Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

Попри побоювання частини звягелян, привабливе з точки зору комерції приміщення колишньої комунальної аптеки №217 по вул. Шевченка, 29, не потрапило у приватні руки. Тут, на площі 1000 квадратних метрів, діятиме Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю — єдина соціальна установа в Звягельській громаді, яка надає спектр послуг дітям з інвалідністю та особливими потребами, спрямований на всебічний розвиток таких дітей та їх інтеграцію в суспільство. Ремонтні роботи у приміщенні обіцяють завершити до кінця літа.

Про особливості роботи закладу, матеріально-технічну базу, потреби та перспективи «Звягель-інфо» поспілкувався з директоркою Ольгою Буковською.

 
  1. «Заклад потребує більше фахівців», —

каже Ольга Буковська. Бо дитяча інвалідність має тенденцію до збільшення.

Нині в центрі працює 10 спеціалістів, троє з яких — на пів ставки. Серед них — логопед, психолог, два фахівці з фізичної реабілітації, вихователь із соціальної роботи з дітьми з інвалідністю.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

Центр надає комплекс реабілітаційних послуг 155 дітям. Із них: 21 дитина — групи ризику та 7 — із числа внутрішньо переміщених осіб. Послуги передбачають фізичну, соціальну, психологічну та педагогічну реабілітацію, логопедичну корекцію.

«Центр забезпечений сучасною матеріально-технічною базою. За 13 років роботи ми достатньо укомплектовані. Це дозволяє надавати різні види реабілітаційних послуг. Завдяки досвіду в поєднанні з удосконаленими методами роботи досягаємо позитивних стійких результатів.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

Обладнання придбали за кошти міського бюджету та з допомогою благодійних організацій. У нас діють тренажерна зала, клітка для кінетотерапії, м’які модулі, вертикалізатори, сенсорна кімната, є розвиваючі матеріали», — розповідає директорка.

  1. Німеччина подарувала спеціалізований автобус

Щоб сповна забезпечити безперебійне та якісне надання реабілітаційних послуг дітям, які потребують допомоги в пересуванні, німецька асоціація KinderhilfeUkraine: Rhein-Neckar подарувала центру автобус на 11 місць. Транспортні та всі інші послуги центр надає безкоштовно.

«Саме щоб отримувати реабілітаційні послуги безкоштовно, у Звягельську громаду з Рівненської області переїхала родина з дитиною, яка потребує допомоги, — каже Ольга Буковська. — На попередньому місці проживання вони за послуги платили. А в нашому центрі це безкоштовно».

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

Центр відвідують діти ВПО з Херсонської, Харківської областей.

«Ми задоволені. Подобається ваше місто, якість надання комплексних реабілітаційних заходів у центрі, молодий і креативний колектив закладу», — каже мама Альона, чия родина вимушено переїхала до Звягеля з Бахмута.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

  1. У співпраці зацікавлені сусідні громади

Громади Звягельського району зацікавлені у співпраці зі Звягельським центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. Щоправда, з міського бюджету фінансують лише потреби жителів нашої громади.

«Іншим громадам, особливо сільським, вигідніше укласти угоду й оплатити ці послуги в нас, аніж створювати подібні центри в себе. Знаємо про зацікавленість Ярунської та Ємільчинської громад, де послуг потребують відповідно двоє та одна дитина», — пояснює директорка.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

  1. Наступного тижня почнуть фасадні роботи

Ремонт у приміщенні площею 1002 кв. м розпочали у січні цього року. Із міського бюджету на це виділили 6 млн 847 тис. грн. Крім внутрішніх робіт, передбачено утеплення, оздоблення фасаду, благоустрій прилеглої території.

Директорка центру вдячна органам місцевого самоврядування за розуміння й підтримку.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

«Міська влада підтримує розвиток Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. Це — не просто ремонт чи модернізація будівлі, а крок до створення сприятливого середовища для розвитку й підтримки маленьких громадян, які потребують додаткової уваги та догляду. Такі ініціативи стають фундаментом справедливого та інклюзивного суспільства, символізують віру в майбутнє цих дітей, надаючи їм не лише фізичне, а й емоційне та психологічно комфортне середовище для зростання і розвитку», — відзначила Ольга Буковська.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

  1. За декілька років центр змінив три адреси

«Від створення центру в 2011 році ми гостро потребували окремого приміщення. Спочатку орендували частину Центру соціальних служб. Із початком будівництва Прозорого офісу вивчали можливість переїзду в будівлю по вул. Відродження, 6 (мікрорайон «Морське»), яку мало звільнити управління соцзахисту. Те приміщення й прилегла територія відповідали всім нормам для розміщення нашої установи.

