У Звягелі відбувся Форум зацікавлених сторін Громадської асамблеї

У Звягелі відбувся Форум зацікавлених сторін Громадської асамблеї

Минулого тижня в IdeaHub у Звягелі провели Форум зацікавлених сторін Громадської асамблеї за підтримки Офісу Ради Європи. Звягель та Славутич стали першими громадами в Україні, в яких впроваджують інноваційний інструмент деліберативної демократії.

 

Громадська асамблея — це процес, що триває декілька місяців і включає низку сесій. Учасники (40-150 осіб, обраних жеребкуванням) обговорюють важливу для громади тему, отримують інформацію від експертів, обговорюють питання з фасилітаторами та формують пропозиції, які представляють місцевій владі. Основні етапи включають підготовку, обговорення та формування консенсусних рішень. Громадські асамблеї використовуються в багатьох країнах для вирішення різних питань — таких як регулювання абортів в Ірландії, Brexit у Великій Британії та кліматичні питання у Франції. Переваги асамблей включають підвищення легітимності рішень, розробку рішень спірних питань, зближення громадян, підвищення взаєморозуміння та співпраці, а також інформування влади про погляди громадян і привернення уваги до важливого.

Із вступним словом виступила Дарина Соколова — керівниця проєкту Ради Європи. Пані Дарина окреслила концепцію та методологію Громадських асамблей, завдання деліберативної демократії, детально розповіла про переваги таких зібрань та зауважила, що ніхто ніколи не проводив Громадські асамблеї під час війни.

До громадян звернувся міський голова Микола Боровець. Він привітав учасників та подякував за небайдужість до вирішення питань щодо подальшого розвитку та відновлення громади. Також зазначив, що органи місцевого самоврядування активно працюють над просуванням Звягельської громади не лише в Україні, а й у світі.

Заступниця міського голови Ірина Гудзь зауважила, що одним із пріорітетних напрямків відновлення є залучення молоді в проєкти.

Головний координатор проєкту Лариса Капчинська виступила із презентацією тем.

В обговореннях взяли участь активні громадяни із різних сфер діяльності — медицини, освіти, спорту, культури. Також були присутні студенти, представники Червоного Хреста, громадських організацій, бізнесу, ОСББ, волонтери, військові, пенсіонери, будівельники. На обговорення виносилося 3 актуальних питання для розвитку громади:

— створення урбаністичних просторів як громадських локацій соціальної взаємодії та відновлення;

— оновлення житлової політики в Звягельській громаді;

— популяризація культури сортування відходів серед населення та створення інфраструктури поводження із побутовими відходами.

Після презентації тем учасники розпочали групові дискусії, визначаючи переваги та недоліки кожного питання. У результаті обговорень, найбільше голосів набрала тема «Створення урбаністичних просторів як громадських локацій соціальної взаємодії та відновлення», яка буде опрацьована впродовж поточного року. Також Олег Дукас, експерт проєкту, який проводив захід, за допомогою анонімного опитувальника зібрав інформацію про зацікавлених осіб, яких згодом запросять стати експертами проєкту. Підбивши підсумки та обговоривши наступні кроки, учасники зібралися для спільного фото.

У подальшому будуть відібрані учасники Громадських Асамблей та разом із залученими експертами опрацьовуватимуть і надаватимуть рекомендації щодо вирішення обраної проблеми.

Відділ інформації міської ради