміж цих трьох гімназій. Але ми маємо достатньо території. Вдячні міській владі, що пішла нам назустріч і підтримала.

Укриття планується монолітне, матиме статус протирадіаційного. Залучаємо іншого проєктанта. Ось-ось маємо підписати з ним договір. Проєктант наразі не завантажений, працюватиме тільки з нашим об’єктом. До того ж, адаптуватиме до наших умов один зі своїх проєктів, це має пришвидшити роботи орієнтовно на місяць. Проте ще потрібно провести додаткові дослідження», — розповідає Лідія Хоменко.

Тут також не називають навіть орієнтовних термінів завершення робіт.

«Важко відповісти. Є питання, які від нас не залежать. Наприклад, чи вдасться з першого разу провести тендер на будівництво?» — пояснює директорка.

Гімназія №9 організувала очний навчальний процес. Наймолодші навчаються в сусідньому дитсадку, де поруч є укриття. Старші учні користуються укриттям на території колишнього машзаводу.

«Хоча в укритті й не проводять навчальний процес, але це набагато краще, ніж дистанційно. Діти перебувають у соціумі, працюємо в одну зміну», — додає Лідія Хоменко.

Але не всі батьки поділяють оптимізм освітян.

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

  1. «Вирили три ями у трьох школах»

— Відсутність укриттів у школах міста на третьому році повномасштабної війни — це злочин проти наших дітей! — каже батько учня гімназії №9 Петро. — Це при тому, що в минулому році у нас був рекордний міський бюджет за всю історію. А що зробили? Вирили три ями у трьох школах, «зарили» в них мільйони бюджетних коштів і «всьо»... І ніхто ні за що не відповідає! В управлінні освіти розповідають байки. Всі винні, крім них, ніхто не притягнутий до жодної відповідальності. А наші діти змушені під час тривоги йди до машзаводу в укриття. Цей шлях — окрема історія: з переходом дороги, проходом через територію промислового підприємства, де бігають зграї собак... Дуже сподіваємося, що укриття у 9-ій школі побудують хоча б у цьому році.

  1. Чому зволікали з будівництвом у 2023-му?

Із цим питанням ми зверталися до органів місцевого самоврядування на початку навчального року-2023. Адже збудувати укриття для гімназій №2, 6 і 9 міська влада запланувала ще на етапі формування бюджету. Тобто, взимку 2023 року. Кошти на будівництво були передбачені, проте роботи розпочалися аж у вересні.

Тетяна Ващук тоді пояснювала, що будівництво затягнулося, бо тендер для визначення підрядної будівельної організації відбувся лише з третьої спроби. Як вона пояснила, результати першої закупівлі було скасовано через зауваження Держаудитслужби. На другий тендер узагалі ніхто не подав заявки. Укласти договір із підрядною організацією вдалося лише за підсумками третього.

Початкова сумарна кошторисна вартість усіх трьох об’єктів складала 18,7 млн грн. Після скасування пільгового оподаткування ПДВ будівництво здорожчало. Депутати на найближчій сесії міської ради збиралися довиділити близько 1,6 млн грн.

Укриття планували модульні, обладнані необхідними комунікаціями, зведені за таким принципом, як і діюче в гімназії №5 (детальніше про це йшлося в газеті «Звягель» №6 (1539) від 9 лютого 2023 року). Тоді в управлінні освіти і науки міської ради стверджували, що всі три об’єкти здадуть в експлуатацію до кінця 2023 року.

Укриття для трьох гімназій добудують за новими проєктами

Фото з мережі.

  1. Найпершою із «шкіл без підвалів» 
  2. власне укриття отримала гімназія №5

Від прийняття рішення про виділення коштів із бюджету громади до першого використання за призначенням об’єкту минуло лише три місяці. Така оперативність мала місце восени 2022 року при будівництві укриття для гімназії №5.

Рішення про виділення коштів було сесійно затверджено у жовтні 2022 року, вже у другій половині листопада розпочалися власне роботи, а з 27 січня 2023 року, після комісійного обстеження, учні та колектив гімназії отримали можливість користуватися новобудовою. До слова, 30 січня, у перший навчальний день після канікул, під час повітряної тривоги вони цим об’єктом і скористалися.

Укриття має статус «найпростішого». Законодавство тоді такі споруди будувати дозволяло. Витрати на об’єкт склали 3,5 млн грн.

Його розташували на місці колишнього тиру розмірами 35 на 6 метрів. Відповідно до документації, йшлося не про капітальне будівництво, а про переобладнання вже існуючої споруди. Це дозволило діяти в межах постанови Кабміну №590, яка тоді регламентувала використання бюджетних коштів.

Безпековий об’єкт оснащений подачею води, електрикою, санвузлами, вентиляційною системою і, навіть, можливістю опалення — вентиляційна система дозволяє нагрівати повітря.

У гімназії №5 навчальний процес організовано у дві зміни.

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК

Фото автора