Проте будівля в «Морському» перебуває на балансі Фонду держмайна. Під час воєнного стану вони можуть у будь-який момент припинити оренду. Враховуючи ризики, міська влада створила робочу групу, до якої залучили батьків. Вивчали питання подальшого розміщення центру в комунальному приміщенні. Найкращим варіантом було розташування в центральній частині міста, щоб забезпечити зручний доступ. Приміщення колишньої комунальної аптеки для цього ідеально підійшло», — розповідає Ольга Буковська.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

  1. Планують запровадити послугу денного перебування дітей

Умеблювати та облаштувати відділення денного перебування дітей з інвалідністю розраховують за підтримки ЮНІСЕФ.

Відділення надаватиме послугу з 9 до 18 години в будні.

«Батьки можуть залишати дитину з інвалідністю віком до 18 років у нас на цілий день, щоб мати змогу працювати чи вирішувати інші життєві потреби. Це — як садочок, який можуть відвідувати й дорослі діти. Передбачається харчування. Завдяки спецавтомобілю можна організувати довезення. Плануємо, що діятиме група на 10 дітей. Але потрібно збільшити штат. Відділення за аналогією з освітніми закладами з інклюзивним навчанням дозволить дітям максимально перебувати в соціумі», — каже директорка.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

  1. Тим часом у громаді занепокоєні… станом клумби біля закладу

Днями в звягельських спільнотах у Фейсбуці з’явився критичний допис про стан клумби біля центру. Його автор порівняв квітники за комунальної аптеки і тепер.

«Завдяки турботі працівників аптеки, вони завжди впродовж весняно-літнього сезону радували жителів міста веселковим різнобарв’ям. Світлини додаються! А ось такий вигляд мають ті самі клумби сьогодні — напередодні чергового свята міста, до якого готуються наші місцеві керманичі. Аптеку знищили, приміщення віддали невідомо кому, а квітники залишилися напризволяще. Порівнюйте і робіть висновки», — написав Іван, житель цього мікрорайону.

Центр реабілітації для дітей невдовзі розпочне роботу в новому приміщенні

У відповідь під дописом директорка центру запевнила: щойно завершать будівельні роботи, знову будуть квіти.

«Шановні мешканці громади! Розумію ваше занепокоєння щодо теперішнього вигляду клумби, яка завдяки праці колективу аптеки завжди була окрасою нашого міста. Запевняю, що й надалі на цьому місці зацвітуть квіти, вони прикрасять нашу з вами прибудинкову територію. Однак наразі ще буде утеплення та оздоблення фасаду. Воно також підкреслить красу цієї території.

У цьому приміщенні розташований Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. Багато хто не розуміє важливість цього закладу та навіть не усвідомлює, як це, коли в родині виховують дитину з особливими фізичними потребами. Але я не засуджую вашого обурення. Хоча в такі важкі часи нам варто об’єднатися, а не створювати соціальний неспокій навколо подібних тем», — відповіла Ольга Буковська.

  1. * * *

Нагадаємо, на сесії міської ради в лютому цього року депутати ухвалили рішення ліквідувати комунальне підприємство «Аптека №217» через нерентабельність. Рішення викликало значний суспільний резонанс у Звягельській громаді.

«Комерції не буде» — прокоментувала тоді «Звягель-інфо» ситуацію навколо закриття комунальної аптеки заступниця міського голови Ірина Гудзь. Детальніше про це можна почитати за посиланням: https://zvyagel.com.ua/news/157395-komerciyi-ne-bude-kazhut-u-miskiy-radi.-tut-planuyut-stvorutu-prostir-dlya-ditey-molodi-ta-veteraniv.html або в газеті «Звягель-інфо» №8 (1593) від 22 лютого 2024 року.

Торік у жовтні у міській раді заявили, що комунальна аптека сама відмовилася відпускати ліки за пільговими рецептами. Мовляв, навіть 5,5 млн грн, виділених у 2023 році з міського бюджету на пільгові медикаменти, не дозволили закладу організувати належне забезпечення ліками. 3000 рецептів на рік недостатньо, щоб ця робота хоча б самоокупалася. Детальніше про передумови закриття аптеки читайте за посиланням: https://zvyagel.com.ua/news/156829-miska-rada-komunalna-apteka-sama-vidmovulasya-vidpuskatu-liku-za-pilgovumu-receptamu.html або в газеті «Звягель» №43 (1576) від 26 жовтня 2023 року.

Олег БРЮХАНОВ, Єгор ЦИМБАЛЮК

Фото автора та надані Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю