Порядок функціонування місць поховань покликаний навести на кладовищах порядок

Порядок функціонування місць поховань покликаний навести на кладовищах порядок

Так коментують в управлінні житлово-комунального господарства та екології міської ради проєкт рішення виконавчого комітету «Про затвердження Порядку функціонування місць поховань на території Звягельської міської територіальної громади».

«На сьогодні у Звягельській громаді немає документа, окрім Правил благоустрою, щодо стандартів і норм, які мають діяти на кладовищах. Тому ми розробили відповідний проєкт регуляторного акту, який після затвердження виконавчим комітетом міської ради регламентуватиме, де й чия зона відповідальності; що дозволено, а що заборонено встановлювати на місцях поховань, а також загалом впорядкує ці процеси в громаді», — пояснює начальник управління Олег Годун.

 

Документ регламентуватиме, що могила й пам’ятник мають бути не більше встановленого розміру. Також будуть визначені межі: де відповідальність за прибирання й благоустрій несуть родичі померлого, а де — комунальне підприємство.

— Трапляються конфліктні ситуації, коли родичі померлих не можуть досягти порозуміння щодо меж. «Чим мій син завинив?» — із таким питанням звернулася в управління ЖКГ жінка, котра розповіла, що навіть прибрати на могилі нормально не може, бо на сусідній могилі встановили занадто габаритний пам’ятник. Зокрема, щоб уникати подібних випадків, ми й розробили цей Порядок, — каже Олег Годун.

Порядок функціонування місць поховань покликаний навести на кладовищах порядок

Тому основні положення в документі передбачають, що встановлення пам’ятників на могилі здійснюється тільки за письмовим дозволом. Для його отримання необхідно звернутися до КП ЗМР «Звягельсервіс» або до старости з відповідним переліком документів.

  1. Пам’ятники мають відповідати встановленим стандартам і нормам

Особи, які здійснили поховання, мають отримати свідоцтво на поховання. Далі отримати дозвіл на встановлення пам’ятників. А сам пам’ятник встановлювати, відповідно до норм та стандартів. Вони повинні прибирати могили та територію навколо них, утримувати пам’ятники і зелені насадження власними силами.

«Якщо у громадян відсутня можливість самостійно забезпечити утримання могил, вони можуть скористатися платними послугами комунального підприємства «Звягельсервіс», тел.: 067-315-02-85», — додає Олег Годун.

Порядок функціонування місць поховань покликаний навести на кладовищах порядок

  1. У проєкті рішення передбачена низка заборон

Зокрема, не можна встановлювати пам’ятники без дозволу; висаджувати дерева та кущі за межами могили; розміщувати сміття після прибирання могил та будівельні відходи у невідведених місцях; складувати будівельні відходи на прилеглій до кладовища території.

  1. Є багато старих поховань, щодо яких немає інформації

При попередніх каденціях діяли різні обслуговуючі організації, які займалися благоустроєм кладовищ, проте не всі книги поховань збереглися. Ставитися відповідальніше до реєстрації, зберігати інформацію про поховання — це також передбачено новим документом.

— Ніяких додаткових витрат для родичів померлих цей Порядок не передбачає, — каже начальник житлово-комунального управління Олег Годун.

Хоча в ідеалі, на більш дальню перспективу, він бачить введення платних послуг при обслуговуванні кладовищ — коли родичі померлого сплатять певну суму, а обслуговуюча організація наведе благоустрій, покосить траву, поприбирає.

21 травня відбулися громадські слухання проєкту регуляторного акту рішення виконавчого комітету «Про затвердження Порядку функціонування місць поховань на території Звягельської міської територіальної громади».

Порядок функціонування місць поховань покликаний навести на кладовищах порядок

«У заході взяли участь мешканці громади, приватні підприємці, представники органів місцевого самоврядування та комунальні підприємства, що обслуговують кладовища. З проєктом рішення можна ознайомитись на офіційному веб-порталі документів Звягельської міської ради: https://portal.nvrada.gov.ua (розділ «Регуляторна політика — Проєкти регуляторних актів»). Ми вдячні всім, хто взяв участь у громадських слуханнях, надавав пропозиції, які будуть враховані при підготовці проєкту рішення», — йдеться на сайті міської ради.

Олег БРЮХАНОВ

Фото міської ради та з мережі